24 Ocak 2020

, ,

Fusako

Yedi Kıta Bir Kadın: Kızıl Melek Fusako

Fusako Shigenobu 28 Eylül 1945’te Tokyo da dünyaya geldi. Babası İkinci Dünya Savaşı’nda Mançurya’da Japonya İmparatorluk Ordusu’nda binbaşı olarak görev yapmıştı. Fusako, Meiji Üniversitesi’nde siyasi ekonomi ve tarih öğrencisi iken sosyalizmle tanıştı. Eğitim harçlarına yapılan zamları protesto eylemleriyle tanındı. Hızla sol hareketlerin içerisinde lider kadrolara yükseldi. Japon Komünist Birliği’ni yetersiz bularak, birkaç arkadaşıyla Japon Kızıl Ordu Fraksiyonu’nu kurdu.

JRA Enternasyonal, bir çizgide hareket etmeye başladı. Almanya da RAF ve RZ, İtalya da Kızıl Tugaylar, Fransa da Action Directe, Belçika da Savaşan Devrimci Hücreler ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ile birlikte hareket etti. JRA Lübnan’daki FHKC kamplarını kendine üs edindi. Filistin davasını kendi davası ilan etti. İlk eylemini 1972 yılında Tel Aviv Lod Havaalanı’nda gerçekleştirdi. 

Üç JRA üyesi ellerindeki silâh ve bombalarla havaalanını işgal etti. 26 kişi öldü, 80 kişi yaralandı. Üç gerilladan ikisi öldürüldü, biri ise yaralı olarak ele geçirildi. 1973 yılında Tokyo Paris seferini yapan Jal uçağı kaçırılıp, tutsak edilen arkadaşlarına karşılık rehine takasında bulundular. Talep ret edilince uçağı Bingazi’ye indirtip, rehineleri serbest bıraktıktan sonra uçak havaya uçuruldu.

70 ve 80 döneminde Fusako önderliğindeki JRA yüzlerce eylem gerçekleştirdi. Düşmanlarının üzerine âdeta karabasan gibi çöktü. Birçok ülke, Fusako’nın başına ödül koydu. Birlikten kuvvet doğar ilkesiyle hareket eden Fusako, devrimci mücadeleye yeni bir ruh kazandırdı. Halkların kardeşliğini Japonya’dan Filistin’e taşımış, oradan Avrupa ve Latin Amerika’ya kadar tüm devrimci gruplarla kardeşlik bağı kurdu. JRA, İsrail, Hollanda, Lahey, Singapur, Hindistan ve İtalya’da başarılı eylemler gerçekleştirdi.

Fusako, 25 yıl firari yaşadıktan sonra, 2000 Kasım’ında yakalandı ve Osaka’da “Dünyanın en çok korkulan kadın militanlarından biri” olarak yargılandı ve tutuklandı. Duruşmasında Leyla Halid savunma yaptı. 20 yıl hapse mahkûm edildi. Tüm Dünya onu elleri kelepçeli olarak yaptığı özgürlük işareti ve “Savaşmaya deva edeceğim” diye bağırmasıyla tanır.

Selam olsun sana, halkların kızıl gülü.

Can Şahin
24 Ocak 2020

Fusako Şigenobu

0 Yorum: