03 Aralık 2013

, ,

ABD’nin Suriye Savaşı


ABD’nin Suriye Savaşı’ndan Çıkarılabilecek Yöntem Üzerine 10 Ders

 

Sekiz yıldır aralıksız bir şekilde yöntembilim araştırmaları ve politika çözümlemesi üzerine ders veriyorum. Ama ABD’li ve diğer batılı yetkililerin Suriye’ye saldırma konusunda geliştirdikleri önermeler ve buna eşlik eden medya sunumunu takip ettikten sonra, bütün bu yıllar boyunca öğrencilerimi aldattığımı fark ettim. Esasında gördüm ki ampirik bulgular, nesnellik, nitel çözümleme gibi işe yaramaz kavramlara odaklanmakla gazetecilik, akademisyenlik, diplomatlık ve STK çalışanı vb. kariyerlere yelken açan öğrencilerimi gerekli donanımdan mahrum bırakmışım. Eğer gelecekte bu dersi bir daha verecek olursam, ders içeriğini yeniden düzenleyeceğim ve yöntemsel bir dakikliği temin etmek için ders içeriğini aşağıdaki on basit yönergeyi içeren tek sayfalık bir metne dökeceğim:

1) İkna edici kanıtların bulunmadığı durumlarda, tek kelimeyle, “sağduyu”ya başvururken, her türlü muteber karşı-delili “hayal mahsulü”, dolayısıyla “saçmalık” olarak reddedin (bkz.: John Kerry 30 Ağustos; Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, 29 Ağustos);

2) Canlı yayında karşı-delil hakkında köşeye sıkıştığınızda, çileden çıkmış görünün ve şöyle buyurun: “Bak, bazılarının neler dediğini biliyorum ama bu konu günışığı gibi ortada” (bkz.: kıdemli muhabir, Christiane Amanpour, CNN, 30 Ağustos).

3) İddialarınızın doğruluğunu teyit edecek hiçbir işaret olmadığında, içinde Arap Birliği’nin geçtiği ve böylece her zaman inandırıcı olan bir mutabakat kurgulayın, onların ‘anlaşması’na atıfla kendi değerlendirmenizin altını çizin (bkz., Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, 29 Ağustos).

4) İstediğiniz bütün “anekdot temelli kanıtlar”ı, bu terimin bir oksimoron olduğuna aldırmadan, kamunun doğrudan gözlemleyebileceği yıkılamaz ampirik bulgularla desteklemeden ve “kullanılan kaynaklar ve yöntemler yüzünden bunun haricindeki bilgilerin gizli” tutulması gereğine atıf yaparak takdim edin (bkz.: Suriye hakkındaki gizliliği kaldırılmış ABD İstihbarat Raporu, 30 Ağustos).

5) Her zaman döngüsel akıl yürütmesini tercih edin: “X’in suçlu olduğunu biliyoruz çünkü istihbarat değerlendirmelerimiz X’in suçlu olduğunu bu yıl içinde on defa belirtti” (bkz.: neredeyse her bir ABD yetkilisi ve anaakım medya mensupları).

6) Eğer ortaya attığınız iddialar, gerekçeden yoksun olduğu için saçma ya da mantıksız görünüyorsa, itham ettiğiniz devlet, kişi ya da grupların “akıldışılık”larına atıfta bulunun (bkz.: neredeyse bütün ABD yetkilileri, liberal akademisyenler ve anaakım medya mensupları).

7) Kendinizi kamunun öğrenebileceği muhtemel çürütülemez karşı-delillerden korumak için, kendi “inkar edilemez” “olgu”larınızı ve “bulgu”larınızı, “bu bulgulara güvenimiz yüksek orandadır, yani yüzde yüz emin değiliz” etiketiyle niteleyin (bkz.: Suriye hakkındaki gizliliği kaldırılmış ABD İstihbarat Raporu, 30 Ağustos; John Kerry, 30 Ağustos).

8) Bulgularınızın güvenilirliği ve doğruluğu hakkındaki her türlü alaycı soruya, size soruyu yöneltenin cüretine ve küstahlığına karşı ahlâkî bir taarruzla cevap verin. Bu, Suriyeli muhalifler ağzından kabaca şu şekilde icra edilebilir: “Sen bir bebek katilisin”; ya da incelmiş bir şekli şu olabilir: “Şaşırtıcı ölçekteki bu saldırının uydurulmuş ya da danışıklı olduğunu iddia edebilecek olanlar vicdanlarını ve kendi ahlâkî pusulalarını kontrol ettirmeliler” (bkz., John Kerry, 30 Ağustos).

9) Sunduğunuz bütün bulguların tekrardan kendine işaret ettiğinden emin olun, bir başka deyişle, bu bulguları kendi makamlarınızdan ve yakın müttefiklerinizden devşirin (bkz.: neredeyse bütün ABD yetkilileri, liberal akademisyenler ve anaakım medya mensupları).

10) Eğer sizin makamlarınızdan ya da yakın müttefiklerinizden biri, ustaca inşa ettiğiniz mutabakatın dışına çıkıyor ve sizin anlatınızla çelişen malumat ifşa ediyorsa, kıdemli kaynağınızın güvenilirliğini, haberlerinizin içine “ihtilaflı” gibi art niyetli ve kinayeli terimler ekleyerek baltalayın (bkz.: Sarin gazı kullanımı konusunda muhalifleri sorumlu tutan Suriye Arap Cumhuriyeti Bağımsız Uluslararası İnceleme Komisyonu üyesi Carle Del Ponte hakkında anaakım medyanın tavrı; Edward Snowden ve Bradley Manning hakkında anaakım medyanın tavrı).

Emel Saed Garîb

0 Yorum: