08 Mayıs 2020

, ,

Öznelcilik Üzerine


Öznelcilik, bazı parti üyelerinde belli ölçüde mevcuttur ve politik durumun analizi ve işlerin yönetilmesi konusunda ciddi zararlara yol açmaktadır. Sonuçta politik bir durum öznelci açıdan analiz edildiğinde ve işler öznelci bir üslupla yönetildiğinde, kaçınılmaz olarak oportünizme veya darbeciliğe sebep olmaktadır. Öznelci eleştiri bağlamında gerçeksiz ve temelsiz sohbetler veya şüphecilik gibi pratikler, parti içerisinde çoğunlukla ilkesiz tartışmaları beslemekte, parti teşkilâtının altını oymaktadır.
Parti içi eleştiriyle bağlantılı olarak belirtilmesi gereken diğer bir husus da bazı yoldaşlarımızın önemli meseleleri görmezden gelmesi ve eleştiri noktasında sadece ufak meselelere odaklanmasıdır. Bu yoldaşlar, eleştirinin örgütsel ve politik hataların giderilmesi bağlamında yerine getirdiği ana görevi anlamamaktadırlar.
Kişilerin kusurları politik ve örgütsel hatalarla ilişkili değilse abartılı bir eleştirinin konusu olmamalı, ilgili yoldaşlar utandırılmamalıdır. Bunun dışında bu türden kişisel eleştiriler yapıldığında bu eleştiriler, büyük bir tehlikeye yol açacak, bu bağlamda parti üyelerinin tümüyle ufak yanlışlara yoğunlaşmasına ve herkesin ürkek ve aşırı dikkatli olmasına, partinin politik görevlerini unutmasına neden olacaktır.
Bu hatayı düzeltme aşamasında başvurulacak ana yöntemse parti üyelerinin eğitilmesi, böylelikle politik ve bilimsel anlayışın yoldaşlarımızın düşüncelerine ve parti hayatına hâkim olmasının sağlanmasıdır. Bu amaç doğrultusunda şu adımlar atılmalıdır:
(1) Parti üyelerine, öznel analizler ve değerlendirmeler yapmak yerine, sınıfsal güçlerin değerlendirilmesinde ve politik durumun analizinde Marksist-Leninist yöntemi tatbik etmelerini sağlayacak eğitim verilmeli;
(2) Parti üyeleri, esas olarak toplumsal ve ekonomik incelemeye odaklanmalı, böylelikle mücadelenin taktiklerini ve çalışma yöntemlerini belirlemeli, fiilî koşulları incelemediklerinde hayalcilik ve darbecilik çukuruna düşeceklerini anlamaları konusunda yoldaşlarına yardım etmeli;
(3) Parti içi eleştiride öznelciliğe, eleştirinin keyfiliğine ve kabalaşmasına karşı önlem alınmalı, açıklamalar gerçeklere dayanılarak yapılmalı; eleştiri, merkezine politikayı koymalıdır.

Mao Zedung
Aralık 1929

[Kaynak: Selected Works, Foreign Language Press, Pekin 1965, Cilt 1, s. 111-112.]

0 Yorum: