07 Temmuz 2011

, ,

İsrail’in Türk Postalları


Pazartesi günü gece geç saatlerde yatmaya hazırlanıyordum ki, Taksim Meydanı’na doğru ilerleyen kalabalığın öfkeli sloganlarını duydum. Büyük bir gösteri olduğuna kanaat getirip, merakla balkona çıktım. "Allahuekber" nidaları ile yürüyen eylemcileri görünce Türklerin de asi Arap Baharı’nın coşkusu ile kendi hükümetlerini devirmek için alanlara çıktıklarını düşündüm ilk ânda.

Türk oda arkadaşım, kısa bir süre sonra yanıma geldi ve önemli bir bölümü Müslüman köktencilerden müteşekkil binlerce göstericinin meşalelerle yürüyerek, Mavi Marmara gemisinde 9 Türk’ün İsrail askerlerince katledilişinin yıldönümünü andıklarını söyledi.

Bilindiği gibi bu gemi, Gazze Şeridi’ndeki ablukayı delmek amacıyla diğer on beş gemiyle birlikte, geçen sene Haziran sonunda İnsanî Yardım Vakfı organizasyonu ile bölgeye tıp, okul ve inşaat malzemesi götürmeyi planlamaktaydı.

Bir sonraki gün gösteride otuz bin Türk’ün yer aldığını, bunların çoğunun ise “Siyonist ablukaya karşı İslamî dayanışma” ya da “İsrail’le işbirliği insanlığa karşı suçtur” türünden pankart ve sloganlarla yürüdüğünü öğrendim.

Geçen seneki Mavi Marmara baskını ardından Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, “İsrail zihniyetini değiştirmez ise Ortadoğu’daki en yakın müttefikini kaybedecek” demişti.

Ancak gösterinin olduğu sırada eylemcilerin iki ülke arasındaki iş ilişkilerinde yaşanan patlamadan haberdar olup olmadıklarını merak ettim. Türkiye, bugün itibariyle İsrail’in bölgedeki en büyük, ABD’nin ardından, dünyadaki ikinci en büyük ticarî ortağı. 2011’in ilk üç ayında Türkiye, İsrail’e 579,3 milyon dolar değerinde mal ihraç ederken, bu ülkeden 397,3 milyon dolarlık ithalat yaptı.

Türkiye, İsrail’den ileri teknoloji ürünü savunma sanayi ekipmanı alırken, bu ülkeye kamuflaj ve postal gibi askerî ürünler sattı.

İşgal altındaki toprakları çiğneyen ve Filistinli ailelerin evlerinin kapılarını tekmeleyen postalların “Türk Malı” olduğunu bilmek, Pazartesi gecesi eylem yapan iyi niyetli göstericileri ürkütüp utandırır mı acaba?

İsrail hükümetinin uyguladığı ırkçı, ayrımcı ve seçkinci rejimini değiştirmesi için ona karşı alınabilecek en etkin tedbirin ticarî müeyyideler ve boykotlar olduğu açık. Bu noktada Türkiye, zalimlere terzilik ve ayakkabıcılık yapmaktan vazgeçmeli. Dolayısıyla, Pazartesi günkü gösteride eylemcilerin attıkları sloganlara İsrail ile kurulan işbirliklerine son verilmesi talebini içeren şu yeni slogan da eklenmeli:

“Ortaklık yıkılsın! Postallar yırtılsın!”

Michael Dickinson
3 Haziran 2011
Kaynak

0 Yorum: