08 Ekim 2023

,

Hizbullah Müdahale Edecek mi?


Hizbullah müdahale edecek mi?

Gelen haberlere göre, İsrail’in Gazze’yi işgal etmesi durumunda Hizbullah’ın askeri eyleme geçeceği konusunda Mısırlılar İsraillileri bilgilendirmiş.

Hizbullah’ın “savaş sahalarının birleştirilmesi” stratejisini uygulamaya koyup koymayacağını belirleyen bir dizi faktör var.

2009 ve 2014’te İsrail’in “sınırlı” güçlerle karadan yürüttüğü işgal harekâtı dışarıdan askeri yardıma ihtiyaç duymuyordu.

İsrail eğer tıpkı 2006’daki Lübnan işgalinde olduğu gibi, tutsaklarını kurtarmak için geniş kapsamlı bir işgal harekâtına girişecek olursa bu hamle de Hizbullah’ı sürece dâhil olmaya zorlayabilir.

Hamas, liderlerini kaybettiği, askeri imkânlarını önemli ölçüde yitirdiği, varoluşunu, dolayısıyla bir bütün olarak Filistin Direnişi’nin geleceğini tehdit eden bir durumla yüzleşecek olursa o vakit Hizbullah bunu tüm bölgeye yönelik bir tehdit olarak değerlendirecektir.

Bu koşullar dışında, bugün Hizbullah’ın yapacağı silâhlı bir eylem, Hamas’ın kendi halkını savunma becerisini haiz milliyetçi bir güç olarak sahip olduğu statüye zarar verecek ve varlık gerekçesini ortadan kaldıracaktır.

Esasında bugün Hamas, ortaya koyduğu performansla gelecekte yaşanacak bölge savaşının ayrılmaz bir parçası olduğunu kanıtlamıştır.

Daha da önemlisi, 2006’dan beri İsrail, kuzey cephesinden gerçekleştireceği saldırıya hazırlanıyordu.

Bugün yaşanan tarihsel olayların da kanıtladığı üzere İsrail tüm cephelerde savunmasız, ayrıca Hizbullah’dan askerî açıdan daha zayıf durumda olmasına karşın, Hamas tek başına saldırı savaşı gerçekleştirebiliyor.

Emel Saed Gureyb
7 Ekim 2023
Kaynak

0 Yorum: