12 Kasım 2021

, ,

Emekçi Kadınlara

“En iyi işçiler ve köylü kadınlar Lenin’in partisinde” [1925]

Yoldaşlar, Moskova Sovyeti’nde yapılan seçimler, Komünist Parti’nin işçi sınıfı içinde zemin kazandığını gösteriyor.

Emekçi kadınlar, seçim sürecine herkesten daha fazla katılmalıdırlar. Sovyet hükümeti, kadını erkeğe göre daha alt konuma mahkûm eden, örneğin evlilikte eşlere tanınan haklar ve çocuklar konusunda erkeklere imtiyazlar veren, tüm o eski, aşağılık burjuva kanunlarını olduğu gibi yürürlükten kaldıran dünyadaki ilk ve tek hükümettir. Emekçi halkın hükümeti olarak Sovyet hükümeti, en demokratik olanları da dâhil tüm burjuva cumhuriyetlerinde hâlen daha yürürlükte olan evlilik kanunlarının sunduğu imtiyazları, mülkiyet konusunda erkeklere bahşedilmiş tüm imtiyazları kaldıran dünyadaki ilk ve tek hükümettir.

Toprak sahiplerinin, kapitalistlerin ve tüccarların olduğu yerde kadınlar erkeklerle hukuk önünde eşit olamazlar.

Toprak sahiplerinin, kapitalistlerin ve tüccarların bulunmadığı, emekçi halk hükümetinin bu sömürücülerin olmadığı yeni bir hayat inşa ettiği yerde kadınlar ve erkekler hukuk önünde eşit olacaklardır.

Fakat bu da yeterli değildir.

Hukuk önünde eşitlik, gerçekte zorunlu olarak eşitliği sağlamaz.

Biz emekçi kadının sadece hukuk önünde değil, fiili gerçekte de emekçi erkekle eşit olmasını istiyoruz. Bunun için emekçi kadınların topluma mal edilmiş kurumların ve devletin idaresinde giderek daha fazla rol almaları gerekiyor.

İdari alanda roller üstlenmek suretiyle kadınlar bir şeyler öğrenecek ve zamanla erkekleri yakalayacaklardır.

Komünist Partili olsun olmasın Sovyet’e daha fazla emekçi kadın seçin. Bu kadınlar işlerini özenle ve hassasiyetle yapabilen dürüst emekçi kadınlar oldukları sürece, parti üyesi olmasalar bile, onları Moskova Sovyeti’ne seçin!

Moskova Sovyeti’ne daha fazla emekçi kadın gönderin! Bırakın Moskova proletaryası, zafer için dövüşme, eskinin eşitsizlikleriyle ve eski burjuva düzeninde kadınların aşağılanmasıyla mücadele etme konusunda her şeyi yapmaya hazır olduğunu, her şeyi yaptığını göstersin!

Proletarya, kadınları tümüyle özgürleştirmeden tam özgürlüğe kavuşamaz.

V. I. Lenin
21 Şubat 1920

[Kaynak: Collected Works, 30. Cilt, Progress Publishers, İkinci Baskı: 1974, s. 371-372.]

0 Yorum: