23 Nisan 2023

, ,

Yoldaşlara Övgü


Egemen sınıflara ve onların faşist kasaplarına karşı duyduğumuz, onları kahredecek devrimci öfkemizle Filipinler Komünist Partisi’nin ve ülkedeki tüm devrimci hareketin önde gelen ve en saygın önderleri Laan Yoldaş (Benito Tiamzon) ve Bagong-tao Yoldaş’ın (Wilma Austria-Tiamzon) ölümünü partinin tüm kadrolarına ve üyelerine, Yeni Halk Ordusu’nun (NPA) tüm kızıl savaşçılarına, tüm devrimci güçlere ve tüm Filipin halkına bildiririz.

Laan Yoldaş ve Bagong-tao Yoldaş, 21 Ağustos 2022 tarihinde Catbalogan şehri sahiline iki ayrı minibüsle giderken yakalandıktan sonra Filipinler Silahlı Kuvvetleri’nin (AFP) faşist köpekleri tarafından alçakça ve vahşice katledildiler. Öğlen 12 ile öğleden sonra 1 arasında tutuklandılar. Silahsızdılar, üzerlerinde küçük ateşli silahlar bile yoktu.

Toplamda on kişiydiler, gözaltına alındılar, dövüldüler, işkence gördüler, ardından da katledildiler. Grupta Laan Yoldaş ve Bagong-tao Yoldaş’ın yanı sıra Joel Arceo (Doğu Visayas’ta alt bölge sekreteri olan Divino Yoldaş), Yen Yoldaş, Jaja Yoldaş, Matt Yoldaş, Ash Yoldaş, Delfin Yoldaş, Lupe Yoldaş ve Butig Yoldaş bulunuyordu. Soruşturma ekibine göre, yoldaşların yüzleri sert cisimlerle parçalanmıştı. Diğerlerinde ise bariz kurşun yarası izleri mevcuttu.

Filipin Silahlı Kuvvetleri’ne (AFP) bağlı Ortak Fırtına Görev Gücü ve Mızrak Görev Gücü, suçlarını örtbas etmek ve tüm izleri kapatmak için denizin ortasında bir çatışma yaşandığı hikâyesini uydurdu. Öldürülen devrimcilerin cenazeleri, 22 Ağustos 2022 günü erken saatlerde bir tekneye atılmış ve Catbalogan ile Tarangnan Adası arasında bir yerde havaya uçurulmadan önce denizin ortasına çekilmişti. Raporlara göre, sadece sekiz cenaze çıkarılabildi.

Siyasi Büro ve Yürütme Komitesi, birkaç gün sonra Laan Yoldaş ve Bagong-tao Yoldaş’ın kaçırılıp katledildiğini teyit etti. Takip eden haftalar ve aylar boyunca bu menfur suçun arka planını aydınlatmak için kapsamlı bir soruşturma yürütüldü.

Biz Benito Tiamzon Yoldaş, Wilma Austria Yoldaş ve diğer sekiz devrimcinin faşistlerin zulmüyle katledilmesinden Filipinler Silâhlı Kuvvetler (AFP) Başkomutanı Ferdinand Marcos Jr, dönemin AFP Genelkurmay Başkanı Korgeneral Bartolome Bacarro, dönemin Fırtına Görev Gücü ve 8. Piyade Tümeni Komutanı General Edgardo de Leon ve AFP İstihbarat Şefi Tuğgeneral Marceliano Teofino’yu doğrudan ve birinci derecede sorumlu tutuyoruz. Biz, ayrıca ABD ordusunun da doğrudan ABD tarafından komuta edilen, eğitilen ve silahlandırılan bir birim olan Mızrak Ortak Özel Operasyonlar Görev Gücü aracılığıyla suça doğrudan karıştığını düşünüyoruz. Marcos ve silah arkadaşları, işlenen suçla alakalı mahkemelerde yargılanmalıdır. 

Filipin Halkının Gerçek Kahramanları

Merkez Komite, Benito Tiamzon Yoldaş ve Wilma Austria Yoldaş’ı Filipin halkının şehitleri ve gerçek kahramanları olarak ilân eder. Onlar, tüm yaşamlarını ezilen ve sömürülen kitlelerin hizmetine adamış, ulusal özgürlük ve demokrasi, sosyalizm ve komünizm uğruna canla başla çalışmışlardır.

Siyasi Büro ve tüm Merkez Komite, tüm Filipinli devrimcilerin kalplerinin derinliklerinden, Laan Yoldaş ve Bagong-tao Yoldaş’ın çocuklarına ve torunlarına en derin taziyelerini sunar.

Laan Yoldaş ve Bagong-tao Yoldaş, Marksizm-Leninizm-Maoizmin ve Filipin Devriminin teori ve pratiğinin ustalarıydı. Jose Maria Sison Yoldaş’ın önderliğinde, yaklaşık otuz yıl süren uzun süreli halk savaşı boyunca Merkez Komite’ye ve Yeni Halk Ordusu’na en iyi şekilde önderlik ettiler.

Laan Yoldaş ve Bagong-tao Yoldaş, altmışların sonu ve yetmişlerin başındaki devrimci uyanışın çocuklarıydı. Laan Yoldaş, 21 Mart 1951’de doğdu ve Marikina, Metro Manila’da büyüdü. Bagong-tao Yoldaş ise 21 Aralık 1952’de doğdu ve Pasig şehrinden geldi. Her ikisi de Jose Rizal Lisesi öğrencisiydi. Altmışların sonlarında aynı dönemde Filipinler Üniversitesi’ne gittiler, Philippine Collegian [“Filipinli Kolejli”] dergisinin editörleri ve ulusal demokratik gençlik örgütlerinin üyeleri oldular.

Her ikisi de işçi ve köylülerin örgütleyicisi olarak görev yaptı. Partinin merkezi organlarına atanmadan önce, her ikisi de farklı bölgelerde devrimci hareketi örgütleme çalışmalarına öncülük etti. Manila’dan 1974 yılında Cebu’ya işçiler arasında örgütlenme çalışması yapmak üzere görevlendirildiler. Ertesi yıl Samar’a atandılar ve burada diğer faaliyetlerin yanı sıra ilk toplumsal araştırmaları yürüttüler ve feodalizme karşı verilecek mücadelelerle ilgili anlayışlarını derinleştirdiler. 1976 yılında Laan Yoldaş, Doğu Visayas Bölgesi Sekreteri, Bagong-tao Yoldaş ise Sekreter Yardımcısı oldu. Bagong-tao Yoldaş, ABD Marcos diktatörlüğüne karşı silahlı mücadelenin ve işçi ve köylülerin geniş kitlesel mücadelelerinin yükseldiği seksenlerin başında Orta Luzon’daki güçlere önderlik edenler arasındaydı. Laan Yoldaş’ın Doğu Visayas’taki devrimci harekete önderlik etmesi, güçlü anti-feodal mücadeleler ve silahlı direnişe damgasını vurdu.

Laan Yoldaş ve Bagong-tao Yoldaş, 1992-1998 yılları arasında partinin Marksist-Leninist-Maoist bakış açısını ve temel ilkelerini, ayrıca halkın demokratik devrimini sürdürmek için uzun süreli bir halk savaşı yürütme strateji ve taktiklerini yeniden teyit eden İkinci Büyük Tasfiye Hareketi’nin (SGRM) gerçekleştirilmesinde kilit bir rol oynadılar. Partinin Merkez Komite’sinin savunulması sürecine zekice önderlik ettiler ve revizyonist hainlerin Parti’yi yanıltma ya da bölme girişimlerini engellediler. Önderlikleri sayesinde Parti’yi dağılmanın eşiğinden kurtardılar ve Filipin devrimini ilerleme ve büyüme yoluna yeniden soktular.

Ka Laan, otuz yıl boyunca Merkez Komite Yürütme Komitesi Başkanı olarak Filipin Devrimi’ne önderlik etti. Ka Bagong-tao ise Merkez Komite Genel Sekreteri olarak görev yaptı. Her ikisi de 2016’daki İkinci Parti Kongresi’nde Merkez Komite’ye ve partinin merkezi organlarına yeniden seçildiler.

Geçtiğimiz on yıllar boyunca, Parti önderliğinin tüm zorlu görevlerini yerine getirmek için kolektif ruhla hareket ettiler. Filipinler’de halkın demokratik devriminin yol göstericileri olarak hizmet etmek üzere Merkez Komite, Siyasi Büro ve Yürütme Komitesi’nde Parti’nin diğer önder kadrolarıyla yan yana çalıştılar.

Filipinler’de Demokratik Halk Devrimi’nin yolu ve yöntemine ilişkin teorileri daha da zenginleştirerek, Merkez Komite ve Yürütme Komitesi belgelerinin hazırlanmasına öncülük ettiler. Merkez Komite ve Yürütme Komitesi’nin genelge ve talimatları, uzun süreli halk savaşı ve gerilla mücadelesi kavramını daha da detaylandırıp derinleştirdiler. Yoldaşlar kendilerini, Parti kadrolarının, halk savaşının çok yönlü yürütülmesine ilişkin ilkeleri ve bunun üç bileşeni olan silahlı mücadele, toprak devrimi ve kitle tabanının inşasını birleştirmenin hayatî önemine ilişkin anlayışlarını pekiştirmelerine yardımcı olma görevine adamışlardı.

Laan Yoldaş ve Bagong-tao Yoldaş’ın yazıları, artık Filipin Devrimi’nin zengin devrimci teori hazinesinin bir parçasıdır ve Marksizm-Leninizm-Maoizm’in zenginleşmesine katkıda bulunmaktadır. Merkez Komite, bunları Parti kadrolarına referans olması için bir ya da daha fazla kitap hâlinde derleyecektir.

Laan Yoldaş ve Bagong-tao Yoldaş, 2014 yılında yakalanmış ve iki yıldan fazla bir süre tutuklu kalmışlardır. Filipinler Ulusal Demokratik Cephesi’nin (NDFP) müzakere organında Duterte rejimiyle barış görüşmelerine katılmak üzere 2016 yılında serbest bırakıldılar. Duterte, barış görüşmelerini kesip NDFP, parti ve NPA (Yeni Halk Ordusu) kadrolarının yakalanıp öldürülmesini emrettiğinde Laan Yoldaş ve Bagong-tao Yoldaş, hızlıca gerilla cephelerine gittiler.

Duterte, 2017’den bu yana Laan Yoldaş ve Bagong-tao Yoldaş’ın karargahları ile Merkez Komite’nin peşine düşmek için yüz milyonlarca peso harcadı. Rejim, devrimci hareketi destekleyen geniş halk kitlelerinin yaşamlarını ve geçim kaynaklarını ciddi şekilde etkileyen alçakça hava bombardımanları ve topçu atışları gerçekleştirdi. Düşmanın Laan Yoldaş ve Bagong-tao Yoldaş’ı katletme ve partiyi başsız bırakma ile ilgili iğrenç planı dâhilinde binlerce faşist birlik konuşlandırıldı.

Düşman, Laan Yoldaş ve Bagong-tao Yoldaş’ı öldürmeyi başarmış olabilir, ancak o, Parti önderliğini yok etme amacına ulaşamamıştır. Tıpkı ormandaki devasa ağaçlar devrildiğinde olduğu gibi, güneş ışıkları, artık Parti ve NPA’nın yeni sütunlarına nüfuz etmekte ve onlara sıcaklık ve güç vermektedir.

Parti Merkez Komitesi’nin Güçlü Kolektif Liderliği

Benito Tiamzon ve Wilma Austria-Tiamzon yoldaşların ve ardından 16 Aralık 2022’de Joma Yoldaş’ın ölümü, hiç şüphe yok ki Parti, özellikle de Merkez Komite için büyük bir kayıptır. Julius Giron (Nars Yoldaş), Jorge Madlos (Oris Yoldaş), Menandro Villaneuva (Bok Yoldaş), Antonio Cabanatan (Manlimbasog Yoldaş), Eugenia Magpantay (Fiel Yoldaş), Mariano Adlao (Panoy Yoldaş) gibi isimler de dâhil olmak üzere, son yıllarda partinin diğer lider kadrolarının kaybının ağırlığı tabii ki inkâr edilemez.

Bununla birlikte, onlar partinin ve Filipin Devrimine önderlik ettikleri süre boyunca, şimdi onların boşluğunu doldurmaya ve ağır görev ve sorumlulukları üstlenmeye hazır binlerce kadro ve devrimci yetiştirdiler. Bunlardan bazıları ayrılmış olabilir, ancak onların yerini büyük zorlukların ortasında görev almaya kararlı çok daha fazla sayıda kadro ve önder almıştır.

Siyasi Büro’nun önderliğinde, Merkez Komite ve diğer yönetici parti organları hızla yeniden oluşturuldu ve yeniden yapılandırıldı. Yedek kadrolar derhal atandı ve şimdi önderlik görevlerini yerine getiriyorlar. Korkmadan, önderliğin zorluklarını üstlendiler. Merkez Komite, bölge komitelerindeki ve diğer merkezi organlarındaki yönetici komitelere ve kadrolara önderlik etmek için çalışmalarını güçlendirmeye devam etmektedir. Merkez Komite, Parti’yi ideolojik, siyasi ve örgütsel olarak güçlendirmek için her türlü çabayı göstermektedir.

Siyasi Büro ve Merkez Komite’nin inisiyatifiyle, tüm önderlik kademelerindeki Parti kadroları, Marksizm-Leninizm-Maoizm, Parti’nin temel ideolojik, siyasi ve örgütsel ilkeleri ve uzun süreli halk savaşı yoluyla demokratik halk devrimini gerçekleştirme strateji ve taktikleri hakkındaki teorik ve pratik bilgilerini derinleştirmek için kolektif olarak büyük çaba sarf etmektedir.

Parti kadroları, deneyim kazanma, zaaflarının üstesinden gelme ve hataları düzeltme çabalarına öncülük etmektedir. Kendilerini proleter ideoloji doğrultusunda dönüştürmeye, yanlış fikirlere karşı korunmaya ve bunları redde tabi tutmaya, demokratik çalışma tarzını geliştirmeye ve birliği güçlendirmenin ve çalışmalarını geliştirmenin bir yöntemi olarak eleştiri ve özeleştiri yöntemini uygulamaya kararlıdırlar. Tüm parti kadroları, tüm zorlukların ve güçlüklerin üstesinden gelmek ve yeni bir devrimci yükseliş yolunda ilerlemek için ağır fedakârlıklarda bulunmaya ve tüm üyelerin gücünü kullanmaya hazırdır.

Bugün Merkez Komitesi, halkın demokratik devrimini daha da güçlendirme çabalarına önderlik etmektedir. Parti’nin tüm üyeleri, Merkez Komite tarafından ortaya konan ve Yürütme Komitesi tarafından yayımlanan genelgelerde yer alan plan ve görevler temelinde sıkı bir şekilde birbirine kenetlenmiştir. Tüm Parti komiteleri, halk karşıtı neoliberal politikalara, düşmanın faşist terörizmine ve artan ABD müdahalesine karşı mücadelelerinde kitleleri uyandırmak, örgütlemek ve harekete geçirmek, ekonomik ve siyasi mücadelelerine önderlik etmek ve ABD-Marcos faşist rejimini teşhir etmek, tecrit etmek ve onunla savaşmak için en geniş birleşik cepheyi inşa etmekle görevlendirilmiştir. Merkez Komite, ayrıca Yeni Halk Ordusu’na düşmanın saldırılarını tamamen engelleme, geniş köylü kitleleriyle bağları daha da geliştirme ve güçlendirme, feodalizm karşıtı mücadeleleri harlama, kırsaldaki kitle örgütlerini genişletme, güçlendirme ve çoğaltma ve gerilla mücadelesinin alevlerini körükleme ve yayma talimatı vermiştir.

Hâlihazırda Merkez Komitesi, parti örgütünü demokratik merkeziyetçilik ilkesine göre güçlendirmektedir. Kolektif önderlik, her düzeyde güçlendirilmektedir. Kurallara ve disipline sıkı sıkıya uyulmaktadır. Birliği güçlendirmek için düzenli toplantılar ve konferanslar düzenleme çabaları ciddiyetle sürdürülmektedir. Tüm partinin bir bütün olarak hareket etmesi için politikalar ve talimatlar tutarlı bir şekilde uygulanmaktadır. Yönetici parti komiteleri, üst organlara düzenli ve hızlı raporlar sunmaktadır. Tüm önderlik kademelerinde, kitlelerin durumunun yanı sıra alt kademelerdeki çalışmalar da yakından izlenmektedir.

Yarı-sömürge ve yarı-feodal sistemin derinleşen krizi ve emperyalizm, feodalizm ve bürokrat kapitalizminin yol açtığı büyük acı, sömürü ve baskı karşısında Filipin halkının geniş kitleleri devrimci mücadeleyi sürdürmeye kararlıdır. Parti, Filipin halkının geniş kitlelerini uyandırmaya, örgütlemeye ve harekete geçirmeye ve ülke çapında devrimci silahlı mücadeleye ve kitlesel devrimci harekete önderlik etmeye her zamankinden daha kararlıdır.

Partimiz, Marksizm-Leninizm-Maoizm’in rehberliği ve güçlendirilen kolektif önderlik yoluyla tüm yurtsever ve demokratik sınıfların ve birliğini güçlendirerek, Filipin halkıyla birlikte, milli demokratik devrimi önümüzdeki yıllarda kesinlikle daha da yükseklere ve zaferlere taşıyacaktır.

Laan Yoldaş, Bagong-tao Yoldaş, Joma Yoldaş, proletaryanın ve Filipin halkının tüm büyük şehit ve kahramanlarının anısından aldığımız ilhamla, tüm gücümüzü gerçek özgürlük, demokrasi ve sosyalizm özlemlerini ilerletmek için zor görevleri başarmaya adayalım.

Yaşasın Benito Tiamzon Yoldaş ile Wilma Austria Yoldaş’ın hatıraları!

Marksizm-Leninizm-Maoizmin kızıl bayrağını yükseklerde dalgalandırın!

Milletin özgürlüğü ve demokrasi için mücadele edin!

Sosyalist geleceğe uzanacak olan milli demokratik devrim yolundan ayrılmayın!

Uzun soluklu halk savaşını ileriye taşıyın!

Yaşasın Yeni Halk Ordusu!

Yaşasın Filipinler Komünist Partisi!

Yaşasın emekçi halk kitleleri ve Filipin halkı!

Filipinler Komünist Partisi
Merkez Komite
Siyasi Büro
20 Nisan 2023
Kaynak

0 Yorum: