01 Nisan 2024

,

Halka Yalan Söylemek Suçtur



T”K”P ve türevi TİP şeflerinin dillerinden düşürmedikleri çok doğru bir sloganları vardı: “Halka yalan söylemek suçtur!”

Ama aynı yüzde 1’lik burjuva partilerinin şeflerinin son dakikaya kadar halka “başa güreşiyoruz, iktidara yürüyoruz” demeyi meşru, işin doğası gereği, kaçınılmaz bir yalancılık saymalarında olduğu gibi bu partilerin de halka sürekli yalan söyledikleri tescillenmiş oldu.

Belediye sosyalizmi hayallerini yayarak, burjuva şöhretleri aday yaparak veya normalde düşmanca baktıkları devrimci çevrelerden gelip öne çıkan insanları aday yaparak, burjuva partilerle ilkesiz kombinasyonlara girerek “seçmen paylaşımı” yaparak, kolaycı yoldan çok büyük başarılar elde etme hayalleri bir kez daha suya düştü.

Aynı kökenden daha küçük (ve en az bunlar kadar sosyal-demokrat ve sosyal-şoven) bir parti olan T”K”H, abartılı beklentileri pompalamadan, işçi adaylar göstererek ve kısmen ikiz kardeşlerinin yaptığı belediye sosyalizmi propagandasını eleştirerek, daha az oy alsa da, sosyalizm düşüncesini tamamen ayağa düşürmeden, diğerleri gibi tamamen rezil olmadan bir kampanya yürütülebileceğini gösterdi. Ama o da Dersim’de (muhtemelen Kemalist burjuva “cumhuriyet” hassasiyetleri temelinde) 160 oy alan Hüseyin Aygün’ü destekleyerek, bu konumlarının pek de iddia ettikleri gibi ilkesel olmadığını, diğer kardeşleri gibi burjuva kombinasyonlara girmeye her zaman hazır olduklarını kanıtladı.


TİP, EMEP ve Sol Parti denilen sosyal-demokrat örgütlerse bu seçimde de CHP kuyrukçuluğunun sarsılmaz kaleleri olduklarını büyük abileri CHP’ye kanıtlamak için ellerinden gelen her şeyi yaptılar.

TİP, Hatay büyükşehirde CHP’ye aday dayatmayı büyük bir politika zannetti ama (seçtiği adayın herhangi bir CHP’li bir kariyerist Zübük’ten hiçbir farkının olmaması sonucu onu da başaramadı. EMEP’liler ise hâlâ Gültan Kışanak karşısında Mansur Yavaş faşistini savunmanın, İstanbul’da tekelci sermayenin İmamoğlu projesini kitlelere kurtuluş gibi göstermenin doğruluğunu savunmaya çalışıyor, çalıştıkça daha da batıyorlar ve kendi kendilerini yozlaştırıyorlar.

Sosyal-demokrat “sosyalist”lerimiz, bu seçimden özeleştirel bir ders çıkarabilirler mi? Bütün tarihleri kesinlikle çıkaramayacaklarını gösteriyor.

Kızıl Okuyucu
1 Nisan 2024
Kaynak

0 Yorum: