05 Mayıs 2022

,

Edward Beesly’ye Mektup

Sayın bayım[1]

Deák[2] işçilere karşıdır. O, esasında İngiltere’deki muhafazakâr partinin Macar versiyonunun lideridir.

Lyon meselesine gelince[3]… Bana gelen mektuplar yayınlamak için pek uygun değil.

İlk başta her şey yolunda gitmişti. Enternasyonal’in baskısı ile cumhuriyet, Paris adım atmazdan önce ilân edildi. Devrimci bir hükümet kuruldu. Kısmen Enternasyonal’e mensup işçilerden, kısmen de radikal orta sınıf cumhuriyetçilerden oluşan bir Komün meydana getirildi. Şehre giriş vergileri tek seferde kaldırıldı, doğru da yapıldı.

Bonapartçılar ve ruhban sınıfına mensup fitneciler sindirildiler. Tüm halkı silahlandırmak için etkili bir dizi araç devreye sokuldu. Yeni düzene gerçekte beğeniyle yaklaşmasa bile orta sınıf, en azından ona katlanmak zorunda olduğunu gördü.

Lyon’da ortaya konulan eylemlerin etkileri, hem Marsilya’da hem de Tuluz’da hissedildi. Bu iki şehir, Enternasyonal seksiyonlarının güçlü olduğu yerlerdi.

Gelgelelim Bakunin ve Cluseret ismindeki iki dangalak, Lyon’a gelip her şeyin içine etti. Enternasyonal üyesi olan bu iki adam, ne yazık ki bizim arkadaşlarımızı da yoldan çıkartacak nüfuza sahipti.

Belediye sarayı kısa süreliğine ele geçirildi. Devamında, devletin ilga edilmesi türünden bir dizi saçmalığı içeren aptal bir kararname yayımlandı.

Sizin de görebileceğiniz üzere, orta sınıf gazetelerinin Bismarck’ın ajanı olarak takdim ettiği bu Rus’un kendisini Fransa’nın Güvenliği Komitesi’nin lideriymiş gibi takdim etme girişimi, kamuoyunun genel kanaatini değiştirmeye yetti.

Cluseret ise hem bir aptal hem de korkak biri olarak hareket etti. Bu iki adam yaptıkları hata sonrası Lyon’dan ayrıldı.

Fransa’nın en fazla sanayileşmiş kentlerinden biri olan Ruon’da Enternasyonal seksiyonları, Lyon’un sunduğu örneği takip ederek, işçi sınıfını savunma komitelerine[4] zorla kabul edilmelerini sağladılar.

Fransa’dan aldığım bilgiler uyarınca söylemem gerekir ki bir bütün olarak orta sınıf, sosyalist eğilimlere sahip bir cumhuriyetin zafere ulaşmasındansa Prusya’nın ülkeyi işgal etmesini tercih eder.

Saygılarımla.

Karl Marx
19 Ekim 1870
Kaynak

Dipnotlar
[1] Edward Spencer Beesly (1831-1915): İngiliz tarihçi ve siyasetçi. Pozitivist ve radikal burjuva ideolojisine bağlı bir isim olan Beesly, 1870-1871 arası dönemde İngiliz basınında Birinci Enternasyonal’i ve Paris Komünü’nü savunmuştur.

[2] Ferenc Deák (1803-1876): Macar devlet adamı, Macar aristokrasisi içerisindeki liberal çevrelerin temsilcisi, Avusturya monarşisiyle uzlaşılması fikrini savunmuştur.

[3] Lyon’daki ayaklanma 4 Eylül 1870’te, Sedan’da ordunun yenildiği haberinin şehre ulaşması ardından başladı. 15 Eylül günü şehre gelen Bakunin, hareketin liderliğini ele geçirmeye ve kendisine ait anarşist programı yürürlüğe koymaya çalıştı. Anarşistlerin 28 Eylül günü gerçekleştirdikleri darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlandı.

[4] Savunma komiteleri, Fransa-Prusya Savaşı’nın başlarında birçok Fransız şehrinde kuruldu. Bu komitelerin asli görevi, ordu için gerekli yiyecek tedariki işini organize etmekti.

0 Yorum: