10 Ağustos 2020

,

Corc


Beyrut şehrinin bir kısmı, 4 Ağustos günü yaşanan patlama sonucu harap oldu.

Gelen haberlere göre onlarca insan kayıp, en az 137 kişi öldü, beş yıl yaralı var. Yüz binlerce insan evsiz kaldı.

Emmanuel Macron, 6 Ağustos günü Beyrut’u ziyaret etti. Ziyaretinde ekonomik felâketin ve toplumsal durumun çilesini çeken, kana bulanmış şehre yardım edeceğini söyledi.

Fransız cumhurbaşkanı, Lübnan’ı öylesine ziyaret etmiş değil. Birçok Lübnanlı, kullandığı sömürgeci dili eleştirdi ve Macron’un asıl amacının IMF’in ihtiyaçları ve talepleri uyarınca ülkeye yapısal reformların dayatılmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Fransa, Lübnanlı komünist Corc Abdallah’ı 1984’ten beri hapiste tutuyor. 1999’da serbest kalması gerekirken ülkede rehin tutuluyor. Sema İdris, Macron’a tam da bu sebeple “yardımlarınızdan ve vaatlerinizden önce Corc Abdallah’ı serbest bırakın” diyor.

Macron, Beyrut sokaklarını dolaşırken Fransızların sömürgesiymiş gibi muamele görmek istemeyen gençler, “Corc Abdallah’a özgürlük!” diye bağırdılar. Gençler, emperyalistlerle suç ortaklığı yapan, yolsuzlukların batağına saplanmış devleti eleştiriyorlar. Onlar, Corc Abdallah’ı Arapların ve anti-emperyalistlerin onuruna, direncine ve direnişe ait bir simge olarak görüyorlar.

Filistinli ve Arap direniş savaşçısının serbest kalması için yürütülen faaliyetler dâhilinde bizim dayanışma hareketini daha da büyütmemiz gerekiyor. Çünkü Corc Abdallah şahsi bir mesele değildir, o, Fransa’nın müdahalelerinden ve yozlaşmış politik sınıftan kurtulmuş, özgür ve demokratik Lübnan seçeneğinin cisimleşmiş hâlidir.

Corc Abdallah

6 Ağustos 2020

Kaynak

0 Yorum: