08 Temmuz 2024

, ,

Corç Habeş’ten Anni Kenefani’ye Mektup

Sevgili Anni,

İngilizcenin ana dilim olmaması, dolayısıyla, bu oldukça önemli ve zor anda söylemek istediğim her şeyi, hissettiğim her duyguyu bu dilde ifade edemeyişim beni o kadar çok rahatsız ediyor ki.

Kişisel olarak benim, bir bütün olarak Cephe’miz için Gassân, canımız, kıymetlimiz, vazgeçilmezimizdi. Onun ölümünün indirdiği darbenin içimizi kanattığını itiraf etmeliyim.

Anni, şu an senin gibi biz de şu soruyla yüzleşmiş bulunuyoruz: “Bu kadar kıymetli ve samimi bir insan, bir yoldaş için ne yapmalıyız?” Bu sorunun tek bir cevabı var: hiçbirimizin kaçınamayacağı tüm o acıyı cesaretle çekip, ardından daha fazla ve daha iyi çalışacağız, daha fazla ve daha iyi dövüşeceğiz.

Sevgili kız kardeşim, senin de çok iyi bildiğin gibi Gassân, haklı bir dava uğruna mücadele ediyordu. Senin de bildiğin gibi Filistin halkı, elli yılı aşkın bir süredir haklı bir savaş veriyor. Son dönemlerde tüm dünyadan gerçek devrimciler, bu haklı savaşımızdan yana saf tutuyor, ona destek oluyorlar. Demek ki Gassân’ın bedeninden akıp halkımızın elli yıldır akıttığı kana karışan kanı, özgürlüğü, adaleti ve barışı kazanmak için ödemek zorunda kaldığımız bedel.

Sana bu noktada tüm dünya genelinde ezilen halkların ortaya koydukları deneyimin bize Siyonizmi, emperyalizmi ve gerici güçleri mağlup etmenin yegâne yolunun bu olduğunu söylediğini ifade etmeme bile gerek yok.

Anni, Gassân’ı kaybetmiş olmamızın senin için anlamını gayet iyi biliyorum, ama lütfen çocukların olduğunu, Fayiz’i, Leyla’yı, FHKC üyesi binlerce kardeşini, her şeyin ötesinde, Gassân’ın uğruna dövüştüğü davayı davan bellediğini asla aklından çıkartma.

Anni, bize sendeki cesaret lazım. Senin cesaretin bu çok önemli anda benim için, FHKC’deki yoldaşların ve tüm o savaşçılarımız için çok şey ifade ediyor.

Şu anda canımı en çok acıtan şey, Hilda ve benim senin yanında olamayışımız. Bunun sebeplerini gayet iyi biliyorsun. Gassân’ı cenazeden önce görüp onunla konuşamamış olmak, yüreğimi en derinden dağlayan bir acıdır.

Tekrarlamam gerek: Bize sendeki cesaret lazım. Bugün olmadığın gibi yarın da hiçbir zaman yalnız olmayacağını bilmelisin.

Bil ki seni göreceğimiz o ilk fırsatı bekleyenler olarak ben ve Hilda, en samimi kardeşlerin olarak kalacağız.

Corç Habeş
1972

[Kaynak: Anni Kanafani, Ghassan Kanafani, Palestine Research Center, Nisan 1973.]

0 Yorum: