20 Ocak 2024

Çiftçiler Berlin’de

Berlin’deki çiftçi eyleminde traktöre asılı Demokratik Almanya Cumhuriyeti bayrağı


Bu Berlin’e gelenlerin hepsi de aşırı sağcı mı?

Berlin’deki eylemlere katılan binlere kulak verenler, onların gözlerinin içine bakanlar, bu insanların toplumun merkezinde duran yurttaşlar olduklarını biliyorlar. Televizyonda tüm ana haber bültenleri ise sürekli “aşırı sağcılar”dan bahsedip duruyor, oysa meydanda aşırı sağcıları ne gören var ne işiten.

Parlamento dışı muhalefeti “aşırı sağcı” olarak etiketlemek, eskiden beri başvurulan bir numara. Korona günlerinden beri başvurulan bu numaranın hiçbir şekilde sökmediğini anlamıyorlar. Mitingde konuşmasına izin verilen Hür Demokrat Partili (FDP) maliye bakanı Lindler’in kitleye yalvaran dili bile işe yaramadı. Çiftçilerin bu tür sözlere karnı tok.

Muhafazakâr Çiftçilerin Partilerle İmzaladığı Akit Sona Erdi

Bugüne dek çiftçiler, bugün koalisyon hükümetini teşkil eden sosyal demokratlara, yeşillere ve FDP’de temsil olunan liberallere destek vermişti. Seçim Araştırmaları Grubu’nun 2021’deki meclis seçimleri için yaptığı ankete göre, çiftçilerin yüzde 45’i sağcı CDU/CSU’ya [“Hristiyan Demokrat Birlik/Hristiyan Sosyal Birlik”] oy veriyordu. Ankette çıkan sonuçlarda, oyların yüzde 12’sini sosyal demokrat parti SPD, yüzde 14’ünü FDP, yüzde 5’ini Yeşiller denilen savaş yanlısı parti alıyordu. Süreç içerisinde muhafazakâr çiftçilerle iktidar partileri arasında yazılı olmayan akit sona erdi.

Rus Büyükelçiliği’nden Gelen Dayanışma Mesajları

Almanya’da sağcı medyanın gücü dikkate alındığında, yaşanan değişim gerçekten çok etkileyici: her türden sıradan insanın destek verdiği, korona rejimine karşı gelişen demokratik hareketten son dönemde sağcı partilerin temel dayanağı olarak görülen aile hekimlerinin gerçekleştirdiği greve, oradan bu son çiftçi grevine dek yaşanan bir dizi olay gösteriyor ki Alman yurttaşlarının büyük bir çoğunluğu, bugün uygulanan politikalardan memnun değil ve yeni çözüm yolları arayışında. Anlaşılan o ki bu koşullarda, Rus Büyükelçiliği’nin çiftçi grevine destek sunması “Alman çiftçilerini Putin kışkırtıyor” yalanı için gerekli zemini sağlayacak.

Bu Koalisyon Hükümetinin Ömrü Ne Kadar?

Ekim 2023’te Bavyera eyaleti seçimlerinde AfD [“Almanya İçin Alternatif Partisi”] oyların yüzde 14,6’sını aldı. Bugün çiftçiler, seçimlerin hiçbir derde deva olmadığını net bir biçimde görüyorlar. Berlin’deki eylemde onlarla konuşan herkes, ülkeyi kuşatan öfkenin diliyle yüzleşiyor. Batı Pomeranya ve Konstanz Gölü’nden Berlin’e gelen bu çiftçilerin yatıştırılması mümkün değil. Bu öfke, Berlin’deki eylemle sınırlı kalmaz ise koalisyon hükümetinin ömrü fazla uzun olmaz.

Şansölye ne yapacağını illâki biliyordur.

Eğer parlamento dışı muhalefet, kendi içinde bir ağ oluşturup diyalog kurarsa, buradan ortak bir yapı meydana getirebilirse, bu durum sadece koalisyon hükümetini siyaset sahnesinden silmekle kalmaz. O vakit Almanya’da eskiden konseylerde dil bulan doğrudan demokrasi döneminin şafağı söker. Neticede biliyoruz ki Münih Sovyet Cumhuriyeti’nden Bremen konseylerine dek birçok mevzide tarih, bize önemli örnekler sunmakta, iyi tavsiyelerde bulunmaktadır.

Uli Gellermann
15 Ocak 2024
Kaynak

0 Yorum: