22 Şubat 2021

,

Parti Yazını


Siz burjuva bireycilere şunu söylemek lazım: mutlak hürriyet, riyakârlıktan başka bir şey değildir.

İşçi kitlelerinin sefalet koşullarında inim inim inledikleri, bir avuç zenginin ise asalaklar gibi yaşadığı, paranın iktidarı üzerine kurulu bir toplumda geçerli ve gerçek bir hürriyet olamaz.

Siz sayın yazar, romanlarınızı pornografiyle birlikte sunmanızı talep eden burjuva okur kitlesiyle ilişkinizde, o burjuva yayıncınızla münasebetinizde, hür müsünüz? Siz sayın ressam, kutsal saydığınız manzara resimlerinize iliştirdiğiniz fahişe çizimlerinizle hür olduğunuzu mu sanıyorsunuz?

Bu “mutlak hürriyet”, burjuvaziye, en iyi hâliyle, anarşistlere ait bir ifadedir. (Bir dünya görüşü olarak anarşizm, tersyüz edilmiş burjuva felsefesidir.)

Bir insan, hem toplumun içinde yaşayıp hem de toplumdan azade olamaz. Burjuva yazarın, ressamın veya oyuncunun o riya yüklü hürriyetini para keselerine, rüşvete ve fuhşa bağımlılık perdeler.

Biz sosyalistlerse sınıf dışı bir yazına ve sanata ulaşmak değil, riyakâr bir üslupla hür olduğunu söyleyen, gerçekte zincirleri burjuvazinin elinde olan bu yazının karşısına aleni bir biçimde proletaryaya bağlı olan, gerçekten hür bir yazını çıkartmak amacıyla, bu riyayı açığa vurur, tüm sahte etiketleri söküp atarız.

Bu, hür bir yazın olacaktır, çünkü sosyalizm denilen fikir ve emekçi halkla kurulan duygudaşlık, açgözlülüğe ve kariyerizme düşmanlık, işçi sınıfının yeni güçler kazanmasını sağlayacaktır. Bu, hür bir yazın olacaktır, çünkü o, damarlarında kan yerine eroin dolaşan, yağ bağlamış, soysuzlaşmış varlığının kahrını çeken, canından usanmış “üstteki on bin”e değil, ülkesinin gülistanı olarak milyonlarca işçiye, o ülkenin kudretine ve geleceğine hizmet edecektir. Bu yazın hür olacaktır, çünkü sosyalist proletaryanın tecrübesi ve canlı emeği ile insanlığın geliştirdiği devrimci fikre yeni kelimeler katacak, geçmişin bıraktığı tecrübeyle (sosyalizmin ilkel, ütopik biçimlerinin gelişip bilimsel sosyalizmle birlikte kemale erdiği süreçle) bugünün tecrübesi (işçi yoldaşların bugünde verdikleri mücadele) arasında kesintisiz bir ilişki kuracaktır.

O hâlde işbaşına, yoldaşlar!

Yeni ve zor bir görevle karşı karşıyayız. Bu yeni ve güzel görev dâhilinde sosyal demokrat işçi hareketiyle kopmaz bağlar kuran, kapsamlı, çok farklı biçimleri ve türleri kucaklayan bir yazın faaliyetini örgütleyeceğiz.

Sosyal demokrat hareketin üreteceği tüm yazın, parti yazını olmalıdır. Her gazete, her dergi, her yayınevi vb. çalışmalarını derhal yeniden örgütlemeli, şu veya bu biçimde, partiye ait bir örgütle bütünleşebileceği bir seviyeye gelmelidir. Ancak o vakit “sosyal demokrat” yazın, bu ismi hak edebilir, ancak o vakit görevini yerine getirebilir, burjuva toplumun genel çerçevesine mecbur olduğu koşullarda bile burjuva köleliğin zincirlerini kırıp gerçek manada ilerleme kaydetmiş, her yönüyle devrimci olan sınıfın hareketiyle birleşebilir.

V. I. Lenin

13 Kasım 1905

[Kaynak: Collected Works, Progress Publishers, 4. Baskı, 1978, s. 48-49.]

0 Yorum: