07 Mayıs 2023

, ,

Adolph Sorge’ye Mektup


Hoboken’de Bulunan Friedrich Adolph Sorge’ye Mektup

Almanya’da partimiz içerisinde çürümüş, yoz bir ruh, kitleler arasında yaygın bir biçimde kendisini hissettiriyor, ama bu ruh, liderler (üst sınıf ve “işçiler) arasında olduğu kadar yaygın değil.

Lasalcılara verilen tavizler, kifayetsiz başka isimlere de tavizler verilmesine neden oldu. Bu noktada Berlin’de (Bay Most gibi isimlerin) Dühring ve ona hayran olan kişilere ve aklı bir karış havada olan, toy üniversitelilerin ve üstün zekalı lisansüstü öğrencilerinin oluşturduğu çeteye verilen tavizlerden de söz etmek gerekiyor.

Bu çete, sosyalizme kendilerince gerçekten kopuk, idealist bir yön vermek, yani Adalet, Özgürlük, Eşitlik ve Kardeşlik gibi tanrılarla yüklü modern mitolojiyi (kullanandan ciddiyet arz eden nesnel çalışmayı talep eden) materyalist zemin yerine ikame etmek istiyor.

Zukunft [“Gelecek”] dergisini çıkartan Dr. Hochberg, bu eğilimin bir temsilcisidir. “Asil” olduğunu söyleyebileceğim kimi niyetlerle kendisini partiye kabul ettiren Hochberg’in bu niyetleri, aslında benim hiç umurumda değil. Onun “gelecek”le ilgili programından daha sefil bir şey varsa o da nadiren de olsa ortayolcu önermelerle gündeme geliyor oluşudur.

Bay Most ve şürekası gibi işçiler de çalışmayı bırakıp profesyonel birer edebiyat insanı hâline geldiklerinde, her daim teorik düzlemde kendilerine zarar verecek bir yola giriyorlar ve gidip “eğitimliler” kastına mensup ahmakların peşine takılıyorlar. Onlarca yıldır Alman işçilerin kafalarından onca zahmet ve emekle birlikte neşet eden ütopik sosyalizm, böylesi yollardan biri.

İşçiler, teorik, dolayısıyla pratik düzlemde, bu yoldan kurtuldular. Bu kurtuluş, Fransızların ve İngilizlerin geliştirdiği ütopik sosyalizmden daha kıymetli. Zira Fransızların ve İngilizlerin geliştirdikleri ütopik sosyalizm, gelecekte toplumsal yapının alacağı hâle dair süslü püslü resimler çizip duruyordu. Bugünse sadece o büyük Fransız ve İngiliz ütopyacıları değil, ayrıca Weitling’in fikirleriyle de kıyaslandığında, nispeten daha anlamsız ve değersiz olan biçimiyle bu ütopik sosyalizm, her yerde esip gürlüyor. Tabiatıyla materyalist eleştirel sosyalizmden önce onun nüvelerini içinde barındıran ütopyacılık, bugün ancak aptal, bayat ve temelde gerici bir şey hâline geldikten sonra gündeme geliyor.

Karl Marx
19 Ekim 1877
Londra
Kaynak

0 Yorum: