04 Ocak 2016

,

Halk Lideri

Son birkaç yıldır yaygınlaşma imkânı bulan sosyal demokrat çalışma grubu tipini ele alalım ve yaptığı çalışmayı inceleyelim. Grubun “işçilerle teması var” ve bununla yetiniyor, sadece fabrikalardaki suiistimalleri, hükümetin kapitalistlerden yana oluşunu ve polisin zorbalığını şiddetle mahkûm ettiği bildiriler yayınlıyor. İşçi toplantılarında yürütülen tartışmalar, bu konu başlıklarının sınırlarını hiç aşmaz, aşsa da bu, nadir görülen bir durumdur.

Daha nadir görülen bir durum ise devrimci hareketin tarihi, hükümetin ülke içinde ve dışında yürüttüğü siyasetin sorunları, Rusya’nın ve Avrupa’nın ekonomik evrimi, modern toplumlardaki muhtelif sınıfların konumu vb. üzerine dersler verilmesi ve tartışmalar yürütülmesidir.

Konu, toplumun diğer sınıflarıyla temas kurma ve bu bağları sistemli bir biçimde artırma olunca, hiçbirinde bu yönde bir hayale bile rastlanmaz. Esasında bu tür grupların üyelerinin ekseriyetinin resmettiği biçimiyle ideal lider, sosyalist bir politik liderden çok bir sendika sekreteri niteliğine sahiptir. Zira herhangi bir sendikanın, örneğin bir İngiliz sendikasının sekreteri, her daim işçilerin ekonomik mücadele yürütmesine katkı sunar, onların fabrikadaki suiistimalleri ifşa etmesine, grev ve grev gözcülüğü (yani herkesi belirli bir fabrikada bir grevin sürdüğü konusunda uyarıda bulunma) hakkına engel olan kanunların ve adaletsizliğin açıklanmasına yardım eder, burjuva toplumlarına ait tahkim mahkemesi hâkimlerinin tarafgirliğini belirli bir izahata kavuşturur vb. Kısacası her sendika sekreteri, “işverenlere ve hükümete karşı ekonomik mücadele” yürütür, yürütülmesine yardımcı olur. Bu noktada güçlü bir ifadeyle şu söylenmelidir: bu yapılanlar henüz sosyal demokratlık değildir.

Bir sosyal demokratın ideali, sendika sekreteri olmak değil, nerede açığa çıkarsa çıksın, halkın hangi katmanını veya sınıfını etkilerse etkilesin, baskı ve zulmün her tezahürüne tepki gösterebilen, tüm bu tezahürleri genelleştirebilen ve polis şiddetiyle kapitalist sömürüye ait tek bir resim çizebilen, ne kadar küçük olursa olsun, demokratik talepleri ve tüm sosyalist görüşleri ortaya sermek ve proletaryanın kurtuluş mücadelesinin dünya-tarihsel önemini herkes nezdinde netleştirmek amacıyla, her olaydan istifade edebilen bir halk lideri olmaktır.

V. I. Lenin
Mart 1902
Kaynak

0 Yorum: