03 Haziran 2021

,

Maoist Örgütlenmenin On Temel İlkesi


1.

Halka hizmet etmek, insanların eline propaganda yapmak amacıyla içi dolu market poşeti tutuşturmak değildir. Halka hizmet etmek, gerektiğinde halk için hayatından vazgeçmek, onun yanında korkusuzca dövüşmek, aralarında yaşanan kavgalara arabuluculuk yapmak ve halk içerisinde karşılıklı güveni tesis etmektir.

2.

Kendi içinizdeki zayıf yanları tespit edip onlarla mücadele edin. Zayıflık, bir örgütçü olarak sizin yeteneklerinizi sergilemenize mani olan her şeyi ifade eder. Çıkarcılıkla, duygusuzlukla, nihilizmle, ümitsizlikle ve değişen durumların yol açtığı çaresizlik hissiyle mücadele edin. Bunun için halkın toprağına kök salın, insanlarla sohbet edin, kolektifinize düzenli olarak özeleştiri verin. Halk ve yoldaşlarınız, sizin yaşam kaynağınızdır. Bu, aynı zamanda örgütler için de geçerlidir. Suiistimalcileri ve kitlelerin, yoldaşların sırtına kene gibi yapışmış kimseleri aranızdan kovun. Nihilist olup hâlen daha burjuva/küçük burjuva özelliklerinden kurtulamamış olanlarla, cesareti kırılmış, kendisini hayal kırıklığına uğramış hissedenlerle mücadele edin.

3.

İlkeli olun, dogmatizmden uzak durun. Her şeyi biliyor olamazsınız, hiçbir zaman da bilemeyeceksiniz. “Her şeye kadir, her yerde hazır ve nazır, asla yenilmeyen” bir ideoloji yoktur. Mao, etrafında ideolojisinin böyle olduğunu söyleyenleri görünce onlara gülüp geçerdi.

4.

Halkı ilkeli bir biçimde yürütülen saha çalışmalarıyla, pratikte Marksizm-Leninizm-Maoizmin doğruluğunu kanıtlayan araçlarla kazanmak gerekir. Birçok yoldaş, doğru fikirlerin kaynağının kitaplar olduğunu düşünse de asıl kaynak, pratiktir. İnsanlar, gördüklerini bilirler ve başarıdan etkilenirler. Sürekli tartışmak, insanları uzaklaştırır, asla yakınlaştırmaz. Çizgi mücadelesi, üstünlük sağlamaya dönük bir üslupla değil, ilkeli bir tarzda verilmelidir.

5.

Ağız dalaşı ve kavga, işçileri asla etkilemez. Her Amerikalının işte ve evde illaki şikâyet ettiği bir şeyler vardır. Temel faaliyetin başkalarının sırtına atıldığı veya sürekli takip edilecek çizginin tartışıldığı bir örgüte veya eyleme kimse katılmaz.

6.

Tarih okuyun. Geçmişte birileri, illaki sizin ulaşmaya çalıştığınız yere ulaşmıştır, yapmaya çalıştığınız şeyi yapmıştır. Tarih okumak, zaman kaybına ve baş ağrısı çekmenize mani olur.

7.

En hayırlısı, ihtiyaç hâsıl olduğu anda sizi yüzüstü bırakacak aynı ideolojik eğilimden “yoldaşlar”dan farklı olarak sizin görüşlerinize katılmayan, ama size saygı duyan dostlar edinmektir. Bugün kimi anarşist dostlarıma birçok Maoistten daha fazla güvendiğimi söylemeliyim. İyi bir insanın politik eğiliminin bir önemi yoktur, insanları sırf Maoist değiller diye kendinizden uzaklaştıramazsınız. Dostluklar her daim yararlıdırlar. O dostlar sizi hapisten çıkartırlar, yolunuza yoldaş olacak insanları onlar tanıştırırlar.

8.

Her sol eğilim, devrimin anahtarının kendisinde olduğunu düşünür. Ne var ki yaklaşık yüz elli yıldır Amerika’da ne bir devrim ne de komünist hareket örgütlenebilmiştir. Bundan çıkartılacak dersse şudur: Mütevazı olun.

9.

Bugün insanların ilgilendiği, umursadığı, kıldan tüyden de olsa her şey hakkında söyleyecek bir şeyleriniz olsun. Haberleri izleyin, burjuvazinin yalanlarını tespit edin, yaşanan olayları komünist hareketin penceresinden analiz edin.

10.

Mevcut gerçeklikte halk savaşı yürüten bir komünist partiyi eleştirirseniz size herkes güler. Oturun, kendi ülkenizde partinin nasıl inşa edileceğine kafa yorun. Kwame Turé’nin dediği gibi, “Siz hiçbir şey yapmazken, bir şeyler yapan insanları eleştiremezsiniz.”

BRG
23 Ocak 2021
Kaynak

0 Yorum: