29 Mart 2023

, ,

Hindistan’dan Fransa’ya


Fransa’da hâlihazırda devam etmekte olan işçi sınıfı mücadelelerini destekleyelim. Tüm Hindistan genelinde militan işçi ve köylü hareketlerini inşa etmek için çaba sarf edelim. Proletarya enternasyonalizminden yana saf tutalım!

Komünistler, tarihin sınıf mücadelesi ile yapıldığını söylüyorlar. Bugün dünya, insanlık tarihi dâhilinde önemli bir devrimci tarihsel duruma, bir devrimci dönemece sahne oluyor. Kapitalist sistem, en ağır krizlerinden birini yaşıyor. İşçi sınıfı hareketleri, giderek daha da radikalleşip militanlaşıyorlar.

23 Mart 2023’te tüm dünya, Paris, Nantes, Bordo, Lorient gibi şehirlerin sokaklarında militan işçi sınıfı hareketinin Macron hükümetinin gündeme getirdiği, emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkartan emeklilik reformuna karşı ortaya koyduğu eylemliliğe tanık oldu. Ülke genelinde 3,5 milyon işçi eylemlere katıldı, sadece Paris’te bu sayı 1 milyonu buldu. Bu, tek başına egemen sınıfların korkudan tir tir titremesine yetti. Bugün ayrıca Amerika, İsviçre, İngiltere gibi ülkelerde de kitlesel işçi hareketlerine tanık oluyoruz.

Egemen sınıflar, Fransa’da yapılan gösterileri bir tür “ayaklanma” olarak görüyorlar. Bugün devrimci Paris Komünü’nün 1871’den bugüne bıraktığı hatıra, tüm canlılığıyla gözlerimizin önünde yeniden vücut buluyor. Bordo’da belediye binası ateşe veriliyor, Nantes’da İdare Mahkemesi binası altüst ediliyor, Lorient’te göstericiler karakola saldırıyorlar.

Faşist Macron’un polisi, işçi eylemlerine göz yaşartıcı gaz, tomalar, biber gazı, el bombaları ve kurşunlarla saldırıyor. Polis, hareketi ezmek adına ülke genelinde yaklaşık 457 kişiyi gözaltına aldı.

Kapitalizm, kâr birikimi ve emekçi sınıfların sömürüsü üzerine kurulu olan bir sistem. Kapitalist üretime asıl damgasını vuran şey, üretimin giderek daha fazla toplumsallaşması ile mülkiyetin giderek daha fazla özel şahıslar elinde toplaşması arasındaki çelişkidir. Onun nihai ve kaçınılmaz çöküşüne tam da bu çelişki sebep olacaktır.

Son on yıllık dönem itibarıyla dünyadaki toplam servetin yüzde 99’u yüzde biri ifade eden kapitalist sınıf tarafından kontrol edilmektedir.

Hindistan’da 2012-2021 arası dönemde toplam servetin yüzde 40’ı nüfusun sadece yüzde 3’ünün elinde toplaşmıştır.

Tüm dünya genelinde işçi sınıfı, kapitalist sistem eliyle insanlıktan çıkartılmıştır.

On yedinci yüzyılda Fransız filozof Rousseau’nun şu sözü bugün için de geçerlidir:

“Halkın yiyecek bir şeyi olmadığında zenginleri yiyeceklerdir.”

Bugün sürmekte olan işçi eylemleri, Hindistan işçi sınıfı ve köylülüğü için faşist Hindistan Halk Partisi hükümeti ve komprador burjuvaziye karşı militan bir hareket inşa etme konusunda başvurabileceği capcanlı bir ilham kaynağı temin etmektedir.

Modi hükümeti, 44 çalışma kanununu yürürlükten kaldırdı, işçiler için ağır hükümler içeren dört yeni kanun çıkarttı. Ayrıca Modi hükümeti, bir yılı aşkın bir süre devam etmiş olan militan köylü hareketinin ortaya koyduğu eylemler neticesinde ertelenen çiftlik kanunlarını da yürürlüğe koymaya hazırlanıyor.

Hindistan Komünist Partisi (Maoist) Merkez Komitesi, Fransa’da devam eden işçi eylemlerini tüm ruhu ve kalbiyle destekler, işçilerle dayanışma içerisinde olduğunu bildirir ve sınıfı işçilere ait kızıl bayrağı eline alması konusunda teşvik eder.

Merkez Komite, tüm sınıf örgütlerine, kitle örgütlerine, işçilere, köylülere, öğrencilere, aydınlara, Adivasilere, Dalitlere, kadın örgütlerine, ezilen milletlere ait teşkilâtlara Fransa’daki ve tüm dünyadaki işçi sınıfı mücadelesine destek sunmaları, ayrıca Hindistan’da militan bir işçi sınıfı ve köylü hareketi inşa etmeleri çağrısında bulunur. Marx’ın ifade ettiği biçimiyle, “sermaye tepeden tırnağa, her gözeneğinden kan ve pislik akıtarak gelmektedir.”

İşçi sınıfı, ancak kapitalist sistemi tüm gücüyle yok etmek suretiyle kurtulabilir.

Hindistan Komünist Partisi (Maoist)
Merkez Komite Sözcüsü Abhay
28 Mart 2023
Kaynak

0 Yorum: