19 Mayıs 2013

,

Albert Camus ve Liberal Açmaz

Albert Camus, muhtemelen yirminci yüzyılın en büyük yazarlarından birisidir. Camus’nün o kısa hayatı, tüm yönleriyle tarihe kaydedilmiş durumdadır. Farklı isimlerle yaptığı sohbetler, bugün üniversitelerin edebiyat sınıflarının ana besin kaynağıdır. Onun romanları ve makaleleri, hayatın basit anlamda bir hiç olduğu bir dünyada yaşamakla ilgili temel sorular sorarlar. Tıpkı kendisiyle sık sık kıyaslanıp karşı karşıya getirilen Jean Paul Sartre gibi o da kolay cevaplar peşinde koşmayan her insanın bam teline anlamsız vuruşlar gerçekleştiren bir dünyada bir anlam arayıp durmuştur. Bu iki insan, kendi anlamımızı temin etmenin yegâne yolunun gene kendimize bağlı olduğu sonucuna ulaşmıştır.

Öte yandan Camus’nün Fransız sömürgecilerin alt edilmesine muhtaç olan bir anlam yaratma yönünde Cezayirlilerin taşıdığı arzuyu anlama konusunda neden güçlük çektiği, hep merak edilen bir husustur. Camus’nün insan özgürlüğü ile ilgili anlayışı, belki de insanlığın sömürgecilik koşullarında özgürlüğe dönük inkârı tanıma konusunda eksik kaldığı en önemli nitelik gibidir. Bu sığ görüş, Camus’yü arzulanan sonuç dışında, Rube Goldberg’in keşiflerini hatırlatacak biçimde, mevcut durumları meşrulaştırmaya götürür. Başka bir deyişle Camus, Goldberg’in keşiflerine ait nihai bulgulara dokunmaksızın, bir dizi sıçrama ve dönüşlerle yüklü bir izahat getirmekle yetinir.

Dolayısıyla, Camus’nün son dönem İngilizcede yayımlanan Cezayir Kronikleri isimli eserinden benim bulmayı umduğum şey, tam da böylesi izahattı. Okumadan önce kitabın geçmişte görülmeyen, Camus’nün konuyla ilgili konumuna dair belirli bir açıklık getireceği yönünde bir beklenti içindeydim. Ancak ne yazık ki bu noktada hayal kırıklığına uğradığımı belirtmem gerek. Camus, Fransa’nın Cezayir işgaline yönelik kendi konumunu (daha doğru bir ifadeyle, konum eksikliğini) daha da ileri götürüyor. Oysa bu konum, söz konusu çalışmada, önceki izahatlarına kıyasla, daha beceriksiz bir biçimde ifade edilmiştir.

Bu kitap, Camus’nün Fransız gazeteleri için yazdığı makale ve denemeleri içeriyor. Ayrıca çalışmada sömürgeleştirilmiş Cezayir halkının durumu üzerine kapsamlı raporlara yer veriliyor. Bu yazılar, Cezayirlilerin içinde bulundukları berbat durumu tarif ediyorlar, ancak mevcut durumun ana nedenlerini kesinlikle açıklamıyorlar. Sömürgecilerin inkârına ve suiistimaline dair örnekler aktardıktan sonra Camus, gene de söz konusu yanlışların sebeplerine işaret etmeyi beceremiyor. Dolayısıyla, onun bu örneklerin sömürgeciliğin hatalarından ziyade, aslında tam da sömürgeciliğin nasıl işlediğini gösteren unsurlar olduğunu anlamaması, gerçekten tuhaf bir durum. Sömürgeleştirilmiş insanı ve sömürgeciyi birlikte etkileyen dinamikte temel kimi psikolojik payandalar mevcut.

Sömürgeciliği ve emperyalizmi incelerken, tarihin bugün kadar önemli olduğunu kabul etmeyen liberal açmazı izah ettiğimizde görülecektir ki Camus, yazılarında ifade edildiği biçimiyle, Cezayir kurtuluş mücadelesi yıllarında Fransa ve Cezayir’in neden çatıştıklarını asla anlamıyor. Camus’nün kendisini yerleştirdiği tarihsel boşlukta o, Fransız sömürgeciliğinin ve zulmünün değişmez bir gerçeklik olarak kabul etme noktasına ulaşıyor. Dahası Camus, Fransız sömürgecilerin belirlediği şartlara uymadıkça, Cezayirlilerin geleceklerine ilişkin tek laf edemeyeceklerine ilişkin fikre pek itiraz etmiyor görünüyor.

Her zaman olduğu gibi Camus’nün yazıları parıltılı ifadelerle yüklü. Bu görece kısa makaleleri okumak, onun duygu yaratma ve argümanını ikna edici kılma becerisini ispatlar nitelikte. Camus, kendi döneminde pek fark edilmeyen ve Cezayir’deki Fransız sömürgeciliği ile ilgili olan bu yazılarda bir biçimde sömürgeciliğin sonunu da tarihe kaydediyor. Camus’nün yerleşimci sömürgeciliği sıklıkla tarif eden canilik ve hırsızlığı kabul etmeyen ya da edemeyenlerin düşüncesinin öldüğüne ilişkin bizzat kendisinin tuttuğu kişisel yas, şiddetsiz ve trajedisiz bir biçimde sona ermiş gibi görünüyor.

Modern tarihte Cezayir’de yaşananlara paralel bolca örnek bulmak mümkün. Böylesi bir örnek, günümüzde pekâlâ Filistin’de bulunabilir. Filistinliler, kendi ülkelerinde sömürgeleştirilmişlerdir ve kendi vatanlarını özgürleştirme mücadeleleri, mücadelelerin bastırılmasına dönük gayretlerde olduğu gibi, hep şiddet temelli olmuştur. Washington ve Tel Aviv’de meseleye dönük sunulan çözümler, zamanında Paris’te Cezayir meselesine yönelik sunulan çözümlere benziyor. Filistinlilerin kendi mücadelelerinin niteliğini belirleme hakkına sahip olduğuna ilişkin görüş, bugünlerde emperyalist ülkelerin başkentlerinde hâlâ pek popüler bir görüş değil. Zamanında Cezayirlilerin de (ve Vietnamlılar ya da kendi kurtuluşları için mücadele için diğer halkların da) kendi mücadelelerinin niteliğini belirleme hakkına sahip olmadığı söylenmişti.

Ron Jacobs
17 Mayıs 2013
Kaynak

0 Yorum: