14 Haziran 2021

,

Ben Devrimciyim


Bay Samuel Glusberg’e [Enrique Espinoza]

Sevgili yoldaş:

Lütfen bu satırları size yazmamdaki gecikmeyi mazur gör. Sizin dostluk ve duygudaşlık içeren mesajınıza gecikmeden cevap vermek istedim. Fakat bazı sebeplerden ötürü, mektuplaşmaları neredeyse tamamen ihmal ettim. Sağlık durumum pek yerinde değil. Kendimi üç yıl önce bir ampütasyon pahasına ölümden kurtardım ve şimdi bile beni ampüte ve hasta yapan o krizin sonuçlarına katlanıyorum. Neyse ki birkaç aydır iyileşmekteyim. Ancak işim hâlen daha gücümün ötesinde.

Bana gönderdiğiniz kitapları aldım. Hediyeniz için teşekkür ederim. Yazarları Horacio Quiroga’ya ve Cano'ya büyük saygı duyuyorum. Yönettiğim ve size düzenli olarak sayılarını gönderdiğim dergi olan Amauta’da[1], ikisi hakkında da kelâm edilecektir.

Ben politik olarak [Leopoldo] Lugones’in[2] tam karşısındayım. Ben bir devrimciyim. Ancak net düşünen ve belirli bir konuma sahip insanlar arasında, kavganın içindeyken bile birbirlerini anlamanın ve takdir etmenin kolay olduğuna inanıyorum. Özellikle de birbirleriyle kavga içinde olan kişilerin. Benim asla anlayamayacağım politik kesim ise vasat reformizmdir, evcilleştirilmiş sosyalizmdir, ikiyüzlü demokrasidir. Dahası, eğer devrim şiddeti, otoriteyi ve disiplini gerektiriyorsa, o hâlde ben şiddetten, otoriteden ve disiplinden yanayım. Bunları tüm dehşetleriyle birlikte, hiçbir korkakça çekinme olmadan kabul ediyorum. Lugones’deki o kaçamak konuşmayan, oportünist olmayan sanatçıya her zaman hayranlık duymuşumdur. İdeolojik olarak onunla zıt kamplarda bulunuyoruz. Her ne kadar düşmanı tüm endamıyla karşılamak bir avantaj olsa da, Lugones’in, ismiyle ve eylemleriyle muhafazakârları güçlendirmesinden ötürü üzgünüm.

Bu mektubu, Waldo Frank’ın Rehab’ında yayımladığım makalenin kopyasıyla bitiriyorum. Ayrıca, Amauta'nın son sayısı ile Lima Üniversitesi Bibliyografik Bülteni için yazdığım makaleyi de ekliyorum. Bu makale, Repertorio Americano ve diğer birkaç gazete tarafından da yayımlandı.

Lima'daki yayınevinizin eserlerini tanıtmanıza yardımcı olmak isterim, onları bana dilediğiniz gibi gönderebilirsiniz. Sizin kitaplarınız karşılığında biz de Minerva'nın yayınladığı kitapları gönderebiliriz.

Amauta’nın sayfalarında size her zaman yer vardır.

Size karşı en özverili duyguları beslemekten mutluluk duyuyorum sevgili yoldaşım.

José Carlos Mariátegui
Buenos Aires
30 Nisan 1927
Kaynak

Dipnotlar

[1] Amauta: İlk olarak 1926 yılının Eylül ayında çıkan, José Carlos Mariátegui tarafından yönetilen dergi. İnka dilindeki anlamı “öğretmen”.

[2] Leopoldo Lugones (1874-1938): Başlarda sosyalistken, daha sonra faşizme yönelmiş ve kendisinden sonra gelen bazı sağcı entelektüelleri etkilemiş olan, Arjantinli bir şair.

0 Yorum: