05 Ağustos 2020

,


Bob Avakian’ın 1 Ağustos 2020 tarihli açıklaması[1], dünya komünist hareketi tarihine geçecek ibretlik belgelerden birisidir.

Bob Avakian, Maoist hareket içerisinde son yirmi-otuz yıllık süreçte birçok tartışma ve ayrışmada çok etkin rol oynayan bir isimdir. Önceleri Yeni Sentez, birkaç yıldır ise Yeni Komünizm dedikleri çizginin geldiği ibretlik yer, bence itinayla üzerinde durulup, incelenmesi gereken bir durumdur. Keskin sol söylemlerin arkasına gizlenen sağcı çizginin ortaya çıkması için Trump gibi birine ihtiyaç varmış demek ki.

Makaleye dair ilk elden sorulması gereken birkaç soruyu buraya bırakalım:

1- Mevcut ABD yönetimine dair yapılan faşizm tespitinin temeli nedir? Komünist-devrimci hareketin yüz yıllık faşizm tespitleri dışında yeni bir tanımlama/teorik çerçeve mi geliştirildi? Böyleyse bu nedir? Şayet ABD'de faşizm işbaşında ise İran, Türkiye vb. ülkelerdeki yönetim biçimini nasıl tanımlayacağız? Misal, ABD'de faşizmin hangi karakteristik özellikleri bulunmaktadır?

2- Şimdiye değin, özellikle Türkiye'deki komünist-devrimcilerin seçimlerle olan ilişkisini en sert/sol söylemlerle eleştiren Bob Avakian çizgisi, TR gibi ağır faşizm koşulları altında, en fazla HDP gibi demokrat bir partiye oy veren kişi ve kurumları, “reformizm-revizyonizm-burjuva düzene entegrasyon” üzerinden eleştirirken, ABD'de iki büyük burjuva kampın, eli kanlı iki parti ve ismi arasında geçecek olan bir seçime katılmayı hangi teorik-politik argümanlarla açıklamaktadır?

3- “Trump/Pence faşizmi” tespiti yapıp, bunların geriletilmesinin acil görev olduğunu iddia ederek “Demokrat Parti adayı Biden'e oy verin” çağrısı yapmanın, devrimci politika, ABD ve dünya halkları açısından faydası nedir? Misal, Trump öncesi ya da bu Kasım ayından itibaren Trump sonrası ABD yönetimindeki değişikliğin ABD ve dünya halkları açısından getiri-götürüsü nedir/ne olacaktır?

4- Makalenin 4. maddesinde “şiddeti” (ki biz buradan devrimci şiddeti, illegaliteyi, silahlı mücadeleyi vs. anlıyoruz) kategorik olarak reddeden anlayışın oturduğu teorik-politik-pratik çerçeve nedir?

Hıdır Gürz
5 Ağustos 2020

Dipnot:
[1] Bob Avakian, “On the Immediate Critical Situation”, 1 Ağustos 2020, Revcom. Türkçesi: YK.

0 Yorum: