29 Mayıs 2023

,

Umut Sosyalizm


Kısaca bir iki sözüm olacak.

Yenilgiyi sahiplenen “sosyalistler”, hızlıca CHP’ye üye olarak yollarına devam etmeliler diye düşünüyorum. İşçi sınıfından ve sosyalizmden uzak durarak, yerel seçimlere rıza üretmeye başlamak için gün sayanlar, en azından kendilerine karşı dürüst olsunlar.

Kaybeden, her hâlükârda biz olacaktık. Bizim için kazanımlar, sermayenin sandıklarıyla, adaylarıyla ortaya çıkmıyor. Bu kadar basit bir sosyalizm anlayışını dahi terk etmiş olanların, hangi partiye-adaya oy vermiş olursa olsun, yenilgiyi emekçilere fatura etme hakkı yok, hiç olmadı.

Yenilen, sermayenin sandıklarından Türkiye işçi sınıfı için hayırlı bir şeyler bekleyen akıl tutulmasıdır.

Yenilen, Erdoğan’dan kurtulmak isteyen emekçilerin iradesi değildir. O irade, sınıf kardeşleriyle buluşup yoksulluğa, zulme, baskıya karşı mücadele potansiyeli barındırıyor.

Yenilen Bilal Atan, Turan Aktaş ve direnen sayısız işçi değildir. Onlar, yenilen burjuva siyasetinin malum kanadına karşı ekmekleri için mücadele ediyorlardı, fakat herkese mavi boncuk dağıtan CHP, göstermelik dahi olsa onların taleplerini kabul etmedi bu süreçte.

Emekçilere, sınıf siyasetine yönelmek yerine, kapitalizmin temsilcilerinde keramet aramaya devam edecek olanlarla yolları ayırmak gerekiyor. Yoksa ilk seçimde çürümüş siyasetçiler, bize umut olarak satılmaya devam edilecek. Bağımsız bir sınıf siyasetine çok acil ihtiyacımız var.

Bugün kutlama yapan ya da evinde kahırla oturan iki işçi de yarın karanlık bir ülkeye uyanacak. Sonuç ne olursa olsun, kazanan, hayatımızı korkunç bir döngüde esir alan kapitalizm olacaktı. Kazanan zenginlerdir, kaybeden açlığa ve sefalete mahkûm edilen tüm emekçiler.

Bu düzenden kendisine en ufak bir fayda, iyilik geleceğini düşünenin karanlıktan çıkması da mümkün değil. Kapitalist karanlık, temsilcisi kim olursa olsun, mücadele ile dağıtılır. Emekçilere karşı aynı tahammülsüzlüğe sahip zengin partilerinden kurtulup, sosyalizme yüzümüzü dönelim.

Seçime günler kala iş cinayetlerinde katledilen işçilerin üzülmeye ya da sevinmeye fırsatı olmadı. Her kimlikten işçi, tüm düzen partilerinin programında ortaklaştığı kapitalizm tarafından öldürüldü. Hayatta kalmayı başarmış her işçinin anlaması gereken en önemli gerçek bu.

Bizim için ekmek gibi su gibi acil olan tek şey, sınıf siyaseti ve sosyalizm. İçine hapsedildiğimiz emek cehenneminde bir damla umut arıyorsak, umut sosyalizmdir. Bu kardeşiniz 25 yıldır seçim görüyor, “artık bu gösteriden bize hayır gelmediğini anlayalım” derim naçizane.

Entfremdung
28 Mayıs 2023
Kaynak

0 Yorum: