11 Haziran 2020

Zufar Kurtuluş Cephesi

Umman’ın Zufar şehrinde bağımsız devlet kurma niyetiyle 1965’te kuruldu. Musallim Nafi ve Yusuf Alevî tarafından kurulan örgüt, 9 Haziran 1965’te gerilla mücadelesine başladı. Örgüt, kendisini Arap Milliyetçi Hareketi içerisinde tanımlarken, Altı Gün Savaşı, Nasır’ın başarısızlıkları, İngilizlerin Aden’den çekilmesi ve Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşu sonrası yüzünü sosyalist harekete çevirdi. Hedefini “Körfez’den İngiliz emperyalizmini kovmak” olarak belirledi. Eylül 1968’de yapılan ikinci kongrede örgüte devrimciler hâkim oldu. Maoizmden beslenen bu liderlik kadrosu, örgütün ismini İşgal Altındaki Körfez Halk Kurtuluş Cephesi olarak değiştirdi. Umman’ın başına geçen Sultan Kabus’un İran şahından gördüğü destekle ayaklanma 1976’da ezildi.

●●●

Zufar Kurtuluş Cephesi Bildirisi

Zufar’ın Arap halkı!

Bağrınızdan bu ülkeyi, Allah’a ve ülkesine inanan, İngiliz emperyalizminin tesis ettiği işgal güçlerine bağlı sürülere teslim olmuş sultanın despotik idaresinden kurtarma görevini üstlenmiş devrimci bir öncü doğdu.

Kardeşler!

Bu halk, dağınıklığın, işsizliğin, yoksulluğun, cehaletin ve hastalıkların uzun zamandır en ağır şekilde çilesini çekmektedir. Bunlar, İngiliz emperyalizminin süngülerinin koruması altında ülkeye takdim edilen ve Muskat sultanlarının başında bulunduğu hükümetçe Zufarlılara karşı kullanılan tehlikeli birer silâhtır.

Zufar’ın Arap halkı!

Siz, bu gidişatın tanığısınız, hepiniz bu anlamsız siyasetin çilesini çektiniz. Allah bizim yaşamamızı, onlarsa ölmemizi istiyor. Ama Allah’ın muradı, Arapların büyük vatanının bu kısmında adaletin hâkim hâle gelmesi yönündedir.

Zufar’ın savaşçıları!

Onurun ve şerefin savaş sahasında toprağa düşmüş özgür şehitlerin adına, hâkim yolsuzluğun ve sapkınlığın aşağıladığı insanlar, dert sahibi kesimler ve dullar adına, evlatları topraklarının her bir kısmında dövüşen Arap milleti adına biz, despotizme karşı aşılması mümkün olmayacak bir duvar örmek için Zufar Kurtuluş Cephesi savaşçıları etrafında toplanmaya, yozlaşma karşısında içinizdeki Arap ruhunuzla safları sıklaştırmaya çağırıyoruz.

İşbirlikçi Said Bin Teymur hükümeti, bu ülkede Arapların kurtuluşu hedefine ulaşılmasına mani olmak için Şuub kabilesi üyesi paralı askerlerden oluşan bir ordu kurdu. Gelgelelim ZKC, ülkenin her kısmında bu hükümete karşı her yanı ateşe verecektir. Bu hain (yabancı ve Arap olmayan) ordu, Umman’da devrimin amaçlarına ulaşmasına mani olmayı bildi, ancak gücünü Allah’ın iradesinden alan Hür İrade’nin zaferi kaçınılmazdır.

Allah’a yemin olsun ki bu orduya hiç unutamayacakları bir ders vereceğiz. Bu ders, Mısır’da, Cezayir’de, Irak’ta ve Yemen’de emperyalist ordulara verilen dersin aynısıdır.

[Kaynak: “The Struggle for Liberation of Oman”, MERIP Reports, Sayı 36 (Nisan 1975) s. 13.]

0 Yorum: