25 Şubat 2024

,

İltihak

Murat Çepni’yi de reformist bir partiden aday olsa da, devrimci bir partinin (Ezilenlerin Sosyalist Partisi’nin) temsilcisi olarak gördüğümüz için destekliyoruz.

Fakat eleştiriyi de dostluk görevimiz olarak görüyoruz.

Linkteki videoda görüldüğü gibi Çepni, sosyalist ve devrimci bir programı değil, HDP’nin/Dem Parti’nin “özgürlükçü programı”nı savunuyor ve bu temelde kampanya yürütüyor.

“Sosyalizm” ve “devrim” kavramlarını yalnızca “sosyalist devrimcilere yönelik saldırılar”dan söz ederken kullanıyor.

Çepni, haklı olarak, AKP ve CHP’nin özünde bir farkları olmadığını söylüyor. Buna karşın HDP/Dem programının “kadim sorunların, örneğin Kürt sorununun” çözümü anlamına geldiğini iddia ediyor.

Biz de diyoruz ki, Dem Parti bırakalım yerel yönetimleri kazanmayı, isterse Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerini kazanıp tek başına hükümet kursun, var olan burjuva devlet çerçevesinde ne Kürt sorununu ne de emekçi kitlelerin, yoksulluk, işsizlik, sınıfsal eşitsizlik gibi diğer herhangi bir “kadim” veya önemli sorununu çözemez. Bu sorunların gerçek anlamda çözülmesine başlamak için önce kapitalist devleti yıkmak ve onun yerine işçi sınıfı iktidarını kurmak gereklidir.

“Biz seçilirsek kadim sorunlar çözülecek, her şey çok farklı olacak, yeni bir yaşam kuracağız” gibi söylemler düpedüz halkları kandırmaktır. Burjuva seçimlere asla sahip olmadığı bir işlev yükleyerek ve "devrim" meselesini önemsiz bir ayrıntıymış gibi paranteze alarak açıkça reformizmin pozisyonlarına yerleşmek anlamına gelir.

Salt Dem Partili olanlar, “bizim programımızda devrim diye bir şey yok” diyebilirler ama aynı zamanda devrimci/sosyalist iddialı bir partinin üyesi olan Çepni’nin bunu söyleme hakkı yoktur.

ESP, hâlâ kendi devrimci programına ve sosyalizmin ilkelerine bağlıysa, ancak devrimin propagandasını yapma özgürlüğünü korumak ve bilfiil kullanmak mutlak şartıyla, Dem Parti ile veya başka bir reformist partiyle ittifak kurabilir. Aksi halde bu, devrimci bir partiyle reformist bir partinin geçici bir ittifakı değil, devrimci partinin reformist partiye iltihak etmesi, onun “özgürlükçü” programı lehine kendi devrimci programından vazgeçmesi anlamına gelir.

Kızıl Okuyucu
24 Şubat 2024
Kaynak

0 Yorum: