08 Eylül 2015

,

PKP İçin Seçimlerde Başarı Umudu Doğdu


Plastik sandalyede oturan bir adam var. Adı José Branco. Ellerini kırmızı tişörtünün üzerine, tam da sarı renkteki orak-çekicin altına koyuyor ve 84 yaşında olan, ömrünün neredeyse yarısı Portekiz Komünist Partisi üyeliği yapmış bu adam “cenazemde de üzerimde bu tişört olacak. Ben komünistim ve bununla gurur duyuyorum” diyor.

Her yıl Portekiz Komünist Partisi Lizbon’un kenar mahallelerinden biri olan Seixal’da Festa do Avante! adıyla bir festival düzenliyor. Eylül ayının ilk hafta sonu yapılan festivale iki yüz binden fazla insan katılıyor. Hepsi politik sebeplerle gelmiyor elbette, ama gene de ülke genelinde ünlü pop ve rock gruplarının sahne aldığı festival esnasında ufku kızıl bayraklar ve sovyet sembolleri sarıyor.

Festivalde politika hep var, bilhassa bu yıl 4 Ekim’de yapılacak meclis seçimleri ağırlıklı konu. Ülkede dört yıldır ücretleri ve emekli maaşlarını düşürüp sert bir kurtarma programını yürürlüğe koyan merkez sağ koalisyonu var iktidarda. İşsizlik oranı ise yüzde 12,1’e çıkmış, yoksulluk sınırının altında yaşayan insanların oranı 2004’ten beri en yüksek değere çıkmış.

Hükümeti şiddetle eleştiren PKP o sert ve uzlaşmak bilmez söyleminin kazanıma yol açmasını umuyor. Son yapılan anketlere göre (Yeşiller’le birlikte Demokratik Birlikçi Koalisyon’u teşkil eden) partinin seçimlerde yüzde 10,4 oy alması bekleniyor ki bu sonuç partinin 1987’den beri alması muhtemel en iyi sonuç. Böylesi bir sonuç aynı zamanda Avrupa’da hâlen Marksist-Leninist olduğunu söyleyen diğer partiler arasında en yüksek başarıyı ifade ediyor.

32 yaşındaki komünist milletvekili Rita Rato’ya göre partinin oylarındaki bu artış onun “ülkedeki gerçek insanların hayatlarına temas etmeyi öngören” siyaset kültürünün bir sonucu. Her Pazartesi Rato işten çıkartmalara tanık olunan işyerlerini ziyaret ediyor ya da kamu hizmetlerinin ortadan kalkmasından korkan insanlarla biraraya geliyor.

“Bazen bu yerlere hafta birkaç kez gidiyorum. Gidemezsem yoldaşlarım gidiyor. Böylelikle insanlar bize giderek aşina oluyorlar. Bizim seçimden seçime görünen diğer siyasetçilere benzemediğimizi biliyorlar.

PKP Yunanistan’daki Syriza ya da İspanya’daki Podemos gibi bir seçim başarısı elde etmekten uzak. Rato, bu konuda şunları söylüyor: “Böylesi kıyaslamalar yapmak pek adil değil. Ama sefaletin artması, göçmenlerin sayısının çoğalması, iş güvenliğinin kalmaması bağlamında bizim daha fazla büyümemiz mümkün.”

Anketlerde birinci sırada yüzde 36’lık oyla Sosyalist Parti var, onu, hükümeti teşkil eden koalisyonun bir parçası olan PAF [Portekiz İleri Koalisyonu] yüzde 35 ile takip ediyor.

Festivalde ülkedeki 20 bölge de temsil ediliyor. Her bir bölge kendisine ayrılmış fuar pavyonunda kontrplak üzerinde kendisine özgü yiyecek ve içecekleri satıyor. Rato, “buraya tüm ülke, hatta tüm dünya sığar” diyor.

Bir de enternasyonal bölüm var. Burada Küba Komünist Partisi temsilcileri bulunuyor. Alkollü bir kokteyl olan mohito içmek için onlarca insan sıraya giriyor. Bir de İtalyan komünistler var, bunlar da üzerlerinde Che, Lenin ve Hugo Chávez’in resimleri bulunan tişörtler satıyorlar.

Son söz olarak Rato şunları söylüyor:

“Biz ülkeyi böylesi bir festival alanına dönüştürmek istiyoruz. Bu festivalde üç gün boyunca barış, ilerleme ve kardeşlik hâkim. Burada herkes, güzel ve müşterek bir şeyler inşa etmek için tüm bireysel enerjisini ve yaratıcılığını bir araya getiriyor.”

João de Almeida Dias
6 Eylül 2015
Kaynak

0 Yorum: