07 Eylül 2015

,

LKP'nin Gerilla Grubu


Lübnan Komünist Partisi, özel bir gerilla grubu oluşturmak suretiyle, Suriye’deki huzursuzluktan etkilenen ülkenin kimi bölgelerinde IŞİD ve Nusret Cephesi’ne karşı mücadeleye giriyor.
Lübnan Komünist Partisi savaşçıları, ülkenin doğusunda, Bekaa Vadisi’nde devriye görevi görecek bir gerilla grubu oluşturdu.
İslamî aşırıcılık tehdidinin sınıra on kilometreden daha az bir mesafeye ulaşması ve her gün silâh atışlarının gerçekleşmesi karşısında ülkedeki her insan gruba gönüllü olarak katılmayı görev kabul ediyor.
Komünist savaşçılardan biri şunu söylüyor: “Bugüne dek IŞİD ve Nusret Cephesi ile doğrudan savaşa girilmedi. Biz, burada Lübnan ordusunun mevcut hatları gerisinde destek faaliyeti yürütüyoruz. Bazı küçük savaşçı grupları dağları aşıp buraya geliyorlar, biz onları tespit edip bulmak için buradayız. Bizimle Hizbullah arasındaki fark şu: bizim içimizde Sünni, Şii ya da Dürzi, Lübnan’ın farklı kesimleri var. Biz ağırlıklı olarak seküleriz ve Lübnan ordusundan da farklıyız. Klasik tipte bir ordu değiliz.”
Lübnan Komünist Partisi 1924’te kuruldu ama bugüne dek seçimlerde herhangi bir başarı elde edemedi. Savaşçıları yapacakları daha çok iş olduğunun bilincinde.
Bölgedeki köylerde yaşayan ailelerin neredeyse hepsinden birer kişi gruba gönüllü olarak katılmış durumda ve silâh kullanmayı biliyor.
Eskiden beri gerilla faaliyeti içerisinde olan kişiler savaş tecrübelerini İsrail’e karşı savaşlarda er olarak yer aldıkları dönemde kazanmışlar. Genç kuşaklar onları dikkatle dinliyorlar ama eğitimlerini de savsaklamıyorlar.
Üniversitede ders çıkışı savaş alanına giden 23 yaşındaki Vizam şunları söylüyor: “Her zaman öncelikli olan eğitimdir, biz sadece silâhla değil, aldığımız bu eğitimle de savaşıyoruz. Gelecekte kendimi savaşçı değil, bilgisayar teknisyeni olarak görmek istiyorum. Savaşmayı sevdiğimiz söylenemez ama köylerimizi ve kentlerimizi korumak için savaşmaya mecburuz.”
Genç adam IŞİD ve Nusret Cephesi huzuru bozana dek eline hiç silâh almamış.
Geçen Ağustos ayında cihadî unsurlar Lübnan ordusuna ait kontrol noktalarını kuşatıp buralara saldırdılar, ardından da Beyrut’un kuzeydoğusunda, kente 124 kilometre uzakta bulunan Ersal kasabasının kontrolünü ele geçirdi. O günden beri diğer sınır kasabaları sürekli tehdit altında, benzer şeylerin oralarda da gerçekleşmesi olası.
Diğer bir komünist savaşçı ise şunu söylüyor: “Aşırıcılarla savaşma konusunda güçlü bir iradeye ve arzuya sahibiz. Bu ülkeyi kanımızın son damlasına dek terk etmeyeceğiz, kimseye bir karış toprak vermeyeceğiz.”
RT
5 Eylül 2015

0 Yorum: