12 Ekim 2018

,

Bella Ciao


Joseph Heath ve Andrew Potter’ın İsyan Pazarlanıyor diye tercüme edilen çalışması, krizi fırsat bilen Ayrıntı yayınlarınca yayınlanmış vaktiyle. Kitabın yazarları, “hedonizmin, hazcılığın devrimci bir doktrine dönüştürülmesini” eleştiriyorlar, bu dönüşümü Türkiye’de gerçekleştirenler de adamların kitabını satıyorlar. Kimi solcular, satmayı iyi biliyorlar.

Kitabın yazarları şu tespiti yapıyorlar:

“Karşı-kültür üzerine kurulu bir isyanın tüketici kapitalizmini canlandırdığına hiç şüphe yok. Bu isyanın gerçekle uyumlu olup olmadığını çek etmenin vakti geldi. Eğlenmek, asla yıkıcı bir şey değil, herhangi bir sistemin altını oyduğundan da söz edilemez. Esasında hedonizm, toplumsal hareketlerin örgütlenmesini ve insanları sosyal adalet adına fedakârlıkta bulunma konusunda ikna etmeyi giderek daha da güçleştiriyor. Kanaatimizce, ilerici solun sosyal adaletle ilgili meseleler bağlamında karşı-kültür eleştirisinden kurtulması, bu karşı-kültür eleştirisini safra misali bünyesinden söküp atması ve sosyal adalet peşinde koşmayı sürdürmesi gerekiyor.”[1]

Sosyal adalet meselesinden kurtulmak ve karşı-kültür eleştirisiyle düzene bağlanmak isteyenler, “insanları fedakârlıkta bulunma konusunda ikna etme” derdinde değiller zaten. Çarklar dönsün diye, imgeleri efendilere peşkeş çekmek niyetindeler sadece.

Bu açıdan kimsenin Hilal Cebeci’ye kızmaya hakkı yok.[2]


Kadının twitter sayfası, ESP, Halkevleri, SYKP gibi örgütlerin twitter sayfalarından farksız. O da solcular kadar “solcu”. Son kliple birlikte daha fazla “devrimci” poz kesme ihtiyacı duymuş, birçok örgütte de kafa böyle çalışıyor. Sol, nihayet Atilla Taş’ın dişisine kavuşmuş, buna kızacak ne var?

Hilal Cebeci de solcular kadar Arap düşmanı, “sokakta Arap görünce midesi bulanıyor”muş. AKP karşıtı, gerici düşmanı, daha ne isteniyor! Kadın, çocuk tacizi, geri kalmış topluma küfür, hayvansever, vegan, her şey var.

Sosyalistler kadar Atatürkçü, herkesten yüz yıl ileride, herkes kadar Muharreminceci. Sonuçta çav bellanın ritmiyle salladığı kalçasıyla patriarkanın sefil, köhne sütunlarını bir bir yıkmıyor mu? Bunun için ille de bir devyol veya tekape referansına mı muhtaç?

“Bu gerici yobazlar, hazdan, zevkten ne anlarlar?” diyerek bu alana abananlar, kendilerinin nereye hapsedildiğini, kendisine yönelik ne tür bir operasyonun çekildiğini idrak etmiyorlar, bunu asla önemsemiyorlar.

Hilal Cebeci, kliple ilgili eleştiriler üzerine şunu söylemiş: “Ülkemizde sol bitmiş arkadaşlar. Yani devrimcilik, sol görüş gerçekten bitmiş, çok üzücü.”

Başka bir solcu ise “Devrimciler uyanık ve sorumlu olmak zorundadır” diyor. O devrimciler, uygun bir referans bulsa, mesela aşağıdaki tweet ciddi olsa, Hilal Cebeci’yi öncü belleyecek durumda. Cebeci ise sol bitmiş demek için, sol bitsin diye var oysa. Solun boş olan içini boşaltmak için Hilal’e ihtiyaç yok…


O sol, Aziz Sancar’a da bu kafayla yaklaşmıştı bir zamanlar. Nobel’ini sahiplenmiş, popülerliğine yaslanmaya çalışmıştı. Akıl da ondaydı, haz da, duygu da… Onun azizliğine neden uğradığını kimse sorgulamadı. Cebeci gibi sol da yüz yıl sonrasına ait çünkü!

Giderek şu tür bir algı oluşuyor: bugüne biat etmek, haz peşinde koşmayı meşrulaştırmak, düzene bağlanacak bağlar bulmak, geçmişe ve halka küfretmek için solcu olunuyor sanki. Bu solun sosyal adalet ve eşitlik gibi bir derdi olamaz. Yaygarasını koparttığı özgürlükse, devlete ve sermayeye ait güçlerin serbestiyetiyle ilgili. Sorumluluklarından kurtulan devlet ve sermaye, sorumluluklarını sırtından atmayı fazilet ve yücelik sayan bir sola ihtiyaç duyuyor, onu üretiyor.

Çünkü La Casa de Papel dizisine devrimcilik atfediyorlar, bu kodu, imgeyi alıp club müziğine evriltiyorlar. O diziyi çekenler, dijital dünya ve endüstri 4.0 ideolojisi üzerinden ilerliyorlar ve “eski kapitalizm”i eleştiriyormuş gibi yapıyorlar. Süreçte sola ait tüm kodları, birikimi gasp edip kendi namlularına sürüyorlar.

Bu sebeple Bella Çav’ın naftalin kokan hâlini çoktan toprağa gömdüler, o yüzden Cebeci’ye söylettiriyorlar. Teslim olanların üzerine daha çok gidiyorlar, diz çökene, dudaklarını kıpırdatıp dua edene, biatini dile dökene kadar devam edecekler. Dirhem dirhem azaltacak, santim santim çürütecekler.

Eren Balkır
12 Ekim 2018

Dipnotlar:
[1] Joseph Heath ve Andrew Potter, The Rebel Sell, s. 9.

[2] Hilal Cebeci, “Çavbella”, Youtube.

[3] “Hilal Cebeci: Kadınlar da Askeri Eğitimden Geçmeli”, 3 Ağustos 2018, Habertürk.

0 Yorum: