30 Kasım 2015

,

BAE-İsrail İlişkileri


QudsNet’in haberine göre, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu dün [29.11.2015] İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Dore Gold’un Abu Dabi’de bir İsrail ofisi açma çabasından övgüyle söz etti.
İsrail radyosuna konuşan Gold, İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri [BAE] arasındaki ilişkilerin “gizli aşk ilişkisi”nden çıkıp “resmî” bir kanala girmesi gerektiğini söyledi.
BAE’nin birkaç kez inkâr etmesine karşın Gold, İsrail bayrağının temsilcilik ofisinde dalgalanacağından ve ofisin içine İsrail başbakanı ile cumhurbaşkanının resimlerinin asılacağından, bunun İsrail için bir başarı olduğundan söz etti.
İsrail bakanlar kurulunun haftalık toplantısının açılışında ise Netanyahu şunları söyledi: “Bu gelişme Ortadoğu içinde ve dışında, teknoloji dâhil birçok farklı sahada İsrail’in yaptığı değerlendirmenin bir dışavurumudur.”
İsrail gazetesi Haaretz’e göre, “BAE ve İsrail hâlihazırda resmî hiçbir diplomatik ilişkiye sahip değil, İsrail pasaportu taşıyanların bu Körfez ülkesine girişleri yasak. Ama iki ülke birkaç yıldır aradaki bağları güçlendirme yönünde gizli görüşmeler yürütüyor.”
Gazete devamında şunları söylüyor: “Ocak 2010’da Uzi Landau BAE’yi ziyaret eden ilk İsrailli bakan. Landau, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Kurumu’nun Abu Dabi’de düzenlediği konferansa katıldı. Bir ay sonra üst düzey Hamas yöneticisi Mahmud Mebhu Dubai’de suikasta kurban gitti. Bu cinayet konusunda Mossad suçlanmış, Mebhu’nun ölümü dünya genelinde öfkeye sebep olmuştu.”
Middle East Monitor
30 Kasım 2015

0 Yorum: