17 Kasım 2022

,

Netanyahu Yeniden


Binyamin Netanyahu, İsrail’de yeniden iktidar koltuğuna oturacak. Başbakan olduğu dönemde 3.500’ün üzerinde Filistinli katledildi, 8.000 civarında ev yıkıldı. Kuracağı faşist koalisyonu içerisinde yer alacak politik isimlere bir bakalım.

Aşırı sağcı Otzma Yehudit [“Yahudi’nin Gücü”] partisi. Dinci Yahudilerin partisi olan bu parti, aşırı milliyetçi, Arap düşmanı, aynı zamanda ırkçı. Almog Cohen, partinin bölge koordinatörü. Eski polis. Filistin’in güneyindeki Necef bölgesinde silâhlı milis güç kurma planı ona ait. Bu gücün amacı, Filistinlileri izlemek. Kendi Twitter hesabında Filistinli bir babayı ve iki oğlunu tutuklarken çekilmiş fotoğrafı paylaştı ve fotoğrafın üzerine “Ordudayken benim yaptıklarımı o aşağıdakiler hatırlayacaklardır” notunu düştü.

Eskiden Dinî Siyonist Parti olarak anılan “Tkuma” [“Diriliş”] olarak da ifade edilen, bugünlerde Ulusal Birlik-Tkuma ismini kullanan parti de koalisyon hükümetinde yer alacak. Filistinlilere tek karış toprak verilmesine karşı. Bazı üyeleri, Batı Şeria’nın ilhakını savunuyor. Tevrat eğitimine destek verilmesini, dinî eğitimin yoğunlaştırılmasını istiyor. Mültecileri istemiyor. Yahudi üstünlükçülüğü çizgisinde olan bu parti de Arap düşmanı ve ırkçı. Vekillerinden Ofir Sofer, orduda piyade binbaşı olarak görev yaptı. Askerî bütçenin artırılmasını ve Filistin’in Yahudi toprağı hâline getirilmesini istiyor. Twitter’da Arafat’ın resmini paylaşan Sofer, İsrail Meclisi üyesi Ahmed Tibi için şunu yazdı: “[Arafat’ı kastederek] Tibi işte bu teröristi özlüyor… Az kalsın onun gibi birisinin desteğiyle bir hükümet kurulacaktı.”

Gene Tkuma üyesi olan Simça Rothman da kabinede yer alacak. Rothman, yasa dışı olan Guş Etzion yerleşim yerinde yaşadı. “Tapınak Dağı” denilen hareketin üyesi. Hareket, Aksa Camii’nin yıkılmasını istiyor. Muhtemelen yeni kabinede Netanyahu’dan yerleşimcilerin Aksa’yı ele geçirmesini isteyecek.

Bezalel Smotriç, Tkuma’nın lideri. Nablus yakınlarındaki yasa dışı Kafr Kaddum yerleşim yerinde yaşıyor. O, “Filistinliler, ya İsraillilere hizmet eden birer uşak olarak yaşamalı ya da ölmeli” diyen biri. Aynı zamanda Smotriç, aşırı sağcı STK Regavim’in kurucularından. Regavim, Mayıs 2021’de otobüslere doluşup Lid şehrine Filistinlilere saldırmak için akın etmiş olan silâhlı kitleyi organize dernek.

Itamar Ben-Gvir, Yahudi’nin Gücü Partisi’nin lideri. Muhtemelen kamu güvenliği bakanı olacak. Kendisi, militan bir yerleşimci. Kısa süre önce işgal altındaki Kudüs şehrinin Şeyh Cerrah mahallesinde elindeki silâhı Filistinlilere doğrulturken görüldü. 1994’te İsrail’de terör örgütü olarak kurulmuş olan faşist Kah partisinin üyesiydi. O, evinin duvarına Baruh Goldstein’in resmini asmış bir isim. Goldstein, 1994’te Halil kentindeki İbrahimî Camii’de namaz kılan 29 Filistinliyi katleden kişi. Ben-Gvir, Filistinlilerin toplu hâlde sınır dışı edilmesini, hatta İsrail’e sadık olmadığına inandığı Filistinli siyasetçilerin de kovulmasını istiyor.

Mintpress
17 Kasım 2022
Kaynak

0 Yorum: