09 Aralık 2020

,

Biden Dönemi


Biden Dönemi ve Komünistlerin Görevleri Üzerine Tezler

1

Biden dönemi ile birlikte Clinton, Bush ve Obama dönemlerinde neoliberal emperyalist dış politikanın imkân ve araçları tekrar gündeme gelecektir. Biden döneminde Bolivya ve Nikaragua gibi ülkelerin içişlerine müdahale eden siyasete daha fazla tanık olacağız. Trump, Venezuela gibi örneklerde görüldüğü üzere, hata üzerine hata yaptığı için tökezlemiştir. Eğer Susan Rice dışişleri bakanı olursa, Biden ekibi, ABD emperyalizminin çıkarları uyarınca yapacakları işlemleri bir cerrah titizliğinde gerçekleştirecektir.

2

Ülke içine dönük olarak Biden ekibi, kitle hareketlerine karşı uygulayacağı taktikleri daha da yoğunlaştıracaktır. Obama dönemi, Standing Rock türünden hareketlerin devlet baskısıyla ezilişine tanıklık etmiştir. Bu anlamda, her düzeyde paraya boğulan aynı devlet aygıtının, halk hareketinin gelişimini tetikleyen ana güç olan devrimci Yeni Afrika hareketine karşı hamleler yapması beklenmelidir. Devrimci örgütlere yönelik sızmalara, liberallerin ve sahte ilerici isimlerin kendi kendilerine yetki elde etmelerine karşı hazırlıklı olunmalıdır.

3

Hiç şüphe yok ki ileride Minneapolis türü kitle ayaklanmaları daha fazla yaşanacaktır. Minneapolis ayaklanması, yoksul ve ezilen binlerce insana ilham vermiştir, ayrıca her ne kadar liberallerin yeniden güç kazanmış olması, komünist liderlik için mücadele etmenin gerekli olduğunu ortaya koymuşsa da özyönetim ve askerî taktikler konusunda küçük bir ders sunmuştur. Komünistler, en alttakiler, yoksullar ve ezilenler arasında isyanlar patlak vermezden önce her gün kitle çalışması yapmalı, bu insanları kitle örgütlerine ve ara yapılara kazanmalı, onlara zafer için verilecek mücadelenin temelleri konusunda herkesin anlayacağı kapsamlı bir politik eğitim vermelidir.

4

Seçim sürecine dâhil olmanın ve oy kullanmanın nafile olduğunu herkesin anlamasını sağlamak için ajitasyon ve propaganda faaliyeti yürütülmelidir. Eski baskıcı düzen yerinde durmaktadır, açlık hâlâ aynı açlıktır, hâlâ insanlar evlerinden atılmaktadır, polisteki şerefsizlik değişmemiştir, insanlar hâlâ sınır dışı edilmektedir. Biden döneminde de kitleler için hiçbir şey değişmeyecektir.

5

Yeni Afrikalı proleter ve yarı proleter katmanlar, özel ve kapsamlı bir dikkati hak etmektedir. Ancak öte yandan biz, propaganda çalışmalarımıza “işçi”yi dâhil etmenin sosyal yardım için verilen mücadeleleri, fiziken ve zihnen çalışacak durumda olmayan engellilerin mücadelelerini dışlayacağını görmeliyiz. Örgütsel kategori olarak “İşçi” kategorisinin kapsamını fahişeler gibi başka kesimleri, bu kesimlerin özel yanlarını akıldan çıkartmadan dâhil edecek şekilde genişletmeliyiz. Her durumda somut durumun somut analizi yapılmalı, toplum ve sınıflar incelenmeli, örgütlenme çalışmalarımız bu analizleri temel almalıdır.

6

Bina, blok ve sokak düzeyinde evden tahliye girişimlerine karşı birlikler oluşturmak suretiyle tahliye karşıtı hareketi geliştirip güçlendirmeliyiz. Çalışma grupları oluşturulmalı, eylemciler belirlenip eğitilmeli, zaferler ve yenilgiler değerlendirilmelidir. Hakları daha güçlü dillendirmek adına operasyon sahasında geçerli olan kira hakları konusunda araştırma yürütülmelidir. Bu, legalizm değil, evlerinden atılan insanlara hizmet götüreceğini iddia eden, böylelikle devrimci hareketin itibarına zarar verecek sol oportünist sapmalara mani olmak, kitlelerin çıkarlarını savunmaktır.

7

Anti-emperyalizm, bina duvarlarına resim ve yazı çiziktirmenin ötesine geçip somutta kitlelere moral vererek, emperyalizmin siyahî ve melez proleter/yarı-proleter insanlara verdiği zararları göstermeli, o zararları açıklamalıdır.

8

Kitleler arasında oportünist bir çizgi izleyen, yerleşimci “komünist” veya “anarşist” oluşumlar, kitlelere, devrimci liderlere ve bir bütün olarak harekete hukuki veya fiziki açıdan zarar vermeden önce ifşa edilmeli, eleştirilmeli, gösterilerden ve hareketin faal olduğu alanlardan kovulmalıdır. Yeni Afrika devrimci hareketinin içişlerine müdahale etmeye çalışan, liderliği kabule yanaşmayan veya koalisyon inşa edip o tür bir yapı içerisinde çalışma yürüten, sağ veya sol oportünist çizgiyi teşvik eden, Yeni Afrikalı eylemcileri birbirlerine düşüren herkes ifşa edilmelidir. Nihayetinde bu insanların derdi, hareket değildir ve bunlar, sadece kendi idealizmleri için bizim insanımızı mayın eşeği olarak kullanmak niyetindedirler. Bu kişilere, “kendi aptallıklarınızı kendi toplumunuza saklayın, gidin kendi insanınızı örgütleyin ve bizi yalnız bırakın” denmelidir.

9

Halk ileride de açlığın pençesinden kurtulamayacak, gene evsiz kalma riskiyle boğuşmak zorunda kalacaktır. Bu noktada mahalle temelinde yaratıcı, kitleleri sürece dâhil eden çözüm yolları bulunmalıdır. Örneğin halka kendi sağlıklı gıda ürünlerini yetiştirmeleri konusunda dersler verecek atölyeler kurulabilir.

10

Kitlelere halkın milislerinin dayanacağı temel olarak özsavunma becerileri kazandıracak atölyeler kurulmalıdır.

BRG

13 Kasım 2020

Kaynak

0 Yorum: