08 Haziran 2020

, ,

Kahpe Kalır Şahan Gider

Ertuğrul Karakaya, 1955 yılında Uşak’ın Eşme ilçesine bağlı Güney köyünde dünyaya geldi. Yoksul köylü bir ailenin çocuğu olan Ertuğrul, ilkokulu Darüşşafaka’da okuduktan sonra, ortaokul ve liseyi İstanbul’da yatılı okudu. ODTÜ’de mühendislik okuduğu zamanlarda ülkesinin ve halklarının esaret altına alınmasına kayıtsız kalamaz. Gönlü kavi bir gençtir.

Ertuğrul, başka nasıl olsun ki, yoksul büyümüş bir insan. Soluksuz daldı kavgaya, abileri gibi gözünü budaktan sakınmadan.

Yurtseverliği gözlerinden okunuyordu Ertuğrul’un, ülkesinin özgürlüğü, bir sevgiliye duyulan özlem gibiydi. Öğrenci Temsilciliği Yönetim Kurulu sözcüsü seçildi Ertuğrul.

Durmuyordu kahpe düzen, su uyuyor, ama kahpe düşman uyumuyordu. Direnişin kalesiydi ODTÜ, umudun, özgürlüğün dağıydı. Ve nice yiğit, bu dağdan tutuşturmuştu kavgayı.

13 Şubat 1977’de ODTÜ’ye faşist Hasan Tan rektör olarak atanır. “Devrimcilerin her yerde kökünü kazıyın” diyenlerdendir Tan. Razı olur mu devrimciler, bir satılmışın dağlarına ayak basmasına. Boykot ve eylemlerle rektör istifaya zorlanır. Ertuğrul’a da boykotun sözcülüğü görevi verilir.

8 Haziran’da giriş kapısında arama kontrolü yapan jandarmaların gerici faşist grupları arama yapmadan içeri alması, Dev-Yol grubunun ise aranmak istememesi üzerine olay çıkar.

Öğrenci temsilcileri ile jandarma arasında tartışma yaşanır. İçeride olan temsilcilerin jandarma tarafından aranmak istenmesi ortalığı karıştırır. Ertuğrul, duruma karşı çıkar ve okulun içine doğru koşmaya başlar. Hiçbir ihtarda bulunulmaz, jandarma ateş açar ve Ertuğrul, sırtından vurulur.

Yerde can çekişirken süngülenir. Gelen ambulans kapıdan jandarma tarafından geri çevrilir.

Kırk beş dakika can çekişir Ertuğrul. Sonra susar kelimeler, kapanır gözleri. Bir “elveda” dedirtmezler sevgilisine, çok sevdiği vatanına, halkına.

“Gökte bulut yan yan gider, yaralarından kan gider,
Töresi batası dünya, kahpe kalır şahan gider.
Ortadoğu’nun dumanı, jandarma bilmez amanı,
Ertuğrul’a düğün ettik, ot biçim orak zamanı.’’

Can Şahin
8 Haziran 2020



0 Yorum: