17 Kasım 2015

Wall Street’in Paris Saldırıları Sonrası Neşeli Olmasının Sebebi


Bu sabah alınan ilk borsa raporlarının da gösterdiği üzere, Wall Street savaşı seviyor.

Fransa ve ABD IŞİD’i bitirme kararlılığı konusunda yeni adımlar attıkça Amerika’nın üst düzey silâh imalatçılarının hisse senetleri de tırmanışa geçiyor. Gazeteci Aaron Cantu’nun bu sabah attığı tweete göre, dünyada savunma ile ilgili işleri yüklenen en büyük dört şirketin, Raytheon, Northrop Grumman, Lockheed Martin ve General Dynamics’in Paris’teki terörist saldırı sonrası Wall Street’te harika bir gün geçirmesi bekleniyor. Wall Street Journal gazetesinin Marketwatch eki, dört şirketin bu konuda iyimser olduğunu yazıyor. Amerika saatiyle 12:05 itibarıyla bu şirketlerin hisse bedeli:

Silâh imalatçıları, son yıllarda Wall Street’te tüm zamanların en yüksek rakamlarına tanık oldular, zira önde gelen silâh imalatçıları, Obama yönetiminin büyük kısmı Müslüman olan yedi ülkedeki, -Afganistan, Irak, Libya, Pakistan, Yemen, Somali ve hatta Filipinler’deki hukuk dışı askerî eylemleri için hammadde sağlıyordu.

Birkaç hafta önce ABD hükümeti ile 23 milyar dolarlık sözleşme imzalayan Northrop Grumman’in hisse senetleri rekor seviyeye ulaştı. Sözleşme, her biri 550 milyon doları bulan yeni hayalet bombardıman uçakları imalatı ile ilgiliydi. CNN Money isimli programa göre, sözleşmenin bedeli programın başarısına bağlı olarak 80 milyar dolara çıkabilir.

Ağustos’ta Daily Beast’te çıkan habere göre, Lockheed Martin ve General Dynamics’in de işlerinde patlama yaşandı. Lockheed, ABD’nin IŞİD’e karşı kullandığı füzeleri, General Dynamics ise kara savaşında kullanılan tank mühimmatını üretiyor.

Bu şirketlerin hükümetten milyar dolarlık işler alması tesadüf değil. Dördü de Washington’da en büyük lobicilerden ve kampanya bağışçılarından. Opensecrets.org’un haberine göre General Dynamics, 1990’dan beri politik kampanyalara 18,7 milyon dolar harcamış ve 1998’den beri ise Kongre’de yürüttüğü lobi faaliyetlerine 137 milyon dolar yatırmış. Aynı çıkış noktasından hareket eden Raytheon da kampanyalara 20,2 milyon dolar katkı sunarken, lobi faaliyetlerine 92 milyon dolar harcamış. Northrop Grumman’ın politik adaylara yaptığı katkının tutarı 23,2 milyon dolar, Kongre’deki lobi faaliyetlerine harcadığı ise 229 milyon dolar. Lockheed Martin, kampanya bağışları konusunda başı çeken şirket. Politikacılara 31,2 milyon dolar bağış yapmış, lobi faaliyetleri konusunda cebinden 210 milyon dolar çıkmış.

Tom Cahill

0 Yorum: