10 Mart 2024

,

Liberaller


Liberaller, oldukça geri zekâlı ama bir o kadar da tilki gibi kurnaz aşağılık yaratıklardır. “Tilki” benzetmesi için öncelikle tilkiden, daha sonra da tüm hayvanlardan özür dilerim.

Neden herhangi bir metanın karaborsacılığı yapılır? Bu işi yapanın koleksiyon merakı olduğu için mi? Veyahut bunun nedeni, liberalin dediği gibi karaborsacılık yapan kişinin, şirketin, salt kişisel tercihi mi, kontrol mekanizmasının işlememesi mi?

Neden, ne koleksiyon merakı, ne salt kişisel yönelim, ne de kontrol mekanizmasının eksikliğidir. Kontrol mekanizmasını baştan elemek gerekir, çünkü onu doğuran, sistemin ta kendisidir. Bu bağlamda liberal, sistemi değil de sistemin kendi içinde gerekli kıldığı kontrol mekanizmasını eleştirir ve sistemi günahlarından arındırır.

Geri zekâlı ama aynı zamanda tilki olan liberal, şu gerçeği unutur: Kontrol mekanizmasını, onu kusursuzmuş bir şeymiş gibi takdim eden kapitalist üretim zaruri kılar. Yani birileri çıkıp “şöyle bir denetim mekanizması kuralım, ileride lazım olur” dememişlerdir.

Sistem, bu tür mekanizmaları, kendi krizlerini yönetmek, bu yolla krizleri soyut bir şeymiş gibi takdim edip, onları kötü niyetlerle ilişkilendirmek, böylece nedenleri gizlemek için kullanır. Somut sonuçların sebebi, üretim biçimidir, özel mülkiyettir, kârdır, sermaye birikimidir ve tüm bunlar üzerine kurulu olan siyasettir.

Liberal ve sermaye açısından iyiler ve artı yanlar sisteme, kötü ve eksi yanlar halkın hanesine yazılır. Liberal ve sermaye, her şeyi birbirinden kopuk ele alır.

Oysa tüm bunlar, belirli bir sınıfsal, siyasal, ekonomik düzlemde varolurlar ve kendilerini zorunluluk olarak ortaya koyarlar. Buna karşın, burjuva-feodal öğretiler, her şeyi birbirinden kopuk ele alır, bu anlamda, metafiziğe bağlıdırlar.

Kadın sorunu, doğa-ekoloji, ulus gibi meseleler konusunda herkes ele aldığı çelişkiyi sistemin dayattığı ölçütle izah eder. Tüm bu çelişkiler, birbirinden kopuk ve ayrı şeyler olarak ele alınırlar. Lâkin bu doğru değildir, hepsini de emperyalist-kapitalist sistemin farklı tezahürleri olarak görmek gerekir.

Liberaller, idealist felsefeyi ve metafizik yöntemi kapitalist sistemin günahlarını gizleme noktasında sıklıkla kullanırlar. Bu, gayet doğal bir durumdur, çünkü liberallerin amacı da ekmek kapısı da budur.

Peki ya toplumsal çelişkileri ele alması gereken ilerici öğretiler, liberalin felsefesinden gayrı bir felsefeye mi sahiptirler? Hayır. Bu öğretiler de sonuçlar üzerinde dururlar ama sebeplere bakmazlar. Zira buna mecburdurlar. Onlar da kapitalist sistemden nemalanırlar.

Sadece sonuçlardan bahsedip o sonuçları doğuran sebepleri hiç ele almayanlar, determinizmi es geçerler. Marksizm, maddi yaşam koşullarını meydana getiren ekonomik yapıyı, tarih, sınıf ve siyaset düzleminde analiz eder, değişimi ve dönüşümü ortaya koyar.

Liberaller, insanda migren etkisi yaratan, kendi hayal dünyasında kurduğu Marksizmle kavga edip kendi mastürbasyonunu yapan, karşısındaki insanı bilgisizlikle ve cahillikle suçlayıp psikolojik savaş argümanları ile doğruları gizlemek isteyen kişiler olarak, sermayenin basit, içi çürümüş kadrolu elemanlarıdırlar.

Serkan Yıldırım
24 Şubat 2021

0 Yorum: