11 Ocak 2022

, ,

Sadece Celia

Granma gemisiyle ülkeye çıkan devrimcilerin hayatını kurtaracak desteği örgütlemiş bu genç kadının ölüm yıldönümü. Celia Sanchez, dağlarda zeytin yeşili üniformayı giyen ilk isimlerden biriydi. Devrimci çalışmanın her yanında onun parmak izleri var.

Ulusal bayrağımız yarıya inmişti. Başkentte yağmur yağıyordu. O iç karartıcı Cuma gününde, 11 Ocak 1980’de kimse o korkunç haberi almak istememişti.

Devrimin kadın yüreği durmuştu. Tüm halk, yüreği iyilik dolu, hassas ve isyan ateşi ile harlanmış olan bir kadını yitirdi. O herkesin annesiydi. Fiziken aramızdan ayrıldı, çiçek oldu, sonra bir meltem, ardından hafızaya kazınmış bir hatıra, hâlâ capcanlı bir hatıra.

Her ölüm erkendir. Celia Sanchez, kırk yılı aşkın ömrüyle bu milletin hafızasına kazındı.

Bu Media Lunalı genç kadının onurlu bir doktor olan babası Manuel ile birlikte yoksulları tedavi ettiği günleri kimse unutmaz. Jose Marti’nin ölümünün yüzüncü yıldönümünde Turquino Dağı’na tırmanan, gene odur.

Celia Sanchez, diktatörlüğe karşı yeraltında verilen mücadelede yer almış bir isimdir. O, zor günlerde mesajları tütüne sarılı sigara kâğıtlarına yazmış, hatta o mesajları pasta içerisinde iletmiştir. Bazen devleti kandırmak için hamile kılığına bürünmüştür.

Granma ile ülkeye çıkış yapan devrimcilerin hayatını kurtaracak desteği bizzat örgütlemiştir. Sierra’da zeytin yeşili üniformayı giyen ilk kadın oldur. Eline geçirdiği kâğıtlara savaşın tarihini gene o kaydetmiştir. O, Fidel’in gölgesi değil, ışığıdır.

Celia, devrimin geliştirdiği yeni fikirlerin biçimlendiği her yerde silinmez izler bırakmıştır. Lenin Parkı’nda, Coppelia Buz Pateni Sarayı’nda, Kongre Merkezi’nde, Devlet Tarih Kurumu Şurası’nda, okullarda ve atölyelerde onun adı vardır.

O, meclis üyeliği yapmış, kendi sağlığından daha çok halkın sağlığı ile ilgilenmiştir. Parti merkez komitesi üyesi olarak yürüttüğü çalışmalarla, mütevazılığı ile ve eşi benzeri olmayan davaya bağlığı ile milyonları kendisine hayran bırakmıştır.

“Ayrıntı” onun öteki adıydı. “Alçak gönüllülük” bir isim alacak olsa onun ismini alırdı. Birileri örnek alınacaksa bu elbette o olacaktı.

Onun ismini ne kadar çok ansak yetmez. Celia, dağların ve ovaların kahramanı idi. O, Küba toprağına ait bir çiçek, yorulmak nedir bilmeyen bir gerilla idi. Onun ebediliğini tüm yalınlığı ile ortaya koymak için “Celia” demek yeterli.

Mailenys Oliva Ferrales

11 Ocak 2021

Kaynak

0 Yorum: