14 Nisan 2023

,

Soğuk Savaş 2.0


Neoliberal dönemin enkazından nasıl çıkılır?

Yağma çağında kapitalin devlet aygıtı ile osmotik ilişki kurduğu dönemin sonunda nereye doğru evrilelim?

Bu iki hususta öne çıkan iki perspektif var:

1. Progressive Sovereignty (Müterakki-Yenilikçi-Girişimci Egemenlik): Yolun sonu, üniter ve bölgesel etkinliğe sahip teknokrasiye çıkar;

2. Liquid Democracy (Akışkan Demokrasi, yani çok daha fazla liberalleşme ve zayıf bağlar toplumu): Yolun sonu, kent devletlerine bölünmek ve dijital ağlara tabi olmaya çıkar.

Konunun özü: bugün artık ekseriyetin zihninde yer ettiği şekliyle Solcu veya Sağcı olamazsınız.

Belki farkındasınız, belki değilsiniz, ama genel kabul gördüğü adıyla Hibrit Soğuk Savaş’ı, bence Soğuk Savaş 2.0’ı yaşıyoruz. (Belki de bildiğimiz anlamda son paylaşım savaşı önceleyen son evredeyiz).

O hâlde bu durumda hâlâ daha Soğuk Savaş 1.0 düşünce kalıpları ile düşünmeye devam edenler ne yapmalı? Onlar için kaba indirgeme yapalım: No1 Solculuğa, No2 Sağcılığa tekabül eder. (Her ikisi içinde sosyal adaleti ilkinde kısmen, ikincisinde büyük oranda dışarıda bırakarak konuşmalıyız, bu türden bir indirgeme yapacak isek)

Peki daha geriye gidersek bu perspektiflerin kök atalarını nerede görüyoruz? Mesela on dokuzuncu yüzyıl sonlarında ve yirminci yüzyılın başlarında olsaydık, “No1” ulus devletin (kapitalin devlet aygıtına simbiyoz olduğu dönemin) teşekkül ettiği dönemde ulus devlet öncesi ulus devleti kuran iradede izlerini gösterir bizlere. Paylaşım savaşlarının sonucunda ortak dil ve belli sınırlar içerisinde üretim güçlerinin büyük oranda egemenliğin kaynağınca yönetilmesinin odağa alınmasıdır).

No2 ise mandacılar, sömürge ruhu ile geleceği zannedilen refaha benzetilebilir. Bugün bu pattern, bir kez daha level yükseltti; güçlendirilmiş ve yenilikçi egemenlik ile egemenliğin yitimi-tasfiyesi olarak son bir kez daha fikren kavgaya tutuştular. Boşluğa konuşan, görünmez cinlerle el sıkışan Biden’ın “dünya demokratlar (no2) ile otokratlar (no1) arasında bölünüyor” dediği mesele bundan ibarettir.

Bu bağlamda, aslında Avrupa Solu, Sol Yeşil ve Merkez Sol hareketler, Amerikan Demokratları ile koordine olan, adında ötesinde berisinde sol geçen bütün siyasi örgütlenmeler, batı dünyasında, tarihlerinin en çok ve geri dönülemez bir şekilde kalın tırnaklar içerisinde “sağcılaştıkları” dönemi yaşıyorlar. E kolay değil, epey şiddetli deri değiştiriyor kapitalizm yılanı.

@insveacz
13 Nisan 2023
Kaynak

0 Yorum: