15 Haziran 2012

, ,

Hula Katliamı

BM özel temsilcisi Kofi Annan’ın ifadesiyle bu Suriye’deki çatışmada “bardağı taşıran son damla”: doksandan fazla insan, çoğu kadın ve çocuk, katledildi ve batı medyasının tamamı bu katliamın suçunu Esad rejiminin üzerine yıktı. Hula katliamını takip eden birkaç gün içinde ABD, Fransa, Büyük Britanya, Almanya ve bir dizi batılı ülke Suriye elçilerini protesto amacıyla ülkelerinden kovduklarını açıkladılar.

Ancak Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung’da (FAZ) yayınlanan yeni bir rapora göre, Hula katliamı esasında Esad karşıtı Sünni militanlarca gerçekleştirildi ve katledilenlerin ekseriyeti Alevî ve Şiî azınlık mensupları. Rapor, silâhlı muhalif grupların saldırısından korktuklarından isimlerini vermek istemeyen Esad muhaliflerinin sözlerine yer veriyor.

Haberi hazırlayanların kaynaklarına göre katliam, Hula dışındaki ordu kontrolünde bulunan üç barikata isyancı güçlerin saldırısı ardından gerçekleşti. Bu barikatlar Alevî köylerini Sünni milislerden korumak için kurulmuştu. Asilerin saldırıları sonucu kuşatma altındaki askerî birimler takviye talebinde bulundular. Suriye ordusu ve isyancı güçler bir buçuk saat kadar çatıştılar, bu çatışmalar esnasında onlarca asker ve isyancı öldürüldü.

FAZ’ın raporundaki görgü şahitlerinin ifadeleri şu şekilde devam ediyor:

“Katliam bu esnada gerçekleşti. Öldürülenlerin önemli bir bölümü Hula’daki Alevî ve Şiîler. Hula’nın yüzde doksanından fazlası Sünni. Sünni iken Şiî olmuş olan onlarca aile katledildi. Katledilen aileler arasında Alevî Şumaliye ailesi ve işbirlikçi kabul edilen, Suriye meclisinin bir Sünni üyesinin ailesi de var. Katliamdan hemen sonra failler muhtemelen katledilenlerin görüntülerini filme alıp onları Sünni olarak takdim ederek bu görüntüleri internette yayınladılar.”

FAZ’ın raporu, Suriye Kara’daki Aziz James Manastırı’nda görevli kişilerin Hula bölgesinden gelen mültecilerden edindikleri değerlendirmeleri aktarıyor. Hollandalı Ortadoğu uzmanı Martin Janssen’in aktardığı manastırdaki kaynaklara göre, silâhlı isyancılar Hula bölgesindeki Taldo köyünde bulunan “tüm Alevî aileler”i katletti.

Ta Nisan başında Aziz James Manastırı’nda görevli Rahibe Agnès-Mariam de la Croix, isyancıların rejimin saldırıları karşısında gerçekleştirdikleri saldırıların Arap ve batı medyasında farklı bir biçimde tezahür ettiği konusunda uyarıda bulunmuştu. Bu noktada Rahibe Agnès, Humus’un Halidiye mahallesindeki katliamı örnek veriyor. Manastırın web sitesinde Fransızca olarak aktarılan bir değerlendirmeye göre isyancılar Hristiyanları ve Alevîleri Halidiye’deki bir binada toplayıp binayı dinamitle havaya uçurdular. Sonrasında da bu katliamın suçunu Suriye rejiminin üzerine attılar. “Bu eylem Suriye ordusuna isnat edilse bile […] eldeki kanıtlar ve tanıklıklar reddedilemez. Bu saldırı, muhalefete bağlı silâhlı gruplarca gerçekleştirilmiş bir operasyondu.”

John Rosenthal
9 Haziran 2012
Kaynak

0 Yorum: