11 Ekim 2018

, ,

TİP


TİP, bildiğimiz gibi, bir ABA'cı tepenin eline teslim edilmiş idi. ABA'cı diyoruz: isimleri A, B, A diye başladığı İçin. Bunlar hepimizin izlediği gibi, önce Türkiye'de sosyalizmin tekelini temsil ettikleri iddiasındaydılar. Sonra, bunlardan "sosyalistlerin kursağında kalacak" şeklinde sosyalizmi yutmuş olduğunu ve kursağından çıkaramayacağını sanan Memedali Bey, bildiğiniz gibi. Öteki grup tarafından tasfiye edildi. TİP'ten, bu baston yutmuş sosyalizm diyebileceğimiz akım atıldı.
Ondan sonra onun yerini kim tuttu? Son gelişmede gördük, bir hanım tuttu. Tabii göğsümüzün iftiharla kabarması lazım. Toplumumuzda en çok ezilen insanımız, bir işçi sınıfı örgütünün başına gelmiş, ne alkışlanacak şey...
Ne yazık ki, bu hanım ve arkadaşları da, TİP'in o baston yutmuş eski şefine karşılık, bir tezgâhtar tutum içine girdi. Tezgâhı kurtardık, dedi. Ve şimdi, işte kumaş dokuyacağız. Ne Hint kumaşı dokuyacak? Bildiri yayacak ve ara sıra da Parlamentoda nutuk çekecek.
Bu, bildiğimiz gibi, militan sosyalizm değildir. Bunun dünya ölçüsünde bilinen adına Parlamentarizm denir. Ve o Parlamentarizmi de destekleyen, sözde işçi örgütü sayılan Sendikalizm vardır. Sendikalar, işçi sınıfı içine sokulmuş veyahut girmiş aristokrat işçilerin elinde olduğu için Sendikalizm adını alacak tiptedir. Öteki beylerin, hanımlarınsa, politik davranışları tamamen Parlamentarizm adıyla anılan, yani Meclis bülbüllüğü biçiminden öteye geçemedi.
Bunlar üzerine bir küçük cümleyle karakteristik yapmak istedik mi, kendimizin söz söylemesindense, bir Usta'nın şu sözünü aktaracağım. Diyor ki:
“Uygulaması burjuva demokrasinin gerçekten halk dostu olabilirmiş sanısını uyandıracak, şartların ve kanun maddelerinin tasarılarını hazırlama yolunda çabalar denli toyca ve kısırca bir iş olamaz.”
Parlamentarizmin bence, dört başı mamur tanımlaması bu cümleyle gösterilir.
Şu halde, bu 5 kol sosyalist akım içinde, TİP kolunun karakteristiği, bu iki satırla yeter kadar aydınlanmıştır sanıyorum.
Hikmet Kıvılcımlı

0 Yorum: