08 Mayıs 2022

, ,

İnsanlar ve Yaban Sıçanları

Yaban sıçanı, Kuzey Avrupa ve Asya’nın tundralarında yaşayan, yaklaşık on beş santim uzunluğunda, ufak tefek bir kemirgendir. Yaban sıçanları, herhangi bir sebebi olmaksızın hep birlikte aniden göç ediyorlar. Bu göç, genelde deniz sularında toplu intiharla neticeleniyor. Bu türden bir davranışı neden sergiledikleri bilinmiyor. Zoologların sunduğu açıklamalar yetersiz kalıyor, önerilen açıklamalar bir süre sonra hükmünü yitiriyor.

Yirminci yüzyılın en aydınlık zihinlerinden biri olan Primo Levi, bu olguyu sorgulamış ve konuya kendince ikna edici bir yorum getirmiş.

Hepimiz, tüm canlıların yaşamaya devam etme arzusu içerisinde olduğu fikrini kanıksamışız. Yaban sıçanlarında ise bu arzu, bir sebepten ortadan kalkıyor. Yaşama içgüdüsü, bir biçimde ölüm içgüdüsüne evriliyor.

Ben, bugün başka canlı türlerinin, bilhassa insan denilen canlı türünün de başına benzer bir şey geldiğine inanıyorum.

Yaşananın adı, kolektif intihardır.

Dili içgüdüyle ve beden içi itkileri tetikleyen dışsal bir dizi cihazla ikame eden insan, suni ve epey karmaşık bir yoldan yaban sıçanlarının kaderini paylaşıyor.

İnsanlar, yaşamları için belirli gerekçeler ve sebepler sunamazlarsa yaşayamazlar. Her çağda bu gerekçeler ve sebepler, din, efsane, politik inanç, felsefe ve ideal biçimini alırlar. Söz konusu gerekçeler, bugün, insanlık tarihinin en zengin ve en teknolojileşmiş kesitinde hükmünü yitirmiş, insanlar kendilerini belki de ilk kez sadece biyolojik planda hayatta kalma pratiğine doğru kapattılar. Görebildiğimiz kadarıyla insanlar, bu kapanışı bir türlü kabullenemiyorlar.

Hastalık ve ölüm üzerinden her an her türden ideal gerekçenin tehdit altında olduğu sağlık terörünün uygulamaya konulmasını ancak buradan izah edebiliriz. Üreticilerinin ürettikleri aşıların uzun vadede yol açacağı etkilerinin bugünden öngörülemeyeceğini söylediği, genotoksisite (hücrelerdeki genotoksinlerin yol açtığı hasarın ölçümü) ve karsinojenite (kanser üretkenliği) testleri ve gerekli prosedürler bakımından bu aşıların şartlara uymadığı, testlerle ilgili son tarihin Ekim 2022 olarak belirlendiği koşullarda milyonlarca insanın kitlesel aşılama kampanyalarına maruz kalışını ancak buradan izah edebiliriz.

İnsanların birkaç yıl içerisinde yaban sıçanlarına benzer bir davranış sergileme, insan türünün kendi soyunun tükendiği bir gerçeğe doğru ilerliyor olma ihtimali, kesinlikle mevcuttur.

Giorgio Agamben
28 Temmuz 2021

0 Yorum: