04 Ocak 2020

, ,

Antiemperyalist Mücadele

İran Halkının Antiemperyalist Mücadelesini Savunmalıyız

İran’ın savunulması ile ilgili bir başmakalenin yazılması konusunda Yoldaş Ramiz Alia ile görüştüm.[1]
Bu makalede ABD’nin aldığı, bizzat Carter tarafından ilân edilen, baskı amaçlı tedbirler ifşa ve mahkûm edilmeli, Amerikan emperyalizminin askerî saldırıya yönelik hazırlıkları ağır bir dille eleştirilmeli, dünya genelinde İran’ın savunulmasına yönelik bir bilincin oluşmasına katkı sunulmalıdır.
Carter’ın savunduğu İran karşıtı koalisyon ezilmelidir.
Bu noktada İran krizinin tüm suçunun Amerikan emperyalizmine, onun ajanı olan Şah Pehlevi’ye, CIA’in komplolarına ve ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki çelişkilere ait olduğunu ifade etmeliyiz.
İki süper gücün hedefi petroldür. İran halkı, bu güçlü silâhı Amerikan emperyalizminin ve Carter’ı İran karşıtı mücadelede takip edecek güçlerin planlarını boşa düşürmek için kullanmalıdır. Bahsi geçen makalede biz, Sovyetler’in İran’ı savunuyormuş gibi yaptığını ortaya koymalıyız.
Ayrıca makalede Sovyetler Birliği’nin demagojiye başvurarak mevcut durumu ağırlaştığına, onun müdahale hazırlığı içinde olduğuna ve İran’ı savunuyormuş gibi yaparak Afganistan’a karşı işlediği suçu örtbas etmeye çalıştığına işaret edilmelidir.
Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği arasında bölgedeki nüfuz alanlarını istikrara kavuşturma konusunda gizli anlaşmalar imzalandığı tezi reddedilemeyecek bir tezdir.
Makalede dış tehdit karşısında İran halkının gerçekleştirdiği birliğin güçlendirilmesinin gerekli olduğuna vurgu yapılmalı, Amerikalı emperyalistler ile Sovyet sosyal emperyalistlerine karşı mücadelenin başarısı için bu birliği talep eden ulusal moment üzerinde durulmalıdır.
Makalede ayrıca ülkemiz Arnavutluk’un düşmanların tehditleri, şantajları ve ablukaları karşısında ortaya koyduğu örneklikten bahsedilmelidir.
Tüm bu tehditleri, şantajları ve ablukaları aşıp ilerlemeliyiz.
Zafer İran’ın olacaktır.
Enver Hoca
9 Nisan 1980
[Kaynak: Reflections on the Middle East, Tiran 1984, 8 Nëntori, s. 393-394.]
Dipnot
[1] “The Iranian People Resolutely Reject the New Threats of American Imperialism”. Zëri i popullit, 13 Nisan 1980.

0 Yorum: