07 Eylül 2024

,

Ayşenur Eygi


6 Eylül 2024 günü sabahı Filistin’in Beyta köyünde yapılan gösteri sırasında İsrail ordusu, Uluslararası Dayanışma Hareketi (UDH) üyesi insan hakları eylemcisi Ayşenur Eygi’yi hedef alarak vurup katletti.

Dua eden insanların ve çocukların katıldığı eylemin karşısına, tepeye konuşlanmış İsrail ordusunun gücü çıkartıldı. İlk başta askerler biber gazı kullandılar, ardından hakiki mühimmat kullanmaya başladılar. Mücadele içerisinde toprağa düşmüş bir şehit olarak gördüğümüz Ayşenur, 2020 yılından beri Beyta’da katledilen on sekizinci gösterici. Aslen Türk olan Ayşenur, Amerikan vatandaşıydı.

İsrail askerleri iki kez ateş ettiler. İlki, Filistinli bir adamın bacağına isabet etti. Diğerinde eylemi izleyen uluslararası insan hakları eylemcileri hedef alındı. Bir eylemci başından vuruldu. Eygi, Nablus’taki hastaneye götürüldükten kısa bir süre sonra hayatını kaybetti.

Müstear adı Meryem Dağ olan UDH gönüllüsü, olayın canlı şahidi olarak, yoldaşının vurulması konusunda şunları söyledi:

“Filistinlilerle birlikte, topraklarına yerleşenlere, ayrıca Evyatar denilen yasa dışı yerleşime karşı barışçıl eylem yapıyorduk. İsrail ordusu, biber gazı ve hakiki mermi kullanmaya başlayınca ortam gerildi, biz, geri çekilmek zorunda kaldık. Askerlerden yaklaşık 200 metre uzakta, yolun üzerinde duruyorduk. Çatıda duran keskin nişancıyı net bir biçimde görebiliyorduk. Gönüllü arkadaşlarımızdan biri, biraz geride, diğer eylemcilerle birlikte, bir zeytin ağacının yakınında duruyordu. Buna rağmen askerler hedef gözeterek, onu başından vurdular.

Bu, Gazze’deki soykırımın gerçekleşmesini mümkün kılma konusunda İsrail’e suç ortaklığı yapan ABD ve Avrupa hükümetlerinin desteğini arkasına almış İsrail hükümetinin ve ordusunun onlarca yıl cezasız kaldığı çok sayıda olaydan biri. Filistinliler, yerleşimci-sömürgeci siyasetin ağırlığı altında uzun yıllardır çile çekiyorlar. Onlarla Filistin özgür olana dek dayanışma içinde olmaya, şehitlerine saygı göstermeye devam edeceğiz.”

Katledilen insan hakları eylemcisinin UDH bünyesinde çalışan diğer bir arkadaşı ise isminin açıklanmasını istedikten sonra şunları söyledi:

“Nasıl söyleyeceğim, bilmiyorum. Bunun kolay bir yolu yok. Keşke gözyaşlarım beni boğarken anlamlı bir çift laf edebilsem ama bu, mümkün değil… Dostum, yoldaşım, Filistin’e birlikte geldiğim yol arkadaşım, biraz önce İsrail işgal güçlerince başından vurularak katledildi. Bize verdiği güçle huzur içinde uyusun. O, şimdi bu mücadelede toprağa verdiğimiz şehitlerden biri”.

Beyta, Batı Şeria’da bir köy. Birkaç hafta önce İsrail askerleri, gene hakiki mermilerle ateş edip Amado Sison ismindeki bir başka Amerikalı gönüllüyü bacağından vurmuştu.

Beyta, İsrail işgaline karşı direniş konusunda uzun bir geçmişe sahip. Köy, İsrail güçlerinin Filistinli yerleşimcilere şiddet uyguladığı noktalardan biri. Birkaç yasa dışı İsrail yerleşiminin yakınında bulunan köyde düzenli olarak gösteriler düzenleniyor. İsrail güçlerinin saldırılarının tırmandığı koşullarda köylüler, yürüyüş yapmak, slogan atmak yerine, geniş arazide bir araya gelip dua ediyorlar.

Son yıllarda Beyta, özellikle İsrail’e ait yasa dışı karakolların inşaatına karşı eylemler yapıyordu. Örneğin Sabih Dağı üzerine kurulan Evyatar karakolu, Filistinlilerin toprağı üzerine inşa edildi. Haziran ayı içerisinde İsrail kabinesi, Evyatar’ın yasallaştırılması önerisine onay verince Beyta halkı direnişi güçlendirme kararı aldı.

Beytalılar, topraklarının ileride çalınmasına karşı koymak adına her Cuma eylem yapıyorlar. İsrail işgal güçlerinin uyguladığı şiddetin tırmanması ile birlikte 7 Ekim 2023’te bu eylemlere son verildi. Fakat eylemler, 5 Temmuz 2024 günü tekrar başladı. Uluslararası eylemcilerin ve İsrailli eylemcilerin eşlik ettiği onlarca Filistinli, yürüyüş gerçekleştirdi. Köyün yakınındaki dağdan başlayan yürüyüşte insanlar vadiden geçerek karakol önüne geldiler.

Son aylarda uluslararası eylemciler, İsrail güçlerinin uyguladığı şiddetin hızla artmasına tanıklık ettiler. İşgalci güç, bu uyguladığı şiddetin hesabını vermek zorunda.

Bugün şehit edilen kadın, Batı Şeria’da halkı korumaya dönük çalışmalar yürüten, mücadeleleriyle dayanışma ilişkisi kuran, Filistinlilerin öncülük ettiği Uluslararası Dayanışma Hareketi’ne mensup bir eylemciydi.

2002’de kurulan ve o günden beri Filistin’deki faaliyetlerini kesintisiz olarak sürdüren UDH, Filistin halkının işgale karşı verdiği mücadeleyi desteklemektedir.

Yoldaşımız, Beyta’da katledilmiş olan 17 Filistinli eylemciden biridir:

** Beyta’da Şehit Edilen Filistinli Göstericiler **
– Muhammed Hamayyel, 15 (11 Mart 2020)
– İslam Dvikat, 22 (9 Nisan 2020)
– Kerem Emin Dvikat, 17 (15 Ekim 2023)
– İssa Süleyman Barham, 40 (14 Mayıs 2021)
– Tarık Ömer Snobar, 27 (16 Mayıs 2021)
– Zekeriya Mahir Hamayyel, 25 (28 Mayıs 2021)
– Muhammed Said Hamayyel, 15 (11 Haziran 2021)
– Ahmed Zahi Bani Şemsi, 15 (16 Haziran 2021)
– Şadi Ömer Şerefe, 41 (27 Temmuz 2021)
– İmad Ali Dvikat, 38 (6 Ağustos 2021)
– Muhammed Ali Hbeysa, 27 (24 Eylül 2021)
– Cemil Cemal Ebu Ayyaş, 32 (1 Aralık 2021)
– Fevzi Ahmed Hamayyel, 47 (13 Nisan 2022)
– İmad Carih Beni Şemsi, 16 (9 Ekim 2023)
– Muhammed İbrahim Adili, 13 (23 Kasım 2023)
– Maaz Eşref Beni Şemsi, 17 (9 Şubat 2024)
– Hamid Galib Said Carub, 34 (21 Ağustos 2023’te başından vuruldu, 22 Mart 2024 şehit düştü)

Gazeteciler için not:

* Medyada çıkan bazı haberlerde yanlış iddialara yer verilerek, UDH eylemcilerinin Beyta’daki barışçıl eylem sırasında askerlere taş attığı söylendi. Ayşenur ile askerler arasındaki mesafe 200 metreden fazlaydı ve vurulmadan dakikalar önce hiçbir çatışma yaşanmadı. Ayrıca bu mesafeden Ayşenur dâhil kimse birilerine tehdit teşkil edemez. O, soğukkanlılıkla katledildi.

Uluslararası Dayanışma Hareketi
6 Eylül 2024
Kaynak

0 Yorum: