13 Eylül 2017

,

Arjantin’de Devlet Şiddeti


Arjantin sokakları gösterilerin ateşiyle yanıyor. Binlerce insan hükümetin en son geçen ay görülen yerli aktivisti teslim etmesini istiyor. Geçen ay sınır polisi, Mapuche isimli yerli halkı Patagonya’daki topraklarından çıkartmıştı. Bunun sebebi, İtalyan giyim şirketi Benetton’ın bu toprakları hukuka aykırı biçimde mülk edinmesiydi.
Tanıklara göre sınır polisi, Patagonya bölgesinde yolu kapatan Mapuche yerlilerine saldırdı ve 28 yaşındaki Santiago Maldonado’yu zorla bir polis minibüsüne bindirdi. Maldonado, o günden beri kayıp. Arjantin hükümeti bu olayda parmağı olduğunu inkâr etti. Aralarında Plaza De Mayo Anneleri’nin de bulunduğu göstericiler, ülkede devlet şiddetinin o korkunç geçmişi yüzünden, Maldonado’nun hayatı konusunda epey endişeliler.
ABD’nin desteklediği, başında General Jorge Rafael Videla’nın bulunduğu askeri darbe, 1976’dan 1983’e dek uzanan süre zarfında halka zulmetmiş, en az otuz bin kişi katledilmiş, kaçırılmış ve kaybedilmişti. Arkasına Ronald Reagan’ın desteğini alan Videla ve elindeki güvenlik aygıtı, binlerce insana sağcı askerler eliyle işkence etmiş, birçoğunu öldürmüştü.
Santiago Maldonado vakası, Arjantin’de askeri cuntanın geride bıraktığı hatıraları yeniden canlandırdı. Maldonado, General Videla yönetiminin sona ermesinin üzerinden yaklaşık kırk yıl geçtikten sonra başa geçen Cumhurbaşkanı Mauricio Macri döneminde kaybedilen ilk isim. Maldonado’yla uzun zamandır görüşemeyen ailesi onun ölmüş olduğuna inanmıyor. Aile, devletin oğullarının nerede olduğuna dair bilgi vermesini istiyor ve onun hemen geri dönmesini talep ediyor.
Başkan Donald Trump’ın cumhurbaşkanı Macri ile arası son dönemde gayet sıkı fıkı. Bu da Trump yönetiminin yerli toplulukların haklarının kesinlikle güvende olmadığının bir delili. Macri’yle birlikte yayınladığı ortak bildiride ABD hükümeti, iki ülke arasındaki ilişkileri derinleştireceklerini söyledi. Bu ilişki, ABD’nin Arjantin’in uyuşturucuyla savaşında destek verilmesi, sınır güvenliği konusunda işbirliği kurulması ve “rejim değişikliği”ni gerçekleştirmek için Venezuela’nın birlikte hedef alınması gibi ana başlıkları içeriyor.
Arjantin’de halk, ABD destekli “Kirli Savaş” dönemine bir daha asla dönmeme konusunda kararlı. Bunun için net bir hat çizerek, Maldonado’nun devletin askeri aygıtının yeni bir kurbanı olmamasını istiyor.
Rukiye Şemseddin
11 Eylül 2017

0 Yorum: