24 Mart 2020

, ,

AbM’den Dayanışma Çağrısı


Abahlali baseMjondolo, Zulu dilinde “gecekondulular” anlamına geliyor. Güney Afrika’da ev tahliyeleri ve barınma hakkı konusunda mücadele yürüten hareketin adıdır. 2005’lerin başında Durban şehrinde yol kapatma eylemleriyle görünür hâle gelmiştir. Yoksulların yaşam koşullarını iyileştirme ve toplumu aşağıdan demokratikleştirme amacını gütmektedir.
* * *
Temizlikçi, hademe dâhil hastanelerde bu virüse karşı çalışma yürüten tüm insanlara, hemşirelere, doktorlara ve sağlık uzmanlarına teşekkürlerimizi ve dayanışma duygularımızı iletiyoruz.
Durban şehrinde bulunan büromuzda Che Guevara ve Frantz Fanon’un resimleri bulunuyor. Bu iki isim de ezilenlerin safında yer almış devrimci doktorlardı. Steve Biko, yasakla karşılaşmasından, ardından da katledilmesinden önce bir tıp öğrencisiydi.
Tüm ilerici doktorları, tıp uzmanlarını bizimle birlikte yoldaşça çalışma yürütmeye ve bu salgına karşı koymaya çağırıyoruz.
Ayrıca salgın ile ilgili olarak aşağıdaki on beş talebi dile getiriyoruz:
1. Tüm ev tahliyeleri acilen durdurulmalı.
2. Su, elektrik ve atık tahliyesi konusunda herkese gerekli imkânlar sağlanmalı.
3. Tüm gecekondular, belediyelerin yürüttüğü çalışmalara acilen dâhil edilmeli.
4. Salgına karşı yürütülen çalışmaların ön saflarında olması gerekmeyen ev hizmetlileri dâhil tüm işçilere kriz geçene dek ücretli izin verilmeli. Salgınla mücadelenin ön saflarında olan işçilere mümkün olan tüm koruma sağlanmalı, bakım hizmetleri sunulmalı.
5. Bu kriz döneminde gelir elde etme imkânı bulamayan tüm insanlara belirli miktarda gelir temin edilmeli.
6. Herkesin yeterli miktarda sağlıklı gıdaya erişmesi sağlanmalı. Tüm temel gıda ürünler için teşvikler sağlanmalı ve belirli bir tavan fiyat tespit edilmeli. İstifleme ve vurgunculuk konusunda sert önlemler alınmalı.
7. Tüm gecekondu mahallelerine su verilmeli, buralardaki çöpler toplanmalı.
8. Herkese temizlik maddesi ve tüm diğer tıbbi açıdan gerekli teçhizat ücretsiz olarak temin edilmeli.
9. Virüs testi pozitif çıkan tüm gecekondululara kendilerini tecrit edecekleri güvenli ve insan onuruna yakışır bir barınak verilmeli. Gerektiğinde bu amaç doğrultusunda yeterli sayıda binaya el konulmalı.
10. Virüsle ilgili bilimsel temellere dayanan bilgiler ve insanların virüsten nasıl korunacağına dair bilgiler tüm dillerde paylaşılmalı, herkesin bu bilgilere erişmesi ve bunları anlaması sağlanmalı, gecekondularda yaşayan milyonlarca insan, göçmen tutukluluk merkezlerinde ve hapishanelerdeki insanlar, geliri kesildiği noktada açlıktan ölecek kişiler bu bilgilere sahip olmalı.
11. Kredilerle ve borçlarla ilgili tüm ödemeler askıya alınmalı.
12. Cep telefonu şirketleri herkese ücretsiz veri sunmalı, böylelikle insanların aileleriyle, komşularıyla, hastanelerle ve yoldaşlarıyla ilişkilerini kopartmamaları güvence altına alınmalı.
13. Evraksız olduğu, toprak işgal ettiği, su, elektrik ve atık tahliyesi ile ilgili çalışmaların örgütlenme sürecine katıldığı için devlet tarafından gözaltına alınan tüm insanlar acilen serbest bırakılmalı.
14. Tüm hastaneler, sağlık ocakları ve poliklinikler, kaçak göçmenler de dâhil, Güney Afrika’da yaşayan tüm insanlara acilen açılmalıdır.
15. Test ve tedavi herkes için ücretsiz olmalıdır.
22 Mart 2020

0 Yorum: