18 Temmuz 2020

, ,

Obi Egbuna


Obi Benue Egbuna (18 Temmuz 1938 – 18 Ocak 2014) Nijeryalı romancı, oyun yazarı ve politik eylemcidir. Daha çok Birleşik Siyahlar Derneği’nin kurucusu ve Britanya Kara Panter Hareketi’nin (1968–72) üyesi olarak bilinir. Egbuna, Tapınağı Yıkmak: Britanya’da Siyah Gücün Sesi (1971) ve Siyah Güç Düşüncesinin ABC’si (1973) gibi bir dizi kitap kaleme almıştır.

Egbuna, Nijerya’nın Anambra eyaletinin Ozubulu şehrinde dünyaya gelir. Iowa Üniversitesi'nde ve Howard Üniversitesi’nde eğitim görür. 1961’de İngiltere’ye taşınır ve burada 1973 yılına dek kalır. Bu şehirde Britanya’daki Siyah Güç hareketinin öncüsü hâline gelir.

Marksist olan Egbuna için asıl önemli olan, kapitalizme karşı uluslararası planda verilecek mücadeledir. Bu mücadele, ırkçı zulme karşı dünya genelinde verilen mücadelenin parçasıdır.

1967’de Trafalgar Meydanı’nda yaptığı konuşmada şunu söyler:

“Siyah güç, temelde bu dünyadaki siyahların gereken her türlü araçla her yerde siyahlara uygulanan kapitalist zulmü tasfiye etme zorunluluğunu ifade eder.”

10 Kasım 1967’de Egbuna, Siyah Güç Manifestosu’nu kaleme alır. Broşür, Evrensel Siyah Derneği tarafından yayımlanır. Örgütün sözcüsü olan Egbuna’nın aktardığı kadarıyla broşürün yayımlanmasını müteakip yedi hafta içerisinde Londra’da 778 kişi örgütlenir. 1968’de Egbuna, Ya Siyah Güç Ya Ölüm kitabını yayımlar.

Egbuna’ya göre altmışların sosyalist ve komünist öğrenci hareketleri, siyah güç hareketinin müşterek davası bağlamında, epey sorunlu yapılardır. Her ne kadar benzer bir Marksist düşünce geleneğinden geliyorlarsa da Egbuna, bu öğrenci örgütlerini “Marx’ı sadece biz okuyup anladık” tespiti üzerinden sağa sola emirler yağdıran “sosyalist züppeler” olarak görmektedir. Egbuna’ya göre bu entelektüel züppelik, “siyah işçilere yönelik zulmün önemli bir sebebi olarak ırk meselesini gözardı etmekte, böylelikle savunduğunu iddia ettiği davaya büyük zararlar vermektedir.” Egbuna’ya göre,

“Siyah işçi kadar beyaz işçinin kapitalist sömürünün pençesine yakalandığı gerçeğine aklı başında kimse itiraz edemez. Ama şu gerçeğe de kimse karşı gelemez: Beyaz bir işçi sadece işçi olduğu için sömürülürken, siyah işçi hem işçi hem de siyah olduğu için zulüm görür.”

Altmışlar boyunca siyah güç hareketinin birçok destekçisi, bu sosyalist ve komünist öğrenci örgütlerinden ayrılır ve Siyah Sosyalist İttifak gibi kendi Marksist siyah güç örgütlerini kurar.

1965 tarihli Irklararası İlişkiler Kanunu’nun neticesinde Birleşik Krallık, ırk temelli şiddet eylemlerini yasadışı ilân eder. Egbuna’nın başında bulunduğu Birleşik Siyahlar Derneği, bu kanun üzerinden cezaya çarptırılır. Bir yıl sonra Egbuna, bir polisi ve kimi siyasetçileri öldürmekle tehdit etme suçuyla mahkeme önüne çıkartılır. Ama görülen davada beraat eder. Esasen burada devlet, insanları delil olmadan hapiste tutma imkânı bulmaktadır. Sonrasında bu yöntem, insan hakları ve sendika çalışması yürüten insanlara sıklıkla uygulanır.

20 Nisan 1968’de savunma bakanı Enoch Powell, Birmingham’da o ünlü “kan nehirleri” konuşmasını yapar ve siyahların ülkeye göçü konusunda önyargılı kimi ifadelerde bulunur. Bu tür gelişmelerin yanında, aynı yılın 4 Nisan’ında Martin Luther King, Jr.’ın öldürülmesi de Britanya’daki siyah güç hareketi üyesi düşünürleri etkiler ve devrimcileştirir. Bu sürecin sonunda ABD’deki Kara Panter Partisi’nden alınan ilhamla, Britanya Kara Panter Hareketi kurulur.

Kaynak

0 Yorum: