06 Aralık 2020

,

Fanon’a Veda


Cezayir Cumhuriyeti Geçici Hükümeti, Cezayir halkı ve mücadele içerisindeki tüm kardeşlerin, ayrıca sahip olduğum makam adına seni son yolculuğuna uğurluyorum.
Sen ölmüş olsan bile hatıran yaşayacak, devrimimizin en asil simalarınca her daim hatırlanacak.
Büyük bir ailede dünyaya geldin. Sömürgecilerin ve ırkçıların ezilen halklara layık gördüğü aşağılamalara ve yoksulluğa küçük yaşta maruz kaldın. Tüm o güçlüklere rağmen parlak bir öğrenci oldun. Ardından doktor olarak o parlak kariyerine başladın. Sonra Blida’daki psikiyatri hastanesine geldin. Henüz daha üniversitedeyken derslerini sıkı takip eden bir öğrenci olmana rağmen sömürgecilik karşıtı mücadeleye katıldın. İşine bağlı bir doktor olarak omzuna yüklediğin ağır sorumluluklar, ezilen kardeşlerin adına yürüttüğün militan mücadeleyi bir saniye bile kesintiye uğratmadı. Hatta denebilir ki mesleğinde ortaya koyduğun faaliyetler sayesinde sömürgeci zulme ait gerçekleri daha iyi kavradın, zulme karşı mücadeleye bağlılığının anlamını bilince çıkarttın. Devrim katarı yola dizilince kurtuluş hareketimize çevirdin yüzünü. Tüm o coşkunla birlikte, 1 Kasım 1954 sonrasında başlayan yeraltı faaliyetlerimize iştirak ettin. Gözünü kırpmadan, tehlikelerin üzerine yürüdün. Onca riske rağmen yurtseverlerin güvenliğini sağladın, partililere yardım ettin, onların görevlerini yerine getirmelerine katkı sundun.
Sorumluluklarının sana verdiği emirle gidip Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin yurtdışı heyetine dâhil oldun.
Résistance algérienne [Cezayir Direnişi”] ardından da El Moudjahid [“Mücahid”] senin o, yoğun çalışmanın ürünü olan doğru analizlerini içeren kıymetli yardımlarından istifade etti.
Akra, Monrovia, Tunus, Conakry, Addis-Ababa ve Léopoldville’de düzenlenen konferanslar, sana devrimimizin gerçek yüzünü anlatma ve mücadelemizin gerçeklerini açıklama fırsatı sundu. Vefatından beri Cezayir Cumhuriyeti Geçici Hükümeti’ne gönderilen, sana yönelik sevgi ifadeleriyle yüklü onca mesaj, senin görevin dâhilinde yol açtığın derin etkiye şahitlik etmektedir.
Tüm bu faaliyetlerde pek az kişide olan vasıflarını sergilediğin için Cezayir Hükümeti, Şubat 1960’da seni Akra temsilcisi olarak tayin etti.
Frantz Fanon!
Sen, hayatını özgürlük, onur, adalet ve doğruluk davasına adadın.
Senin ölümün hepimizin yüreğini dağladı.
Cezayir Geçici Hükümeti adına ailene en samimi ve kardeşçe duygularımla başsağlığı diliyorum.
Ayrıca bizim yanımızda duran dost ve kardeş ülkelerin yasımıza katılma isteklerini bildiren temsilcilerine teşekkürlerimi iletmek istiyorum.
Frantz Fanon!
Sen, hepimiz için her daim capcanlı ayakta duracak olan bir örneksin. Nur içinde yat. Cezayir seni hiç unutmayacak.
Belkasım Kerim
Cezayir Cumhuriyeti Geçici Hükümeti
Cumhurbaşkanı Yardımcısı
12 Aralık 1961

[Kaynak: David Macey, Frantz Fanon: A Biography, Verso, 2012, s. 16-17.]