06 Eylül 2024

,

Yaşasın Hive Sovyet Cumhuriyeti



Çarlık döneminde Orta Asya’da bulunan ve o dönemde Hive olarak bilinen Harezm şehri Rus yönetimine bağlı bir hanlıktı. 1920 başlarında Kızıl Ordu’nun desteğini arkasına alan Genç Hiveliler Partisi isimli devrimci milliyetçi parti hanı ülkeden kovdu. Haziran 1920’de sovyet çizgisinde örgütlenen bir demokratik cumhuriyet kuruldu. 1925 yılında Harezm, Özbek ve Türkmen sovyet cumhuriyetlerinin bir parçası olarak Sovyetler Birliği’ne dâhil oldu. Aşağıda ikinci kongreye Hive delegesi üyesi olarak katılan Baba Ahundi Samilov’un konuşmasına yer veriliyor:

 

Değerli yoldaşlar,

Harezm’in (Hive’nin) yetkili temsilcileri olarak sizi Harezm’in yoksul emekçileri adına selamlıyorum.

Komünist Enternasyonal’in ikinci kongresi tüm dünya emekçilerinin birliğinin simgesidir. Bu sebeple biz, bize bu mecliste bir araya gelme fırsatı sunduğunuz için sizi tebrik ediyor, bu herkese mutluluk veren imkân dâhilinde bir arada olmayı büyük bir talih olarak görüyoruz.

Yoldaşlar, Avrupalı kapitalistler Harezm’i yönetirken, onu çarların ve ona bağlı meclislerin politik ve ekonomik boyunduruğu ile boğdular. Bizim gibi küçük milletleri zincirlere vurdular, sadece zenginlere hürriyet bahşettiler.

Bugünse Rus Sovyeti hükümetinin yardımlarıyla biz ezilenler, ayağa kalktık, kendimizi zalimin zulmünden kurtardık, ülkemizi bağımsız bir sovyet cumhuriyeti olarak ilân ettik.

Biz, Rusya’daki sovyet iktidarı sayesinde, kısa süre önce uyanmış olan Doğu’nun yardımıyla tüm dünya emekçilerinin yakın gelecekte yağmacılardan ve kapitalistlerden kurtulacağına tüm samimiyetimizle inanıyoruz.

Doğu halkları, tüm dünya emekçileri tek bir aile olarak birleşene dek silâhlarını bırakmayacak.

Yaşasın tüm dünya emekçilerinin birliği!

Yaşasın Avrupa proletaryası ve dünya devriminin öncüsü Komünist Parti!

Yaşasın Komünist Enternasyonal!

Yaşasın dünya sovyet cumhuriyeti!

Yaşasın dünya devriminin lideri Yoldaş Lenin ve Harezm’de devrimi yapan Yoldaş Broido!

Yaşasın Hive Komünist Partisi ve Hive Sovyet Cumhuriyeti!

Baba Ahundi Samilov
3 Ağustos 1920

Kaynak: Workers of the World and Oppressed Peoples, Unite! Proceedings and Documents of the Second Congress, 1920, Yayına Hz.: John Riddell, Pathfinder, 1991, s. 605-606.]



0 Yorum: