10 Aralık 2011

,

Temsilciler Meclisi Kimi Temsil Ediyor?


Wall Street’i işgal hareketi Amerikalıların kalplerinin derinliklerinde yuvalanmış hoşnutsuzluğu gözler önüne serdi sermesine; ancak zemherinin memleketi esir almaya başladığı bugünlerde kendini sokaklara vurmayı yeğ tutanların yüzdesi az.

Sayıları ve kapladıkları alan (kimi yüzün üzerinde şehirden söz ediyor, kimi ise bine yakın şehirden!) çarpıcı olabilir ama birçok insan onların hedeflerini canı gönülden paylaşıyorsa da henüz sokağa fırlama noktasında değiller, en azından şimdilik. Fakat ekonomik eliti ve onların uşaklarını saran tedirginliğin giderek yayıldığını kim inkâr edebilir?

En son anketlere göre Kongre, Amerikalıların sadece yüzde onunun, o da gönülsüzce olmak üzere, desteğini alıyor. Yani mesele şöyle özetlenebilir: Amerikalıların yüzde doksanı Kongre’yi desteklemiyor. Yüzde doksan!

Vatandaşlar arasında işbaşındaki politikacılara karşıt olanları gösteren böyle baskın bir yüzdelik oran varken bu düzene hangi anlamda demokrasi denebilir?

Avrupa’nın birçok yerinde mevcut olan parlamenter sistemde halk desteğinin bu kadar düşük olması güvensizlik oyunu gerektirirdi. Ama burada, Birleşik Devletler’de kaskatı, kemikleşmiş bir politik sistem halkın büyük bir çoğunluğu için yaşamın önünde bir engele, bir hapishaneye dönüşmüş durumda; politikacılarsa açıkça ve gururla işgalcilerin yüzde bir diye alay ettiği zengin azınlığın dar çıkarlarına hizmet ediyorlar.

Thomas Jefferson, New England Eyaletini sallayan büyük Shays isyanı dönemindeki kargaşaya doğal ve sağlıklı bir süreç diye bakıyordu. Şöyle diyordu Jefferson: “Arada sırada böyle küçük isyanların olmasını iyi bir şey olarak görüyorum. Hükümetin sağlığı namına gerekli ilaç gibidir böyle şeyler. Tanrı bizi böylesi bir isyan olmadan bir 20 yıl geçirmekten korusun.” [Howard Zinn, ABD Halklarının Tarihi, s. 101]

Bir daha neokonun birinin ya da bir “Çay Partili”nin işgalcilere “Amerikan-karşıtı” dediğini duyduğunuzda bunu düşünün. İnsanlar plütokrasinin kuklasından başka bir şey olmayan politikacılara öfkelenmekte sonuna kadar haklılar. Zira yeni-Roma alevler içindeyken onlar 100 dolarlık banknotlarla ithal purolarını yakıyorlar.

Mumya Ebu Cemal

0 Yorum: