02 Nisan 2024

,

Gün Tutuşur

Şişli’de bir binanın en alt katlarında bir patlama sesi duyulduktan sonra yangın çıkıyor ve 29 işçi yaşamını yitiriyor. Bu iş yeri bir gece kulübü. Yaşanan işçi cinayetinden dolayı gözaltına alınan kişilerin sicili kara ve düzenin yoz işleriyle kararmış bir sicil. İliç’ten beri iddia ettiğimiz gibi sömürü düzenine son vermediğimiz sürece yeni İliçlerin ve Somaların, depremlerin, sellerin, yangınların yaşanması kaçınılmaz. Bu gerçek, sömürünün takvimsel döngüsü.

Tadilat nedeniyle bir apartman dairesinde 29 işçi can veriyor. İlgili bölge geçmişi işkencehane olan Gayrettepe, aynı ilçede Torunlar Center’ın inşaatında asansör halatının kopması sonucu işçiler can vermişti. Daha bir ay önce genç bir kadın öğrenci Mecidiyeköy metro durağında intihar etti. Tüm bunların ve daha fazlasının tek sorumlusu, sömürü düzeni. Gayrettepe işkencehanesi tarihsel görevini burjuvazinin sömürü merkezlerine bıraktı. Artık işçi emekçi halk sınıfları işkence altında.

Kapitalizmde ölüm sınıfsaldır. Kendi evinizde biyolojik zamanınız dolduğunda ailenizin arasında can vermeniz bugün işçi emekçiyseniz bir lüks. Ya yangında ya depremde ya selde ya işçi çadırında/ konteynerinde ya inşaatta ya fabrikada can verirsiniz: yanarak, boğularak, enkaz altında kalarak, inşaattan düşerek, halatı kopan asansörde kalarak... Buna alışmayacağız, gündeliğimize dönüşüp duyarsızlaşmaya evrilmesine izin vermeyeceğiz.

Bizim derdimiz sömürüyledir, dostumuz da işçi emekçi sınıflardır. Uyuşturucu satan, gasp yapan, cinayet işleyen, kadın pazarlayan, mafyalığını müteahhitlikle yasallaştırmaya çalışan, alın terinin üzerine çöken sömürgenlerle dost değiliz; kavgamız da onları emeğin üzerine palazlandıran emperyalist aşamadaki kapitalizmledir.

Sendikalar ve meslek odaları şu an seçim özelinde zafer sevinci yaşıyor. 1 Mayıs için Taksim ricasında bulunuyor. Taksim’in yolu, bugün yaşanan yangın mahali olan Şişli’den geçiyor. Sendikalar da partiler de cenaze nedeniyle değil, kutlamaya gittiği için kapalı.

S. Adalı
2 Nisan 2024

0 Yorum: