08 Ekim 2017

,

Çocukların Gözüyle Ekim Devrimi


Moskova’daki Devlet Tarih Müzesi’nin işbirliğiyle Russian Telegraph bir ülkenin çöküşüne bir yenisinin doğuşuna tanıklık eden kuşağa mensup yedi yaşlarında Moskovalı çocukların çizdikleri etkili ve akıl dolu çizimleri paylaşıyor.

İmparatorluk idaresinin üzerinden çok uzun zaman geçmiş. Çocuklar etrafında olan biten olayları, gösterileri, sokak çatışmalarını, ekmek kuyruklarını ama aynı zamanda devrimin kahramanlarını ve devrime karşı gelen kötü adamları resmediyor.

Yaşları küçük olmasına rağmen birçok öğrenci, politik tercihleri konusunda gayet emin. Büyük bir kısmı Bolşeviklerden yana ve Rusya’nın Birinci Dünya Savaşı’na katılması konusunda net bir tutuma sahip.

Bir devrimci üzerinde “Kahrolsun Savaş, Kahrolsun Burjuvazi” yazan bir bayrak sallıyor/ Devlet Tarih Müzesi
Yazının başındaki resimde bir küçük burjuva başka tercihi olmadığından ellerini kaldırıp cesur Bolşevik karşısında korkudan diz çöküyor.
Bazı çocuklar, Bolşeviklere hasım olan sosyalist hizip Menşeviklere düşmanca yaklaşıyor. Aşağıdaki resimde Bolşevik çok büyük çizilmiş, yoksul, üstü başı hırpani ama devasa ve aynı ölçüde haklı; Menşevik ise zengin ve kibar beylere özgü giyinmiş, öte yandan küçük ve amaçsız biri olarak resmedilmiş.

Burada ise özgürleşmiş bir Bolşevik kadın var. İsmi Maşa olan bu kadının elleri belinde, güvenli ve kararlı. Kadınların devrimde oynadığı rol asla göz ardı edilemeyecek bir gerçeklik. Eski çar rejimini yıkan isyanları tetikleyen de 8 Mart 1917’de yapılan Kadın Yürüyüşü.

Bolşevik Maşa/Devlet Tarih Müzesi

Aynı zamanda çizimlerde devrim esnasında yaşanan başka önemli olaylara da yer veriliyor. İfade ve basın hürriyeti için bir fabrika yakınında yapılan bu gösteri bu türden olaylardan.

Bir fabrikada düzenlenen “İfade Özgürlüğü” eylemi/Devlet Tarih Müzesi

Kurnaz spekülatör, pahalı şapkasıyla devrime karşı hainlik eden kişileri sembolize ediyor. Rusya savaştayken yiyecek sıkıntısı çekiyor, bazı iş adamları ülkenin içine düştüğü sefaletten nemalanmaya çalışıyorlar.

Spekülatör/Devlet Tarih Müzesi

Yeterli gıda malzemesine sahip olamayan ülkenin büyük kentlerinde uzun ekmek kuyruklarına tanıklık ediliyor. Bu kuyruk, Moskova’nın ortasındaki Solyanka Caddesi’nden.

Ekmek kuyruğu/Devlet Tarih Müzesi

Ama öte yandan, bu çizimlerdeki ana konu başlığı eli kulağında olan değişim sürecine dair hissiyat ve onu tasvir etme niyeti. Yeni bir çağ güneş gibi doğuyor. Çizimlerdeki çocuksuluğa karşın insanlık tarihindeki en önemli politik olaylardan birinin yüklendiği ruhu tüm çıplaklığıyla hissedebiliyorsunuz.

Bayrağın üzerinde “Şan Olsun Özgür Rusya’ya” yazıyor/Devlet Tarih Müzesi

8 Haziran 2017
Kaynak

0 Yorum: