05 Mayıs 2023

,

Beynelmilel Sınıf Çelişkisi

Varşova Cephaneliğinin Alınması [Marcin Zaleski]

Karl Marx, Polonya ile ilgili bu konuşmayı, 29 Kasım 1847’de, Londra’da, Kardeş Demokratlar isimli cemiyetin 1830 tarihli Polonya devriminin on yedinci yıldönümü vesilesiyle düzenlediği toplantıda yaptı. Konuşma, sonrasında, 9 Aralık 1847 günü Deutsche-Brüsseler Zeitung isimli gazetede yayımlandı.

* * *

Ulusların birleşmesi ve kardeşleşmesi, bugün tüm partiler, bilhassa serbest ticaret yanlısı burjuvalar tarafından kullanılan bir ifadedir. Tüm uluslar içerisinde burjuvaların kendi aralarında kardeşleştiklerine hiç şüphe yok. Bu kardeşleşme, esasında ezenlerin ezilenlere, sömürenlerin sömürülenlere karşı gerçekleştirdiği bir kardeşleşme pratiğidir.

Tıpkı her bir ülkedeki burjuva sınıfının, kendi üyeleri arasında cereyan eden rekabete ve çatışmaya rağmen, o ülkedeki proleterlere karşı birleşip kardeşleşmesinde olduğu gibi, dünya piyasasındaki çift yönlü çatışma ve rekabete rağmen, tüm ülkelerin proleterlerine karşı tüm ülkelerin burjuvazisi de kardeşleşip birleşmektedir.

Ulusların gerçek manada birleşebilmesi için, onların birbirlerini ilgilendiren, ortak çıkarlara sahip olması gerekir. Bu çıkarların her iki tarafı ilgilendirmesi ve ortak olabilmesi içinse mevcuttaki mülkiyet ilişkilerinin ortadan kaldırılması gerekir. Zira mülkiyet ilişkileri, uluslar arasında cereyan eden sömürü ilişkilerinin ana koşuludur. Mevcuttaki mülkiyet ilişkilerini ortadan kaldırmak da esasen işçi sınıfının çıkarına olan bir pratiktir. Ayrıca mülkiyet ilişkilerini ortadan kaldırmak için gerekli araca bir tek işçi sınıfı sahiptir.

Proletaryanın burjuvazi karşısında kazanacağı zafer, aynı zamanda bugün birbirine düşmanlık eden farklı ulusların maruz kaldıkları ulusu ve endüstriyi ilgilendiren çelişkiler karşısında elde edilecek zaferi ifade eder. Bu nedenle, proletarya burjuvazi karşısında muzaffer olduğunda, bu zafer, aynı zamanda tüm ezilen ulusların kurtuluşuna dair bir işaret olarak iş görecektir.

Esasında eski Polonya yitip gitti. Biz, onun yeniden kendisini toparlamasını isteyecek en son kişileriz. Öte yandan, sadece eski Polonya yitip gitmedi. Eski Almanya, eski Fransa, eski İngiltere, tüm eski toplumsal sistem yitip gitti. Ancak eski toplumsal sistem yitip gitti diye onun kaybından dolayı eline hiçbir şey geçmemiş olanlar, bir şey kaybetmiş değiller. Bugün tüm ülkelerde büyük çoğunluk eskinin yitimi karşısında hiçbir şey kaybetmedi. Bilâkis, o çoğunluk, artık eski sistemin yıkımı üzerinden her şeye sahip. Bu yıkım sayesinde artık sınıfsal çelişkilere dayanmayan yeni bir sistem oluşuyor.

Tüm ülkeler içerisinde İngiltere, proletarya ile burjuvazi arasındaki çelişkinin en fazla geliştiği yer. Bu sebeple, İngiliz proleterlerin İngiliz burjuvazisi karşısında elde edeceği zafer, tüm ezilenlerin ezenler karşısında elde edecekleri zafer konusunda çok önemli bir yerde duruyor. Dolayısıyla, şunu söylemek gerek: Polonya, Polonya’da değil, İngiltere’de özgürleşecek.

Bu açıdan siz Çartistler, ulusların kurtuluşuna dair isteklerinizi bir tür dua misali, sürekli dile getirmek durumunda değilsiniz. Kendi ülkenizdeki düşmanlarınızı mağlup edin, o vakit, tüm eski toplumsal sisteme diz çöktürdüğünüzü bilmek, sizi gururlandıracaktır.

Karl Marx

[Kaynak: The Karl Marx Library, Yayına Hazırlayan ve Tercüme Eden: Saul K. Padover, McGraw-Hill Book Company, 1971, s. 35-36.]

0 Yorum: