27 Ekim 2023

,

İklim Değişikliği Verileri


İklim değişikliğini ortaya koyan bir dizi veri var elde. Bu veriler, kutuplardaki buz kütleleriyle, deniz seviyeleri veya kara kütlelerindeki değişikliklerle ya da adalardaki değişikliklerle ilgili. Bu veriler bazen “düzeltiliyor”, ama bu düzeltmeler “iklim değişikliği insanın eseridir” tezini makbul kılacak şekilde yapılıyor. Örneğin, dünyada deniz seviyelerinin istikrarlı bir seyir içerisinde olduğunu ortaya koyan kayıtlar, “deniz seviyeleri doksanlardan beri hızla yükseliyor” iddiasını güçlendirecek şekilde “düzeltildi”.

Andreasen ve arkadaşlarının 2023’te kaleme aldıkları “2009-2019 Arası Dönemde Antarktika’daki Buz Sahanlığı Bölgesi’ndeki Değişim” başlıklı yeni çalışma, bu buz sahanlığının kütlesinin 2019’a gelindiğinde 661 gigaton arttığını ortaya koyuyor. Bu gözlemleri aktarmak, gerçekte olan biteni anlatmak yerine bilim insanları, uzun zamandır gerçeklikle alakası bulunmayan ve sahanlığın sürgit aynı kaldığına veya kopuş ve ayrışmaların yaşandığı sürece tabi olduğuna dair iddiayı temel alan yaklaşıma başvurdular.

Bu türden önermeleri temel alan bir değerlendirmede, bu 11 yıl içerisinde 661 gigatonluk bir artışın yaşandığı Antarktika’daki buz sahanlığında 20.028 gigatonluk bir kütlesel kaybın yaşandığından söz ediliyor. Gerçek gözlemlere dair veriler bu şekilde tahrif ediliyor.


Çalışmadan alınan bu haritada buzul artışları maviyle, azalmalar kırmızıyla gösterilmiş. Buradan da şu sonuca ulaşılmış:

“Toplamda Antarktika’daki buz sahanlığı bölgesi 2009’dan beri 5.305 km² genişlemiş, 18 sahanlık küçülürken, nispeten daha büyük olan 16 sahanlık büyümüş.”

“Düzeltmeler”

Birkaç yıl önce Avustralyalı bilim insanları, dünyadaki deniz seviyelerinin tabi olduğu eğilimler konusunda tahminde bulunmak amacıyla benzer bir önermeyi temel alan bir değerlenmede bulundular.

Seksen yılı aşkın bir süre boyunca kesintisiz veri sunan 100 gelgit ölçeğinden elde edilen uzun vadeli verilere göre, dünyada deniz seviyesi, yirminci yüzyılın başlarından bugüne yılda yaklaşık 0,25 milimetre yükselmiş. Bu, aslında o kadar da dikkate değer bir artış değil.

Yükseklik ölçen uydu altimetreleri, ilkin doksanlarda yörüngeye yerleştirildi. 2000’lerin başından beri bu altimetreler, deniz seviyesinin yükselmediğini ortaya koyuyorlar.

Tabii deniz seviyesinin yükseldiğine dair verilerin elde olmaması, seviyenin yükseldiğine dair hikâyeyi anlatanların işine gelmiyor.

Gerçek uydu gözlemlerini ve verilerini aktarmak yerine, verileri deniz seviyesinin yılda 3,2 milimetre arttığını ortaya koyacak şekilde “düzeltmek” için keyfi ve öznel kimi önermelerden yararlanıldı. Küresel Ortalama Deniz Seviyesi (GMSL) uydu verileri, 2003’ten 2008’e gelindiğinde deniz seviyesinin yılda 0,12 milimetre düştüğünü ortaya koyuyordu. Yapılan “düzeltme” sonrasında deniz seviyesindeki eğilimin yılda 1,9 milimetre artma yönünde olduğu söylendi.

Yerçekimi ve İklim Deneyi (GRACE) uydusundan alınan verilerse deniz seviyesinin 2003-2008 arası dönemde yılda 0,12 milimetre düştüğünü ortaya koyuyordu. Yapılan “düzeltme” sonrası eğilimin yılda 1,9 milimetre artma yönünde olduğu söylendi.

“İstenilen deniz seviyesini vermeyen ve hiçbir hile karıştırılmadan aktarılan sonuçların yerine ‘düzeltilmiş’ sonuçlar kullanıldı. 4 Ağustos 2011’de Avrupa Uzay Ajansı’na ait Envisat uydusu, deniz seviyesinin 2004’ten beri yılda 0,976 arttığını ortaya koydu. Birkaç ay sonra, yapılan düzeltmeler neticesinde aynı verinin deniz seviyesinin yılda 2,97 milim arttığını gösterdiği iddia edildi.”

Kara Kütlelerindeki Büyüme

Mao ve arkadaşlarının 2021’de kaleme alınan ve Google Earth yardımıyla gelgitlerin belirlenimde olan sahillerde ve civarında on yıl içerisinde yaşanan değişimi ölçen çalışmaları, ham uydu altimetresi verilerini destekliyor. Çalışmanın çıkarımları, belirli önermeleri temel alarak yapılan düzeltmelerle çelişiyor.

Bugün Google Earth’den alınan yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri, seksenlerden beri sahil şeritlerinde yaşanan değişimleri ortaya koyuyor. Deniz seviyelerinin arttığına dair iddialara karşın, 1984-2019 arası döneme ait uydu verileri, sahil şeritlerinin yılda net 0,26 metre genişlediğini söylüyor.

Mao ve arkadaşlarına göre, Avustralya’daki sahiller 1984’ten beri yılda 0,10 metre, Asya’daki sahillerse yılda 0,64 metre genişlemiş. Avrupa sahillerindeki genişleme yılda 0,45 metre iken. Afrika kıtasında 0,31 metre.

Dünyada sadece iki kıtanın sahilleri genişlememiş. Güney Amerika’daki genişleme yıllık 0,00 metre iken Kuzey Amerika’da -0,29 metre.

Uydu altimetrelerinin kullanıldığı bir çağda sahillerin tehlike altında olduğunu söyleyen ve deniz seviyelerinin ciddi ölçüde yükseldiğinden bahseden iddialar yanlış oldukları kadar uydurma da. Bunlar, sahte verileri temel alıyorlar. Öte yandan, kutuplardaki buzul örtüsü deniz seviyelerini aşağıya, kara kütlesinin büyüklüğünü yukarı çekiyor olabilir ki bu, hiç de istenilen bir sonuç değil.

Dr. Peter F. Mayer
16 Eylül 2023
Kaynak

0 Yorum: