02 Mart 2024

,

Kronşdat İsyanı Üzerine


RKP(B) Merkez Komitesi Politik Çalışmalar Raporu’ndan

 

Şimdi şu Kronşdat olaylarını ele almak istiyorum. Şehirle ilgili son haberleri henüz almış değilim, fakat Beyaz Muhafız generallerini iyot gibi ortaya çıkartan bu isyanın birkaç saat değilse bile birkaç gün içerisinde bastırılacağına hiç şüphem yok. Buna kimsenin şüphesi olmasın. Gelgelelim, bu noktada bizim bu olayın sunduğu politik ve ekonomik dersleri kapsamlı bir biçimde değerlendirmemiz gerekiyor.

Bu olay ne anlama geliyor? Kronşdat isyanı, görünüşe göre Bolşeviklerin sağında, hatta “sol”unda yer alan, her renkten unsurun oluşturduğu bir ittifakın veya alacalı bulacalı bir güruhun politik iktidarı Bolşeviklerin elinden alma girişimidir. Kronşdat’ta iktidarı almaya çalışan politik grupların teşkil ettiği terkip, fazlasıyla şekilsizdir.

Hepinizin de bildiği üzere, bu isyanda Beyaz Muhafız generalleri epey aktifti. Bu konuda elimizde mebzul miktarda delil var. Kronşdat olaylarından iki hafta önce Paris gazetelerinde Kronşdat’ta bir isyan yaşandığına dair haberlere yer veriliyordu. Bu isyanın Sosyalist Devrimcilerin ve Beyaz Muhafız mensubu olup mülteci konumunda bulunan kişilerin işi olduğu, ortaya çıkan hareketin dar anlamda küçük burjuva bir karşı-devrim pratiğinden ve küçük burjuva anarşizminden ibaret olduğu çok açık.

Bu, tümüyle yeni bir durum. Yaşanacak tüm krizler bağlamında oluşan bu durum, politik açıdan dikkatle incelenmeli, her yönü kapsamlı bir biçimde analize tabi tutulmalı. Burada proletarya diktatörlüğüne ayrımsız düşmanlık eden ve serbest ticaret sloganları atan küçük burjuva anarşist unsurların faaliyetinin söz konusu olduğu konusunda elimizde yeterince delil mevcut. Orada oluşan ruh hâli, proletaryayı yaygın bir biçimde etkiledi. Bu ruh hâli, Moskova’daki fabrikalarda ve bir dizi şehrin merkezinde karşılık buldu.

Bu küçük burjuva öncülüğünde ilerleyen karşı-devrimin Denikin, Yudeniç ve Kolçak’ın şahsında ilerleyen karşı-devrimden daha tehlikeli olduğuna hiç şüphe yok, zira bizim ülkemiz, proletaryanın azınlıkta olduğu, köylü mülkiyetinin büyük bir yıkımdan geçtiği, buna ek olarak, askerlerin terhis edilmesiyle birlikte isyan etme ihtimali bulunan unsurların açığa çıktığı bir ülke. Başlangıç aşamasında ne ufak ya da ne kadar büyük olduğunun bir önemi yok. Kronşdat bahriyelilerinin ve işçilerinin iktidar değişikliği talebi, Bolşeviklerin ticaretteki kısıtlamalara ilişkin kararını yürürlükten kaldırma istekleri, ufak bir değişiklikmiş gibi görünebilir, zira bu kesimler, ufak bir değişiklik veya düzeltme ile birlikte “Sovyet iktidarı”na ait sloganları benimsiyor görünüyorlar. Fakat gerçekte olan şu: Beyaz Muhafızlar, parti dışı unsurları sahneye yeniden çıkmak için gerekli sıçrama tahtası olarak kullandılar. Bu, politik düzlemde kaçınılmaz bir gelişmeydi.

Biz, bu küçük burjuva anarşist unsurları Rus devriminde de gördük. Onlarla onlarca yıldır mücadele ediyoruz. Biz biliyoruz ki bu unsurlar, Şubat 1917’den, o büyük devrimden beri eylem hâlindeler. Partilerinin programlarının Bolşeviklerin programından çok az farklı olduğunu, sadece o programı farklı yöntemlerle uygulamaya koymaya çalıştıklarını ispatlamak için gayret sarf ettiklerini görüyorduk. Biz, bu gerçekleri sadece Ekim Devrimi’nin ortaya koyduğu deneyimden değil, Sovyet iktidarının geçici bir süre diğer rejimlerin yerini aldığı önemli bölgelerin ve sahaların deneyimlerinden de biliyoruz.

Bu noktada Samara’daki Demokratik Komite’yi hatırlamakta fayda var. Bu unsurlar, komiteye gelip eşitlik, özgürlük, kurucu meclis gibi taleplerini ilettiler ve her seferinde Beyaz Muhafız düzeni için yol açma çabası içerisinde olduklarını bir biçimde ortaya koydular. Sovyet iktidarı, ekonomik duruma bağlı olarak sarsıldığı dönemde, bizim tüm bu deneyimleri dikkate almamız, bu deneyimler ışığında bir Marksistin asla kaçınamayacağı teorik çıkarımlara ulaşmamız gerekiyor.

Bugün tüm Avrupa’nın ortaya koyduğu deneyim, iki işi aynı anda yapmaya çalışmanın pratik sonuçlarını veriyor bize. Tam da bu sebeple, mevcut bağlam dâhilinde, bizim politik ihtilafın büyük bir tehlike olduğunu söylememiz gerekiyor. Biz, bu küçük burjuva karşı-devrimi ve onun “ticaret serbestiliği” çağrılarını enine boyuna düşünmeliyiz. Kısıtsız ticaret, Kronşdat’ta görüldüğü üzere, ilk başta Beyaz Muhafızlarla bağlantılı bir mevzu değilse de o, aslında Beyaz Muhafızlara mensup unsurların sermayenin zaferi ve iktidarını yeniden ve eksiksiz bir biçimde tesis edeceği güne doğru attıkları ilk önemli adım. Tekraren: Biz, bu politik tehlikeyi net bir biçimde idrak edebilmeliyiz.

V. I. Lenin
8 Mart 1921
Kaynak

* * *

RKP(B) Merkez Komitesi Raporu’ndan

 

Kronşdat’ın yol açtığı tehlikeye vurgu yapmamın sebebi, orada da çok ufak bir değişim talebinde bulunulmuş olmasıydı. Kronşdat isyancıları, “Bolşevikler gitmeli ki rejimi az biraz düzeltelim” diyorlardı. Talepleri buydu. Oysa olan şuydu: Savinkov Revel’e gittiğinde, Paris gazetelerinde olaylardan iki hafta önce şehirde yaşanan olaylara dair haberler çıkıyordu. Ön planda ise Beyaz Muhafızlara mensup bir general duruyordu. Olan biten buydu.

Tüm devrimler bu tür yollardan geçtiler. Bu yüzden ben şunu söyleme gereği duyuyorum: bu tür bir olayla yüzleştiğimiz anda birleşmek zorundayız. İlk konuşmamda dile getirdiğim gibi, onlar ne kadar masum görünürse görünsünler, karşılarına silâhla dikilmeliyiz.

V. I. Lenin
9 Mart 1921
Kaynak

* * *

New York Herald Gazetesi Muhabiriyle Yapılan Konuşmanın Özeti

 

Ben, Rusya’da iki tür hükümet biçiminin, ya sovyetlerin tesis ettiği hükümetin ya da çarın başkanlık ettiği bir hükümetin kurulabileceğine inanıyorum. Kronşdat’taki bazı aptallar ve hainler, Kurucu Meclis’ten bahsediyorlardı, oysa bugün her şeyin altüst olduğu, böylesine kritik ve olağan dışı bir aşamada Kurucu Meclis’in dingonun ahırına dönmeyeceğine inanan kimse yok. Bu Kronşdat meselesi, kendi içinde oldukça ufak bir olay. İrlanda’da yaşanan ve İngiliz İmparatorluğu’nu tehdit eden karışıklıklar yanında Sovyet devletini parçalayacağı söylenen bu olayın esamisi bile okunmaz.

Amerika’da bazı insanlar, Bolşevikleri, onları devirdikten sonra hayranlıkla karşılanacak bir hükümeti kendi içlerinde kurma imkânı bulunan, epey entelektüel olan onca insana zulmeden, oldukça kötü insanlardan oluşan küçük bir klik zannediyor. Bu yanlış bir görüş, zira bugün bizim yerimizi, bırakın o yönetme konusundaki beceriksizliklerini hâlihazırda herkese göstermiş olan biçare bürokratları ve kasap generalleri, kimse alamaz.

Yurtdışındaki insanlar, Kronşdat’taki ayaklanmanın önemini abartıyor ve ona destek sunuyorlarsa, bilin ki bunun nedeni, dünyanın kapitalizm ve komünist Rusya diye iki kampa bölünmüş olmasıdır.

V. I. Lenin
15 Mart 1921
Kaynak

* * *

RKP’nin 10. Kongresi’nde Alınan Partinin Birliğiyle İlgili Ön Karar

 

Kronşdat isyanı, proletaryanın düşmanlarının her yönden tutarlı olan komünist çizgiden kopan her türden sapmadan bir biçimde istifade ettiklerinin en somut ve çarpıcı örneğidir. Bu isyanda tüm ülkelerin burjuva karşı-devrimcileri ve Beyaz Muhafızları, hiç vakit kaybetmeden, Rusya’da proletarya diktatörlüğünün yıkılışını güvence altına alacaksa, Sovyet sisteminin sloganlarını benimsemeye hazır olduklarını ortaya koydular. Bu isyanda, özelde Sosyalist Devrimciler, genelde tüm burjuva karşı-devrimciler, Kronşdat’ta Sovyet iktidarının görünüşte çıkarına olan bir tutum dâhilinde, Rusya’daki Sovyet hükümetine karşı ayaklanma çağrısı yapan sloganlara başvurdular.

Tüm bu gerçekler, Beyaz Muhafızların, Rusya’da proleter devrimin kalesini zayıflatıp yıkma amacı doğrultusunda, komünist maskesi takabildiklerini, hatta yüzlerine en sol komünistlerin maskelerini bile geçirebildiklerini ispatlıyor.

Kronşdat isyanının arifesinde Menşevik bildirilerinin dağıtılmış olması, Menşeviklerin Kronşdat isyancılarını, Sosyalist Devrimcileri ve Beyaz Muhafızları tahrik etmek adına Rus Komünist Partisi içerisindeki hizipçilik kalıntılarından ve anlaşmazlıklardan nasıl istifade ettiğinin delili niteliğinde. Oysa aynı Menşevikler, isyana karşı olduklarını, Sovyet iktidarını desteklediklerini, sadece ufak değişiklikler yapılmasını istediklerini iddia ediyorlardı.

V. I. Lenin
16 Mart 2021
Kaynak

* * *

Tüm Rusya Nakliye İşçileri Kongresi’ne Hitap

 

Yurtdışında yayınlanan Beyaz Muhafız gazetelerinden yapılan bu alıntıların İngiliz ve Fransız gazetelerinden yapılmış olan alıntılarla birlikte aktarılıyor oluşu, sizin de dikkatinizi çekmiş olmalı. Bunların hepsi de aynı koronun ve aynı orkestranın parçası.

Bu türden orkestraları tek bir kişi, tek bir kez yönetmiyor. Uluslararası sermaye, bir orkestra şefinin elindeki baton kadar net ve ortada olan araçlar kullanmıyor olsa da tüm bu alıntılar, ortada tek bir orkestra olduğunu net bir biçimde gösteriyor.

Bunlar, “Bolşeviksiz Sovyet iktidarı” sloganına onay verebileceklerini söylediler. Milyukov, bu fikri net bir dille ortaya koyuyor. Tarihi derinlemesine incelemiş olan bu şahıs, Rus tarihi konusunda ilk elden ders verebilecek biri. Kişisel olarak tecrübe ettiği yirmi aylık dönem üzerinden yirmi yılda yazılabilecek bir kitabı sonuçlandırdı. O, bugün Paris’te süreç ister sağa isterse sola bir miktar sapmış olsun, anarşistler lehine işlediğini görmüyor. Oradan, Kronşdat’ta olan biteni anlamıyor, ama çar yanlılarından acele etmemelerini, isteklerini açıktan haykırmak suretiyle işi berbat etmemelerini istiyor. Milyukov, süreç sola sapsa da Sovyet iktidarını Bolşeviklere karşı desteklemeye hazır olduğunu beyan ediyor.

V. I. Lenin
27 Mart 1921
Kaynak

* * *

“Ayni Vergi” Başlıklı Yazıdan

 

Kronşdat olaylarına damga vuran en önemli özellik, küçük burjuva unsurlardaki salınım ve tereddüttür. Bu kesim net, çerçevesi belli, belirli bir biçim almış hiçbir şey ortaya koymadı. “Özgürlük”, “ticaret serbestiyeti”, “özgürleşme”, “Bolşeviksiz sovyetler” gibi muğlak ifadelerden, Sovyet seçimlerinin yenilenmesine, parti diktatörlüğünün yıkılmasına dair cümlelerden başka bir şey işitmedik.

Menşevikler de Sosyalist Devrimciler de Kronşdat hareketinin “kendilerine ait olduğunu” söylediler. Sosyalist Devrimci Partisi kurucularından Viktor Çernov, Kronşdat’a mesaj gönderdi. Bu ismin önerisi üzerine Kronşdat’taki hareketin liderlerinden olan Menşevik Valk, kurucu meclisten yana oy kullandı. Bir anda, ışık hızıyla Beyaz Muhafızlar, tüm güçlerini Kronşdat’a gönderdiler. Şehirdeki askeri uzmanları, ki sadece Kozlovski yoktu aralarında, Oranienbaum’a çıkartma yapmayı öngören bir plan hazırlayınca, zaten tereddüt içerisinde olan Menşevik, Sosyalist Devrimci ve parti dışı unsurlara bağlı kitleler korkuya kapıldılar.

Ülke dışında yayınlanan elliden fazla Beyaz Muhafız gazetesi, Kronşdat için kampanya başlattı. Büyük bankalar, finans kapitalin tüm güçleri Kronşdat’a para topladılar. Burjuvazinin ve toprak sahiplerinin kurnaz lideri Kadet mensubu Milyukov, ahmak Viktor Çernov’a doğrudan (onun yanında, Kronşdat olaylarıyla bağlantılı oldukları için Petrograd’da hapiste olan Menşevik Dan ve Rozkov’a dolaylı yoldan) kurucu meclis konusunda acele etmemek gerektiğini, Sovyet iktidarının ancak Bolşevikleri içermediği durumda desteklenebileceğini, desteklenmesi gerektiğini tane tane izah etti. Tabii Çernov türünden kibirli ama ahmak bir küçük burjuva laf ebesi de Marksizmin safına geçmiş gibi yapan, cahil reformizminin şövalyesi Martov da bu izahatı tam anlamıyla idrak edemedi.

Mesele, Milyukov’un bir birey olarak, sınıfsal konumu itibarıyla daha akıllı olması değildi. Büyük burjuvazinin parti lideri, politik sahadaki gelişmelerin sınıfsal özünü ve aralarındaki etkileşimi Çernov ve Martov gibi küçük burjuvazinin liderlerine nazaran daha net bir biçimde görüp idrak edebiliyordu.

Çünkü burjuvazi, kapitalizm koşullarında kaçınılmaz olarak hem kraliyet rejimi hem de en demokratik cumhuriyet koşullarında yönetimde olan, ayrıca dünya burjuvazisinin desteğinden ister istemez istifade edebilen sınıfsal bir güçtü. Buna karşın, küçük burjuvazi, yani İkinci Enternasyonal’e ve “İki Buçukuncu” Enternasyonal’e mensup tüm o yiğitler, ekonomik vasıfları gereği, sınıfsal güçsüzlüğün ifadesinden başka bir şey olamazlardı. Dolayısıyla, bu kesimler, salınmak, laf ebeliği yapmak ve o biçareliği içinde debelenmek zorundalardı.

1789’da küçük burjuvazi, bağrından büyük devrimciler çıkartmayı bildi. 1848’de küçük burjuvazi, gülünç ve acınacak hâldeydi. 1917-1921 arası dönemde ise alçak birer ajan olarak üstlendiği rolleri ifa etti. İster Çernov, ister Martov, ister Kautsky, isterse MacDonald ismini almış olsun, bu küçük burjuvalar, gericiliğin su katılmadık uşakları olarak iş gördüler.

Martov, Berlin’de çıkarttığı gazetede Kronşdat’ın sadece Menşevik sloganlarını benimsemekle kalmadığını, ayrıca Beyaz Muhafızların, kapitalistlerin ve toprak sahiplerinin çıkarlarına hizmet etmeyen Bolşevik karşıtı bir hareketin inşa edilebileceğini ispatladığını söylediğinde cahil bir narsistten başka bir şey olmadığını ortaya koymuş oldu. Pratikte aslında Martov şunu söylüyordu: “Gerçek Beyaz Muhafızların Kronşdat isyancılarını selamladığı, bankalar üzerinden Kronşdat’a para topladığı gerçeğine gözlerimizi kapatalım!”

Bu Çernovlarla ve Martovlarla kıylaslandığında Milyukov haklı, zira o, en azından gerçekte varolan Beyaz Muhafız gücünün, kapitalistlere ve toprak sahiplerine ait gücün gerçek taktiklerini ifşa ediyor. Bu noktada Milyukov şunu söylüyor: “Kimi desteklediğimizin bir önemi yok. Menşevikleri veya anarşistleri desteklememiz bu noktada önemsiz bir husus. Bolşeviklerden uzak olan herkes desteklenmeli. Bize, yani kapitalistlere ve toprak sahiplerine düşen, bizim dışımızdakileri ‘bizim’ kılmak. O beş para etmez anarşistleri, Çernovları ve Martovları, tıpkı Sibirya’da Çernov’a ve Maiski’ye, Macaristan’da oranın Çernovlarına ve Martovlarına, Almanya’da Kautsky’ye, Viyana’da Friedrich Adlers ve şürekasına yaptığımız gibi, dilediğimiz zaman kaldırır çöpe atarız.”

Gerçekçi ve soğukkanlı hareket eden burjuvazi, Menşevik, Sosyalist Devrimci veya parti dışı her telden yüzlerce cahil narsisti aptal yerine koydu ve onları tüm ülkelerde yaşanan her türden devrimde sayısız kez gütmeyi bildi. Tarih, bunun kanıtıdır. Gerçekler, bu tespiti doğrulamaktadır. Narsistler konuşur, Milyukovlar ve Beyaz Muhafızlar yapar.

V. I. Lenin
21 Nisan 1921
Kaynak

* * *

0 Yorum: